26 de novembre de 2020 26/11/20
ENTREVISTA

Blanquer (PSPV): “Espere que la ciutadania passe factura a aquells partits que han representat la paralització constant”

Blanquer (PSPV): “Espere que la ciutadania passe factura a aquells partits que han representat la paralització constant” - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Blanquer (PSPV): “Espere que la ciutadania passe factura a aquells partits que han representat la paralització constant” - (foto 2)

  Patricia Blanquer es presenta a les pròximes eleccions generals amb l'objectiu de revalidar el seu lloc en el Congrés dels Diputats i defensar així els interessos dels alacantins a Madrid. Les seues impressions sobre aquesta legislatura són moltes, igual que els seus plans de cara a la següent és per això que elperiodic.com parla amb ella per a conéixer-ho tot de primera mà.

  Pregunta: Com a alacantina que ha format part del Congrés dels Diputats i opta a revalidar el seu lloc, quins interessos de la Comunitat Valenciana ha defensat i defensarà a Madrid?

  Resposta: Hem defensat i continuarem defensant actuacions i mesures que ens permeten aconseguir una societat més justa i més igualitària, en la qual es tinga finançament suficient per a garantir que les persones puguen rebre la prestació de serveis públics en condicions de qualitat, especialment, l'educació, la sanitat i l'atenció social.

  També hem treballat per a avançar en l'execució de l'agenda valenciana d'infraestructures, impulsada pel President Ximo Puig, que permeta la vertebració i la cohesió territorial de la província i de la comunitat, que permeta una mobilitat sostenible i adaptada a les necessitats de la ciutadania i dels nous temps.

  P: Considera que estan ben representats els interessos dels valencians amb el PSOE a Madrid?

  R: Per descomptat que sí. I els socialistes hem donat importants senyals en aquest sentit. En tot just nou mesos de govern, el PSOE ha reconegut per primera vegada en els pressupostos generals de l'Estat el compliment d'incorporar una xifra en inversió per a la comunitat, pròxima al 10% en compliment de l'Estatut d’Autonomia, proporcional a la població. Lamentem que ciutadans i partit popular hagen prevalgut interessos partidistes sobre els de la província i de la comunitat i hagen bloquejat la tramitació dels pressupostos i la seua aprovació.

  P: El model de finançament autonòmic ha sigut una de les qüestions més debatudes tant a Madrid com en la Comunitat. Molts pensaven que amb el Govern de Sánchez s'arribaria a un acord, però no ha sigut així. Per què? Senten que han defraudat les expectatives que estaven posades en vostés?

  R: No se'ns pot exigir en nou mesos el que no ha fet el partit popular en set anys. És cert que no hi ha hagut temps per a presentar i aprovar un nou model de finançament però el que sí s'ha aconseguit és un diàleg permanent i fluid amb totes les comunitats i especialment amb la nostra, tan necessari per a impulsar la reforma.

  S'han proposat des del principi millores per al finançament de les comunitats. La primera, el mes de juliol, amb la flexibilització dels objectius de dèficit de les comunitats que haguera permés disposar en 2019 237 milions d'euros més. No obstant això, no es va aconseguir el suport de la cambra, PP i Ciutadans van votar en contra i Compromís i podem tampoc van votar a favor abstenint-se en aquell moment. Si això no es va aconseguir al juliol que era molt més fàcil, difícilment es podien tindre expectatives de poder modificar el model de finançament amb la fragmentació parlamentària existent. Però malgrat les dificultats el govern socialista ha impulsat millores de finançament i el Fla d'enguany s'ha activat més prompte que mai per a la comunitat valenciana.

  P:Quin model de finançament proposa el PSOE?

  R: Els socialistes ens comprometem a impulsar un pacte d'estat per a reformar el sistema de finançament autonòmic com així ho ha anunciat Pedro Sánchez. I proposem un model que garantisca eficaçment el compliment de les competències , que garantisca la igualtat en l'accés als serveis públics i l'adequada atenció de les necessitats de la ciutadania. P: Respecte a la resta de la proposta electoral, quins seran les prioritats dels socialistes en la pròxima legislatura? R: Les prioritats estan centrades en el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible incorporats en l'agenda 2030 de Nacions Unides.

  Els pressupostos del 2019 ja van estar concebuts en el marc d'aquesta agenda i estratègia per a afrontar els grans reptes que tenim com són la desigualtat, la digitalització i la lluita contra el canvi climàtic. Impulsarem a més del Pacte pel finançament autonòmic i local, un pacte en matèria d'infraestructures, un pacte d'estat per l'educació, defensarem una Espanya del coneixement, competitiva i de les oportunitats, un nou estatut dels treballadors per al segle XXI que compagine la competitivitat empresarial amb la defensa dels drets laborals, un pacte nacional contra la pobresa infantil, una llei per a regular l'eutanàsia i la mort digna, reforma de les pensions en l'àmbit del pacte de Toledo i el desenvolupament de les accions incloses en l'estratègia per a una transició ecològica justa que ha sigut aprovada pel govern socialista amb la intenció que ningú quede arrere, i que genere més de 580.000 noves ocupacions associades a noves activitats econòmiques en els pròxims anys.

