elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença el III Cicle Diàlegs al Territori a les seus universitàries de la UA

Comença el III Cicle Diàlegs al Territori a les seus universitàries de la UA
  • El programa ofereix una àmplia diversitat temàtica que inclou arqueologia submarina, investigació lingüística, memòria històrica, botànica, entre altres

El Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, a través del Secretariat d’Extensió Universitària, ha programat la tercera edició del cicle Diàlegs al Territori, que integra, fins ara, una dotzena de conferències amb un format de diàleg interactiu a través de les seus de la UA a les comarques d’Alacant. La directora del Secretariat, Larissa Timofeeva, detalla que «la pràctica totalitat de les nostres seus universitàries participen en aquest cicle de gran interès social, per la diversitat temàtica que aborda i pels experts que l’imparteixen. Si bé a hores d’ara tenim confirmades una dotzena de conferències, el programa anirà ampliant-se les pròximes setmanes».

El programa abraça una àmplia diversitat temàtica en un ventall de propostes que inclouen arqueologia submarina, investigació lingüística, memòria històrica, botànica, la presentació de la investigació internacional «Pandèmia històrica. Anàlisi i implicacions socials de la covid-19», restauració de patrimoni, indústria i medicina a la llacuna de Torrevella, o bretxa digital de gènere, entre altres temàtiques.

Diàlegs al Territori comença demà dimarts, 19 d’octubre, a les 19 hores, a la seu de la Vila Joiosa amb la conferència «Los metales no comerciales del pecio Bou Ferrer», a càrrec de José A. Moya, periodista científic especialitzat en patrimoni natural i cultural, professor del Departament de Comunicació i Psicologia Social i investigador de l’Institut Universitari d’Arqueologia i Patrimoni Històric, i tècnic del Taller d’Imatge de la UAFG des del 1989, actualment en excedència voluntària. Imparteix docència en el grau en Publicitat i en el màster en Turisme Cultural de la UA i és col·laborador docent en el màster en Arqueologia Nàutica i Subaquàtica de la Universitat de Cadis.

La seu de la Nucia acollirà la conferència següent, el dijous 21 d’octubre a les 19 hores, amb «La investigación en lingüística hoy: algunas líneas de estudio sobre el español y el catalán», a càrrec de la professora Susana Rodríguez-Rosique i el professor Jordi M. Antolí (UA). El 27 d’octubre, a les 19.30 h, el cicle arriba a la seu d’Elda amb la xarrada «Botánica oculta: plantas mágicas y brujería», a càrrec de la professora de la UA María Ángeles Alonso. L’endemà, el 28 d’octubre, a les 19 hores, la seu de la Nucia acollirà la presentació de la publicació internacional «Historical pandemic analysis and the social implications of COVID-19» (Hershey, Pennsilvania), AntonioCortijo Ocaña (University of Califòrnia, Santa Barbara, EUA) and Vicent Martines (UA)

El mes de novembre arrancarà a la seu de la Vila Joiosa, el dia 4, amb la xarrada «Restauración del campanario de Nª Sra. de la Asunción», a càrrec de Yolanda Spairani i Salvador Ivorra (UA). El dia 9 de novembre, el cicle es trasllada a la seu de Villena, amb una activitat sobre violència de gènere, en col·laboració amb la Regidoria d’Igualtat de Villena; i també, a la seu de la Vila Joiosa, on Abel Soler impartirà la conferencia «Dignidad y formas de la herádica medieval valenciana. El ejemplo de La Vila Joiosa». El 18 de novembre, a la seu de Torrevella, l’escriptor i mestre Tomás Vicente Martínez Campillo, parlarà de «Rescatando memoria. Tocando conciencias. Los cuentos del Tío Ramicas; i el 25 de novembre, a la mateixa seu, el tema central serà «De la Laguna de Torrevieja a la industria y la medicina» a càrrec de Rosa María Martínez Espinosa (catedràtica del Departament d’Agroquímica i Bioquímica de la Universitat d’Alacant).

Conclourà el cicle el mes de desembre amb dues conferències més: el 2 de desembre a la seu de la Marina-Benissa, amb «¿Qué es la brecha digital de género? Claves para su reconocimiento», impartida per la professora Isabel Gómez Trigueros, i el 21 de desembre, a la Nucia, amb «Las aventuras de Nino, rey de Nínive: un cuento del siglo XXI para un personaje del segundo milenio recuperado en papiros del siglo I a. de C.», a càrrec de María Paz López Martínez, professora de la UA.

Pujar