El Consell finalitza l'aplicació de les mesures fitosanitàries del primer focus de Xylella
La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha finalitzat l'aplicació de les mesures fitosanitàries previstes en la normativa europea, Decisió (CE) 2015/789, respecte al primer focus de Xylella fastidiosa detectat en la província d'Alacant.
Els treballs han consistit en la demarcació de la zona, tractament amb insecticida, arrancada i destrucció d'hospedants en 100 metres a la redona del focus, i immobilització del material vegetal en la zona demarcada, a més de continuar amb el programa de prospeccions, mostrejos i anàlisi, conforme al Pla d'Acció que la Conselleria va remetre a la Comissió Europea el passat agost.
Estes actuacions han comptat amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, que havia establit el termini del 31 d'octubre per a la seua conclusió, i s'han realitzat tenint també en compte la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal i el propi Pla de Contingència de la Comunitat Valenciana.
En virtut d'esta normativa, la Conselleria està realitzant una àmplia tasca de prospecció i monitoratge en tot el territori per a determinar l'abast del brot, amb especial intensitat en la contornada de la zona demarcada, tant sobre els cultius i espècies forestals susceptibles, com sobre els vectors que poden actuar com a portadors del bacteri. Fins a la data, el nombre de mostres analitzades a la Comunitat Valenciana ascendix a 3.185, de les que 1.719 s'han realitzat en la província d'Alacant, i més de 1.200 en la zona demarcada.
El dia 20 d'octubre s'ha comunicat a la Comissió Europea, a través del Ministeri, una actualització dels resultats obtinguts de les anàlisis i mostrejos realitzats fins a la data. En esta última comunicació, es confirmen 61 positius addicionals, procedents de 58 parcel·les dins de la zona demarcada i que només afecten ametler. Amb això, el nombre de positius confirmats en total és de 106, en 86 parcel·les d'ametler. Les anàlisis realitzades en insectes vectors capturats en la zona han donat resultat negatiu.
Les parcel·les on s'han detectat positius en ametlers es troben en els municipis de Beniardá, Benigembla, Benissa, Castell de Castells, Facheca, Famorca, Murla i Xalò, que s'afigen als municipis que ja tenien parcel·les infectades, en els municipis d'Alcalalí, Balones, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d'En Sarrià, El Castell de Guadalest, Confrides, Polop i Tàrbena. En conseqüència, tal com és preceptiu, s'ha comunicat a la Comissió Europea l'actualització de la zona demarcada.
En aplicació de les mesures fitosanitàries urgents previstes per la normativa, es van a realitzar tractaments insecticides en les noves parcel·les infectades i en una ràdio de 100 metres al seu voltant. Posteriorment, es procedirà a l'arrancada i destrucció per mitjà de triturat i/o incineració in situ del material afectat, seguint les obligacions de l'article 6 de la Decisió (CE) 789/2015.
La Xylella en Les Corts
El passat mes de setembre, la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, va comparéixer a petició pròpia davant de la Comissió d'Agricultura dels Corts Valencianes, on va detallar la situació de la Xylella fastidiosa a la Comunitat Valenciana i va explicar les actuacions dutes a terme per la Conselleria.
En eixa compareixença, tots els grups polítics recolzaren les actuacions de la Conselleria i van compartir la necessitat d'abordar la situació de forma conjunta, entre les administracions local i autonòmica, representants del sector agrari i cooperatiu, planteristes i productors de planta, col·legis professionals i centres d'investigació.
Igualment, van donar suport a la petició de la Conselleria perquè el Ministeri preste un major suport institucional i financer, per a fer front a la Xylella fastidiosa, donada la virulència del bacteri i l'alt risc d'expansió a altres cultius i altres zones, l'enorme gasto extraordinari a què ha de fer front l'administració autonòmica i les conseqüències econòmiques, socials i ambientals que poden ocasionar l'aplicació de les mesures fitosanitàries obligatòries sobre el sector agrari i els municipis i comarques afectades.
La Conselleria posa a disposició pública tota la informació disponible sobre Xylella fastidiosa a través la seua pàgina web, de la web www.xylella.es, i a través del correu electrònic xylella@gva.es i del telèfon 900 532 000.
Així mateix en aquest enllaç poden consultar-se les ponències i conclusions del Simposi "Situació actual i perspectives de les malalties causades per la Xylella fastidiosa en la conca mediterrània", organitzat per la Conselleria i l'IVIA, celebrat el passat 28 de setembre, en el que van participar els màxims experts nacionals i internacionals en la matèria, i que va comptar amb la participació de més de dos-cents assistents.