   P: El seu partit ha sigut criticat per acceptar els vots de Bildu, PDeCAT o ERC per a arribar al Govern. Tirant la vista arrere, tornaria a pactar amb aquestes formacions?

  R: Com vosté sap, la moció de censura i el canvi de govern es produeix com a conseqüència d'un president del Partit Popular acorralat per la corrupció en el seu partit i que es mostra incapaç d'assumir responsabilitats polítiques. Els socialistes liderats pel President Pedro Sánchez actuem amb responsabilitat, facilitant un canvi de govern que acabara amb l'etapa fosca del Partit Popular. No realitzem cap pacte amb cap partit per a guanyar la moció de censura, el canvi es va produir perquè era una necessitat que la ciutadania demanava a crits. I el govern socialista ha comptat amb el vot favorable a les seues iniciatives de tots els partits de la cambra. El PP, Podemos, Ciutadans, Esquerra Republicana i PNB han votat més vegades a favor de la convalidació dels reials decrets llei del govern socialista que en contra.

  P: Al fil de la pregunta anterior, creu que haver pactat amb aqueixos partits els passarà factura el 28 d'abril?

   R: Com he explicat no hi ha hagut pacte amb els partits als quals feia referència en la seua pregunta anterior. O, per ventura van pactar el Partit Popular i Ciutadans amb els independentistes , PDCATy ERC per a votar a favor de l'esmena de totalitat dels pressupostos i evitar així tramitar els pressupostos del 2019 presentats pel govern? Espere que la ciutadania passe factura a aquells partits que han representat la paralització constant de mesures que són bones per a la societat.

  El Partit Popular i Ciutadans van bloquejar en la Mesa del Congrés més de 50 iniciatives legislatives mitjançant l'ampliació sistemàtica i fraudulenta dels terminis per a la presentació d'esmenes, entre elles, la llei que regula el dret a l'eutanàsia. La taula del congrés, cal recordar que està presidida per Ana Pastor i té la majoria conservadora perquè els independentistes la van donar suport.

  P: Vostés advoquen pel diàleg en el conflicte català, i fins i tot van proposar la figura d'un ‘relator’. Quina solució plantegen per al conflicte català?

  R: La solució passa per resoldre el problema de convivència que existeix a Catalunya i això només es resol dialogant i normalitzant les relacions trencades.

  P: Recentment ha sigut polèmica la mort assistida d'una dona amb esclerosi múltiple. Si PSOE arriba al Govern, proposaran legalitzar l'eutanàsia?

  R: Proposarem reprendre la llei per a regular l'eutanàsia i la llei bàsica de mort digna. Després d'una rigorosa anàlisi jurídica, sociològic i ètic el partit socialista ja va presentar una iniciativa legislativa en el congrés per a regular l'eutanàsia que va arribar a ser convalidada i començada la seua tramitació, però el bloqueig de la taula amb fins a 18 ampliacions no ha aconseguit que estiguera ja aprovada.

   P: Alguns votants creuen que el PSOE pactarà amb Podemos, mentre uns altres pensen que ho faran amb Ciutadans. Estan disposats a pactar amb algun d'aquests dos partits per a governar?

  R: El partit socialista es presenta per a guanyar les eleccions i poder dur a terme el projecte polític pel qual ens presentem i amb la intenció de fer-ho realitat. I en aqueix sentit, el primer és escoltar a la ciutadania en les urnes. Ella serà qui determinarà els qui ostenten una majoria per a dirigir el país i una vegada coneguts els resultats, els acords es produiran en el marc d'un programa amb objectius compartits. Els socialistes ja hem demostrat que som un partit amb capacitat d'acord i de diàleg, i la nostra prioritat ara és obtindre els màxims vots per a fer realitat el nostre programa.

  P: Després d'anys de bipartidisme, considera que s'han acabat els governs en solitari o creu que el PSOE pot governar sense altres partits?

  R: És el nostre desig governar amb el major suport possible per a desenvolupar les polítiques i les transformacions que el nostre partit defensa. Però, som molt conscients que, el diàleg i l'acord hauran d'estar presents sempre per a garantir que les mesures que s'adopten ho siguen amb un consens suficient per a garantir la seua permanència en el temps. Per aqueix motiu, volem impulsar diversos pactes d'estat en matèries que són fonamentals i que han de centrar la nostra estratègia compartida de país a mitjà i llarg termini.

  P: “Haz que pase” és el seu lema de campanya i ha sigut objecte de crítiques i fins i tot alguns ho qualifiquen de fallada comunicativa. Per què van triar aquest lema? Ho considera encertat?

  R: És un lema que genera impacte i fins i tot polèmica, fa que et recordes d'ell i que identifique a la marca i això és bo perquè tots acaben parlant del lema del PSOE. El missatge motiva a l'acció, és a dir, si desitges que una cosa bona et passe, has de fer el possible perquè així siga, perquè siga una realitat, perquè passada, d'ací el lema, “fes que passada”. Vota PSOE.

