elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclamarà informació sobre el megaprojecte de Capital Energy a Monòver i vigilarà les seues afeccions

Compromís reclamarà informació sobre el megaprojecte de Capital Energy a Monòver i vigilarà les seues afeccions
  • Compromís va visitar el Fondó, espai triat per al projecte de el grup ACS i que acull terrenys agrícoles de rellevància i memorialístics

MÉS FOTOS
Compromís reclamarà informació sobre el megaprojecte de Capital Energy a Monòver i vigilarà les seues afeccions - (foto 2)

El senador de designació autonòmica de Compromís, Carles Mulet, ha anunciat que demanarà informació al Senat sobre el projecte de megaparc d'energia solar a Monòver que l'empresa Capital Energy assegura estar ja tramitant. El projecte fotovoltaic busca generar 322,3 MWp de sumar als parcs de Prados (35 MWp), La Morena (16 MWp) i Caycon (15 MWp) que ja compten amb accés a la Xarxa Elèctrica Espanyola (REE).

El projecte instal·laria prop de 920.000 mòduls captadors en una superfície de 615 hectàrees (més de sis quilòmetres quadrats). La planta evacuaria mitjançant una estesa fins a la subestació transformadora d'Elda de 220 K. Entre les bondats que han informat als regidors destaquen la creació de 967 llocs de treball directes en la fase de construcció i 129 una volta estiga operant. El projecte tindria una vida útil d'entre 30 i 40 anys i una inversió estimada de 161 milions d'euros.

Mulet ha recordat que "tot i ser favorables a la proliferació d'energies netes, constatem com a Capital Energy és coneguda per haver intentat situar tot i la negativa de diversos ajuntaments projectes d'energia eòlica marina que hagueren tingut greus impactes en sectors com el de la pesca o el turisme al nord de Castelló" i com Florentino Pérez, president d'ACS i de el Reial Madrid, sogre de Jesús Martín Buezas administrador únic de Capital Energy "és una altra empresa que va tractar d'una forma indigna una comarca sencera com és el Maestrat i sense cap sensibilitat cap a un territori a qui va portar la intranquil·litat amb els terratrèmols del fiasco del seu projecte Castor".

Segons ha manifestat Mulet "davant d'empresaris que no sempre són de fiar, anem a demanar tota la informació possible del projecte, saber si compta amb objeccions dels diferents departaments de l'administració valenciana implicats i el beneplàcit de Govern central perquè es facen les coses bé o en el millor emplaçament possible", ha assenyalat.

Per la seua banda Segis Morán, portaveu de Compromís per Monòver, ha ressaltat que la zona compta amb espais memorialístics i culturals que han de ser preservats com el refugi antiaeri i l'aeròdrom des del qual van partir cap a l'exili les personalitats polítiques més rellevants de la II República, amb el seu president Juan Negrín al capdavant i altres personalitats com Rafael Alberti i Dolores Ibarruri.

Per Morán "aquesta classe d'empreses sempre ven els seus projectes, els beneficis per a la població i els llocs de treball per sobre de la realitat. En territoris com el nostre pensen poc en la qualitat de vida de les persones però sembla que són ideals per a aquesta classe de projectes amb molt de lucre. Cal recordar com a Vinaròs totes les promeses i expectatives d'ingressos (IBI, IAE ...) no es van materialitzar i els pocs llocs de treball que es van generar van ser per personal especialitzat d'altres zones, pel que davant megaprojectes com aquest hem de ser cauts, fer les coses bé, estar vigilants i que no ens prenguen per ximples".

El Fondó acull elements de patrimoni cultural de valor històric amb un gran interès per al turisme cultural i museístic i zona rural protegida l'estar identificat com a Paisatge de Rellevància Regional en l'Estratègia Territorial Valenciana per les seues vinyes de l'interior d'Alacant.

Mulet ha lamentat que el projecte arrencada ja malament, al confondre el nom de la vila per Monforte "el que evidencia l'interès i coneixement de l'empresa per l'entorn" i ha exigit "rigor i respecte pel terme municipal de Monòver".

En l'actualitat el Ministeri tramita 3 megaprojectes fotovoltaics al País Valencià (Monòver 322,3MW, Zarra-Vall de Cofrents-Aiora-Jarafuel 300MW i Villena 53,6MW). A més, la Conselleria ha estat també consultada per un altre parc a Albacete (250MW en Balsa de Ves) i la seua xarxa d’evacuació. L'Avaluació Ambiental correspon tramitar-la al Ministeri, al tractar-se de projectes superiors als 50 MWp, segons el RD d'Energies Renovables de 2014 que es justifica per la possibilitat que puguen transportar energia sense pèrdues a altres autonomies.

Pujar