elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benitatxell rep una subvenció de 252.685€ dels fons europeus FEDER per a regular l'accés de vehicles en la cala del Moraig

Benitatxell rep una subvenció de 252.685€ dels fons europeus FEDER per a regular l'accés de vehicles en la cala del Moraig
  • Es tracta d'una ajuda a projectes singulars d'entitats locals que afavorisquen el pas a una economia baixa en carboni

  • Des del passat estiu ja s'han dut a terme algunes de les mesures contemplades en el projecte, com ara el control d'accés i un bus llançadora

MÉS FOTOS
Benitatxell rep una subvenció de 252.685€ dels fons europeus FEDER per a regular l'accés de vehicles en la cala del Moraig - (foto 2)
Benitatxell rep una subvenció de 252.685€ dels fons europeus FEDER per a regular l'accés de vehicles en la cala del Moraig - (foto 3)
Benitatxell rep una subvenció de 252.685€ dels fons europeus FEDER per a regular l'accés de vehicles en la cala del Moraig - (foto 4)

El Poble Nou de Benitatxell i la seua cala del Moraig estan a un pas menys de convertir-se en referents de sostenibilitat. L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) ha atorgat una ajuda de 252.685,62 euros a l'Ajuntament per a desenvolupar el ‘Projecte de control d'accessos a la cala del Moraig’.

Es tracta d'una subvenció a projectes singulars d'entitats locals que afavorisquen el pas a una economia baixa en carboni en el marc del Programa Operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020. L'ajuda serà cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, dins de l'Objectiu Temàtic 4 d'Economia Baixa en Carboni. Este objectiu temàtic contempla actuacions relacionades amb la mobilitat urbana sostenible.

Protegir l'entorn

L'augment considerable de visitants que ha experimentat en els últims anys l'enclavament de la cala del Moraig ha posat en perill l'equilibri de l'entorn. En època estival, el nombre de vehicles que es concentren en els voltants és molt elevat. Això provoca no sols un problema de massificació, sinó també de seguretat viària en proliferar l'estacionament il·legal.

Amb l'objectiu de reconduir esta situació i aconseguir una major protecció mediambiental de l'entorn, l'equip de govern va posar en marxa el mes d'octubre passat de 2019 una comissió de treball que, uns mesos després, va donar com a fruit el disseny d'un pla capdavanter que ja s'ha materialitzat en part este últim any. Este projecte contempla no sols la limitació d'aforament en la cala del Moraig, sinó una reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i un estalvi energètic en promoure un menor ús de l'automòbil.

Des del passat estiu ja s'han dut a terme algunes de les mesures contemplades en el projecte. S'ha instal·lat un control d'accés en la zona d'aparcament situada en la intersecció de la Carretera de la Cala del Moraig i la Travessia de la cala. A partir d'este punt, els visitants únicament poden accedir de manera peatonal o amb el nou servei d'autobús.

I és que aquest estiu, per a aconseguir una menor emissió de CO₂, s'ha implantat un servei de bus llançadora gratuït que transporta als banyistes des del centre urbà fins a la cala del Moraig quatre vegades al dia. A més, l'autobús també baixa i puja als usuaris i usuàries des del pàrquing fins a la cala cada 10 minuts.

El futur projecte

Però el projecte consta de moltes altres intervencions i un elevat grau de tecnologia aplicat. Quant a l'estacionament, s'ha previst la reserva de 250. També es preveuen panells informatius en les vies d'accés per a desviar el trànsit en cas de no existir disponibilitat d'estacionament.

A més, hi haurà controls monitorats de l'índex de contaminació en l'àrea a través de tres sensors. L'objectiu d’estos sensors és recollir la informació útil per al seguiment de l'eficàcia de les mesures implantades. I és que esta reducció de contaminació cobra especial interés a l'entorn de la cala del Moraig, que està inclosa dins de la Zona Especial de Conservació (ZEC) i del Lloc d'Interés Comunitari (LIC) dels Penya-segats de la Marina, amb un grandíssim valor mediambiental i paisatgístic que alberga fauna i flora protegida. Totes estes mesures s'aniran implantant poc a poc fins a juliol de 2023, termini màxim per a la conclusió de les actuacions acollides a la convocatòria.

Gestió sostenible de l'entorn

“Estes regulacions permetran realitzar una gestió més sostenible de l'espai, evitant la degradació que venia patint l'entorn natural des de fa uns anys a causa de les aglomeracions”, han assenyalat des de l'equip de govern. A més, s'aconseguirà una major rotació, s'evitarà l'estacionament en zones no permeses, i s'afavoriran hàbits més eficients en detriment de la utilització del vehicle privat, incrementant-se el desplaçament per als vianants, l'ús de la bicicleta en mitjana distància i el transport públic.

Pujar