  P: Respecte al Govern valencià, reeditaria el Pacte del Botànic tenint en compte que hi ha hagut bastants discrepàncies entre els tres socis i que Podem assegura que hi ha hagut limitacions?

   R: Com sempre diu el President Ximo Puig i candidat, els socialistes valencians volem fer possible nostres polítiques i per a això demanem el vot. El govern de la pròxima legislatura serà el resultat del que la ciutadania expresse en les urnes.

  P: En aquest sentit, quins són en la seua opinió els encerts i els errors que ha tingut el Consell aquests quatre anys?

  R: Aquests anys el govern liderat per Ximo Puig ha aconseguit grans coses, fer front i revertir una herència *reputacional que estava perjudicant els interessos valencians fins i tot els econòmics. Abans la Comunitat Valenciana era coneguda per la corrupció hui és coneguda per la seua solidaritat i pel seu bon fer. Tots els indicadors econòmics han millorat, som pol d'atracció d'inversions i s'han desenvolupat polítiques socials que han millorat el benestar de moltes persones. Ha recuperat la decència de les institucions, moltes persones han pogut curar-se d'hepatitis c perquè se'ls ha subministrat una medicina que el govern anterior no va voler facilitar, ha eliminat el copagament farmacèutic per a pensionistes de baixos ingressos, la gratuïtat dels llibres, o l'etapa 0-3, l'impuls del districte digital, de l'agència d'innovació, per indicar algunes.

  És cert que queda molt per fer però aquesta etapa no serà recordada ni per discrepàncies ni per limitacions, i sí per la capacitat de desenvolupar un projecte comú de comunitat.

  P: Admetrien a Ciutadans com a possible soci de Govern en la Comunitat Valenciana si els vots sumaren els suports suficients?

   R: És ciutadans els qui veten als socialistes. D'ells només estem rebent insults i confrontació. Són els que ens han posat un cordó sanitari. Els socialistes reivindiquem el paper útil de la política per a solucionar els problemes de la ciutadania. De moment, ciutadans no ha demostrat ser útil ni en el congrés, ni al senat, ni tampoc a Catalunya on cal recordar que va ser el partit majoritari i que ha sigut incapaç d'aconseguir cap acord.

  P: Les dades mostren que l'avançament electoral ha beneficiat sobretot al PSOE. De fet l'última enquesta de CIS els situa una altra vegada en el Govern. Creu que si no s'hagueren avançat les eleccions eixirien més perjudicats?

  R: Les eleccions es van avançar perquè el congrés va aprovar una esmena a la totalitat als pressupostos, donada suport per PP, Ciutadans i els independentistes, que van bloquejar la seua tramitació i un govern sense pressupostos té moltes dificultats per a governar. Si s'haguera permés la tramitació dels pressupostos, i l'aprovació d'aquests, el govern haguera tingut més temps per a anar aprovant mesures que eren beneficioses per al país i per al conjunt de la ciutadania.

  P: Les enquestes també mostren una clara irrupció de Vox en el Congrés. A què creu que es deu i com afecta a Espanya que emergisca aquesta força política?

  R: L'extrema dreta sempre ha existit, però ha romàs oculta pel Partit Popular. De fet, el líder d'aquesta formació política ha confessat haver sigut anterior militant del PP. En la resta de països europeus al llarg d'aquests últims anys ha anat creixent l'extrema dreta i fins ara Espanya no havia visualitzat aquest creixement. Suposa la clara fragmentació del Partit Popular. I encara que no són nous i representen el vell i una involució en drets, han aconseguit radicalitzar el discurs dels seus competidors en les urnes com són Ciutadans i PP. Espere que la seua representació no siga ni significativa ni determinant perquè en cas contrari suposaria retrocedir en drets i en llibertats.

  P: Persones de tots els pobles de la Comunitat lligen elperiodic.com Com convenceria als lectors d'una xicoteta localitat valenciana que han de votar als socialistes ?

  R: El vot al partit socialista tant per al Congrés, Senat com per a les Corts Valencianes , és un vot a la millora del benestar de les persones allà on visquen. Els socialistes tenim un projecte de país i de comunitat pensat per a les persones en tots els àmbits tant en l'àmbit rural com l'urbà. Allà on tenim representació treballem perquè no els falten serveis, i per a donar respostes a les seues necessitats. Hem incrementat el SMI, hem millorat les pensions, hem recuperat prestacions. A penes quatre en la comunitat valenciana i nou mesos en el govern d'Espanya no han sigut suficients per a canviar un país. És cert que queda per fer, i per això els demanem la seua confiança, per a fer possible una estratègia per a fer front a l'envelliment i a la despoblació que moltes zones ja estan patint.

  Els demanem el seu vot i la seua confiança per a continuar defensant mesures que puguen generar riquesa i ocupació, que atenguen els nous reptes i combaten definitivament les noves plagues, que permeten la cohesió territorial i social consolidant un estat social en el qual tots i totes estiguem adequadament atesos.

  P: Moltes gràcies per atendre'ns

   R: A vosaltres

  Pujar