12 de desembre de 2019 12/12/19

Salvador Montesa torna a casa

Salvador Montesa torna a casa - (foto 1)
  • El pintor de Paiporta prepara una exposició d'obra recent al Museu de la Rajoleria que s'inaugurarà a l'octubre

El pintor paiportí de major rellevància, Salvador Montesa Manzano, exposarà la seua obra més recent al Museu de la Rajoleria de Paiporta la pròxima tardor. Montesa, nascut en 1932, membre del Grup Parpalló i actualment amb residència a Sevilla, torna al seu poble 16 anys després de l'última mostra. Ho farà, a més, amb les seues creacions més properes, quan ha realitzat una interessant tornada a l'abstracció, amb quadres que provoquen sensacions directament relacionades amb els equilibris cromàtics.

L'Ajuntament de Paiporta ha realitzat una important aposta per posar en valor l'artista local amb major projecció i transcendència nacional i internacional. Per a completar aquesta mostra, s'editarà un catàleg i, com és habitual al Museu de la Rajoleria, hi haurà un taller paral·lel i gratuït per a que les xiquetes i xiquets de la localitat s'endinsen en l'obra de Montesa.

Salvador Montesa ha realitzat en els últims temps un viatge de tornada a l'abstracció, els seus orígens, després del pas per una llarga etapa denominada de realisme màgic, amb especial protagonisme de la infància. Tot i això, mai va perdre de vista les figures i els fons indeterminats, encara que les relacionava amb xiquetes i xiquets en una reflexió sobre el creixement i les perspectives de la vida.

El seu estil va anar variant i enriquint-se arran dels seus viatges i experimentacions amb diferents corrents artístiques. Fill d'una época de post-guerra i autarquia, finalitzada la seua formació a Espanya hagué de viatjar per posar-se en contacte amb les tendències que en un país aïllat passaven de llarg. A mitjans dels anys 60 s'estabilitza a Sevilla, des d'on s'assenta en l'anomenat realisme màgic fins al 2008, quan torna a l'abstracció.

Montesa va exposar recentment una retrospectiva de tota la seua obra a València, a la Fundació Chirivella Soriano baix el títol 'Salvador Montesa, entre la figuració i l'abstracció (1949-2016)'. La mostra que es podrà observar del 19 d'octubre al 30 de novembre d'enguany al Museu de la Rajoleria de Paiporta comptarà amb obres de la seua etapa més recent.

"Per a nosaltres és un gran privil·legi comptar amb un artista paiportí del calibre de Salvador Montesa, i amb aquesta mostra, volem acostar la seua obra al poble", ha explicat el regidor de Cultura, Alberto Torralba. "Volem que els nostres espais expositius i culturals acullen obres de primer nivell, i posar-les a l'abast de la ciutadania de forma totalment accessible", ha afegit Torralba.

"Necessite buscar, trobar o no trobar, moure'm". Salvador Montesa qualifica la seua obra com "polifacètica", producte d'una vida viatjada, "quan la globalització no existia, i cada país tenia la seua cultura pròpia". La tornada a l'abstracció dels últims temps l'explica amb senzillesa: "Sóc un pintor que no s'ha passat la vida fent versions d'un quadre que ha tingut èxit. Respecte molt als que han fet això. Però jo m'avorrisc, necessite buscar, trobar o no trobar, moure'm. No puc fer sempre el mateix", afirma Montesa, que avança que l'obra que portarà al Museu de la Rajoleria a la tardor està realitzada en 2016 i 2017. Per a ell, no és una mostra més: "Paiporta no és Nova York o París des del punt de vista cultural, però per a mi és una exposició especial, molt significativa, que m'emociona".

 

 

ocultar
Salvador Montesa torna a casa
Pujar