elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cau una banda que introduïa hacís a Espanya amb narcholanchas per Alacant

Cau una banda que introduïa haixix a Espanya amb narcholanchas per Alacant
Cau una banda que introduïa haixix a Espanya amb narcholanchas per Alacant
  • Entre els detinguts es troben dos treballadors d'un port esportiu que facilitava l'avarada durant el seu servei en les instal·lacions

MÉS FOTOS
Cau una banda que introduïa hacís a Espanya amb narcholanchas per Alacant - (foto 2)
Cau una banda que introduïa hacís a Espanya amb narcholanchas per Alacant - (foto 3)

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació “Uleyla i Mar 21”, ha desarticulat una organització criminal dedicada a introduir haixix a Espanya per via marítima, procedent del nord d'Àfrica. S'han dut a terme 26 detencions pels delictes de contraban, tràfic de drogues, usurpació d'estat civil, falsedat documental, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Les investigacions es van iniciar fa un any, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement d'una possible avarada d'una embarcació d'alta velocitat, de les quals habitualment utilitzen les bandes de narcotraficants, des de les costes nord-africanes amb destinació a un port de la costa d'Alacant.

Les primeres investigacions van posar als agents després de la pista de dos empleats d'un port esportiu alacantí, que segons s'ha pogut constatar, oferien seguretat a l'organització aprofitant la seua jornada laboral.

Durant una avarada d'una narcolancha en un port esportiu, a Guardamar del Segura (Alacant), els presumptes autors que estaven sent vigilats, van fugir del lloc en un vehicle a tota velocitat, arrasant amb el clos de les instal·lacions i danyant diversos vehicles que hi havia estacionats en la zona.

El mes de juny de 2021, els investigadors van interceptar un tràiler equipat amb un doble fons, al qual s'accedia mitjançant un sofisticat sistema hidràulic d'obertura.

Dies després, es va aconseguir frustrar una nova avarada d'una altra narcolancha, que la banda pretenia dur a terme a la platja del Pinet, de la localitat alacantina de la Marina, valent-se d'un tractor agrícola, un remolc lleuger i un camió ploma. En aquesta ocasió, el transport de l'embarcació va ser interceptat pels agents a escassos metres del punt d'avarada, intervenint una embarcació de 12 metres d'eslora i amb 700 cavalls de potència. La Guàrdia Civil va detenir en aqueix moment al conductor del transport i al seu acompanyant.

En un moment de la investigació, els agents van impedir que el grup duguera a terme dues partides a les platges de la costa d'Almeria, en els quals van ser intervinguts en total 47 fardells d'haixix. Un d'ells en la localitat de Sant Joan dels Terrers, mitjançant una embarcació d'alta velocitat, i l'altre a Mojácar, usant una embarcació recreativa.

Després de diversos mesos d'investigacions, s'ha dut a terme l'última fase d'explotació d'aquestes dues operacions.

S'ha detingut a 26 persones, a les províncies d'Almeria, Alacant i Múrcia: en les localitats d'Almeria de Macael, Olula del Riu, Níjar, Carboneras, Mojácar i Pulpí; en les localitats alacantines de Torrevella, Guardamar del Segura i Oriola; i a San Javier (Regió de Múrcia).

S'han realitzat 9 registres a la província d'Almeria. Han sigut intervinguts 30.000 euros, 2 vehicles, 2 embarcacions, 3 armes de foc curtes amb nombrosa munició, 3 pistoles elèctriques tipus Taser, un fusell d'assalt AK municionado, 2 hèlices per a motors nàutics d'alta potència, i nombrosos dispositius de navegació i comunicació per satèl·lit. A més s'han confiscat 1.500 quilograms d'haixix, diverses dosis de cocaïna, i els elements necessaris per a la preparació i venda a la menuda de la droga.

El fusell d'assalt va ser intervingut en una de les actuacions dutes a terme, quan dues dels detinguts van tractar de fugir en un tot terreny, impactant contra un dels vehicles oficials que va quedar bolcat en plena Platja de Sopalmo a Almeria, així com l'embarcació recreativa que van emprar en aquesta partida, la qual no van dubtar a encallar en la riba.

Paral·lelament a la investigació per narcotràfic i organització criminal es va desenvolupar una investigació patrimonial, obtenint multitud d'indicis que vincula a l'organització amb el delicte de blanqueig de capitals.

Entramat empresarial per a blanquejar els diners
El mes de maig passat de 2022 s'han donat per finalitzades sengles operacions, amb la fiscalització de 236 comptes bancaris. La banda va crear un entramat empresarial, adquirint empreses solvents. Després, sota el nom d'aquestes empreses, adquirien béns per a ús de l'activitat criminal. Els diners obtinguts amb l'activitat il·lícita, era exportat a paradisos fiscals mitjançant pagarés milionaris, servint-se de testaferros o fins i tot dels seus propis familiars. Posteriorment, els diners eren blanquejats invertint en Fundacions a Sud-amèrica, dificultant així el rastre econòmic.

L'operació ha sigut desenvolupada per Equip contra la Delinqüència Organitzada i Antidrogas (EDOA) d'Alacant i l'Òrgan de Coordinació contra el Narcotràfic d'Andalusia (OCON SUD), que han comptat amb el suport del Grup d'Acció Ràpida (GAR), el Centre Regional d'Anàlisi i Intel·ligència contra el Narcotràfic (CRAIN) i el Servei Cinológico de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Almeria.

L'operació ha sigut dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Purchena (Almeria).

Pujar