elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llancen un projecte innovador per a detectar nous casos d'hepatitis C

    El Departament de Salut de la Marina Baixa, en col·laboració amb el Servei de Salut Pública de Benidorm i el Centre de Salut de Callosa d'en Sarrià, ha llançat un projecte pilot de cribatge poblacional on el seu principal objectiu és determinar la prevalença d'anticossos d'hepatitis C en la població general. Amb aquesta iniciativa es pretén conéixer la prevalença real de l'hepatitis C en una zona de salut concreta amb una població al voltant de 10.000 persones, per a açò es planteja realitzar un cribatge poblacional en el grup d'edat de 25 a 70 anys. "A més de conéixer la prevalença real del virus de l'hepatitis C en la població general, volem arreplegar les variables sociodemogràfiques que s'associen amb la infecció per aquest virus", ha afirmat el doctor Antonio García Herola, cap de secció d'Aparell Digestiu de l'Hospital Marina Baixa de la Vila Joiosa.

    El projecte convidarà a participar en l'estudi a totes les persones d'aquestes edats mitjançant l'enviament de cartes als domicilis. Els interessats podran acudir al Centre de Salut de Callosa d'en Sarrià i als centres auxiliars i consultoris adscrits (L'Abdet, Confrides, Benifato, Tàrbena, Bolulla, Beniardà, Benimantell i el Castell de Guadalest) en les dates que se'ls indicarà, durant els tres mesos que durarà l'estudi: "La prova és un test únic de detecció d'anticossos que, mitjançant una punció en el dit, llança resultats de manera instantània. A més, als pacients positius, se'ls enviarà una carta per a citar-los en les consultes d'Aparell Digestiu de l'Hospital Marina Baixa amb la finalitat de confirmar o no la presència de l'hepatitis C i oferir possibles tractaments", ha explicat el doctor García Herola.

    En aquest sentit, la iniciativa es presentarà dimecres que ve dia 1 de febrer, a les 19.00 hores, en la Casa de Cultura de Callosa d'en Sarrià de la mà del doctor García Herola i del doctor Vicent Llobell, metge de família del Centre de Salut i regidor de l'Ajuntament de Callosa d'en Sarrià.

    A més de tot açò, el projecte permetrà obtenir dades sobre la prevalença real de la infecció pel virus de l'hepatitis C en el nostre mitjà que podran donar lloc a nous programes més amplis d'àmbit nacional. Segons el doctor que coordina aquest treball, "fins ara disposem de poques dades sobre la prevalença real de la infecció, per tant ens hem plantejat realitzar un estudi de cribatge poblacional. Per açò, volem saber quins grups d'edat tenen major prevalença de la infecció per virus C en el nostre mitjà i així valorar la conveniència de realitzar un cribatge sistemàtic de la malaltia en tota la població o circumscriure-ho a grups de risc, com poden ser els nascuts entre els anys 50 i els 80 del passat segle".

    La detecció precoç, una assignatura pendent

    Aquest projecte, pioner en el nostre país, afavoreix la detecció precoç del virus, una de les assignatures pendents en l'abordatge de l'hepatitis C. "La malaltia es caracteritza per una evolució silenciosa que pot donar lloc al desenvolupament d'hepatitis crònica, cirrosis hepàtica, càncer de fetge i, fins i tot, la mort. Per açò, la detecció precoç d'aquesta infecció permet frenar l'evolució de la malaltia i els efectes que aquesta produeix mitjançant la instauració de tractaments", ha afirmat el doctor García Herola.

    En aquest sentit, la iniciativa cobra major importància gràcies als nous tractaments disponibles en l'actualitat davant d'aquest virus. Segons el doctor García Herola, "disposem de nous fàrmacs que aconsegueixen l'eliminació del virus en la pràctica totalitat dels pacients, amb tractaments molt curts, per via oral, i sense massa efectes secundaris. Per açò, la detecció d'aquesta malaltia es fa imprescindible per a poder tractar-la i guarir-la definitivament. Es tracta de l'eradicació d'una malaltia que produeix efectes molt greus, fins i tot la mort, que són fàcilment evitables en aquests moments".

    Pujar