elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat inicia el procés per a declarar Monument Natural la falla del Moraig

La Generalitat inicia el procés per a declarar Monument Natural la falla del Moraig
  • Esta declaració permetrà preservar el valor ecològic, paisatgístic i cultural d'aquest element geomorfològic de més d'11 milions d'anys

MÉS FOTOS
La Generalitat inicia el procés per a declarar Monument Natural la falla del Moraig - (foto 2)

Després de set anys de peticions, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha iniciat el procediment per a declarar Monument Natural la Falla del Moraig. Amb això, es pretén blindar la protecció d'este element geomorfològic de més d'11 milions d'anys d’antiguitat.

L'obertura de l'expedient administratiu ja suposa en la pràctica la conservació preventiva de l'espai, ja que impedeix que es realitze qualsevol activitat que supose una transformació sensible del seu entorn. I una vegada aprovada la declaració definitiva de Monument Natural, suposarà nombrosos avanços en la protecció de la falla.

Entre altres, permetrà preservar tant el valor ecològic i paisatgístic dels hàbitats naturals com el valor cultural de l'entorn de la falla del Moraig i la Cova dels Arcs. Per a això, l'ajuntament i les conselleries competents en matèria de Medi Ambient i Patrimoni Cultural es coordinaran a l'hora d'ordenar i gestionar l'espai protegit, així com per a dotar de fons per a la seua protecció.

A més, també es pretén fomentar la funció social per mitjà de la difusió, l'estudi, l'ensenyament i el gaudi ordenat. En particular, promovent l'ús tradicional excursionista com a mitjà per a conéixer i aprendre a valorar el monument.

I és que l'àrea coneguda com la Falla del Moraig constitueix un element geomorfològic singular i està catalogat com a Lloc d'Interés Geològic per l'Institut Geològic i Miner d'Espanya. Destaca, especialment, una paret rocosa extraplomada que sobreïx del terreny on es poden observar amb claredat el pla de falla i les estries verticals provocades pel frec dels materials calcaris durant la seua formació.

La citada falla, també anomenada del Riu Blanc, és una fractura de l'escorça terrestre normal (amb desplaçament vertical) ocorreguda fa 11 milions d'anys, durant el Miocé Superior. Esta falla va afonar els materials calcaris i va formar la Cova dels Arcs.

Al llarg del temps, esta falla i cova s'ha vist sotmesa tant a l'acció de l'onatge com a la dissolució de l'aigua marina sobre la roca calcària, que ha erosionat el material, creant altres coves com la Cova del Moraig, amb elements propis dels sistemes càrstics com els espeleotemes. Dins d'esta última es pot trobar la principal descàrrega d'aigua dolça de l'aqüífer de Benissa, el Riu Blanc, que dona lloc a un intricat sistema de galeries.

Ja en 2011, la publicació Geolodía va dedicar un llibret a la falla del Moraig i va destacar la necessitat de declarar-la Monument Natural per la seua “espectacularitat paisatgística, el seu interés didàctic i divulgatiu i el seu interés científic”, ha explicat el regidor de Patrimoni i Turisme, Víctor Bisquert. Més tard, en 2013, el Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) va fer una petició oficial per registre d'entrada a l'Ajuntament, i el consistori el va sol·licitar a la Conselleria fins a dos ocasions (en 2014 i en 2017).

Ara, a la fi, sembla que s'ha escoltat esta reivindicació, que atorgarà el valor i la protecció que es mereix a aquest monument únic i ajudarà a potenciar els estudis científics per a llançar més llum sobre el seu origen i la seua importància geomorfològica. Com ha ressaltat Bisquert, “protegirà l'entorn de les agressions urbanístiques que han envaït la nostra costa els últims 50 anys i atraurà un tipus de turisme científic desestacionalitzat i respectuós amb el medi ambient”.

Pujar