elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Paiporta comença les seues Festes Populars 2018

Paiporta comença les seues Festes Populars 2018
  • Mig centenar d'activitats per a tots els gustos i edats componen la programació d'aquestes festes que se celebren del 10 al 17 d'agost

MÉS FOTOS
Paiporta comença les seues Festes Populars 2018  - (foto 2)
Paiporta comença les seues Festes Populars 2018  - (foto 3)
Paiporta comença les seues Festes Populars 2018  - (foto 4)

Paiporta es transforma aquest divendres en una localitat on la música, la festa i les activitats no donen treva durant una setmana. Se celebren les Festes Populars 2018 des d'aquest 10 d'agost i fins a divendres que ve 17, Dia del Gos, amb una programació completa i amb propostes per a tots els gustos i edats.

Perquè si hi ha alguna cosa que destaca d'aquesta festes és que són els veïns els qui les dissenyen: "Volem que al festa siga de poble i dels veïns per a la senten seua", explica el regidor de Cultura, Alberto Torralba, en una entrevista amb elperiodic.com. Mostra d'açò ho trobem que moltes de les activitats han sigut proposades i organitzades per les associacions i veïns. A més, es tracta de millorar any rere any -es realitza una enquesta perquè els veïns valoren les edicions passades- i es prenen decisions sobre la base d'aquestes conclusions.

Així, enguany es reforcen les activitats infantils i esportives així com les juvenils. Per açò, un dels plats forts va a ser el JoveRock: "És la quarta edició que es fa i hi han concerts gratuïts i actuacions de grups referents. A més, també hi haurà discomóvil", explica l'edil. El festival es realitza l'11 d'agost -quan actuaran el Paiporta Riot Propaganda i Machete en Boca-, el 13 d'agost, amb les actuacions d'Atzembla i Funkiwis; el 14 s'espera l'actuació de Frida, La Fúmiga i MSK, i la nit del 15 hi haurà discomóvil.

Un altre dels punts destacats d'aquestes festes és que no estan centralitzades sinó que se cerca estendre la programació a tots els barris i places de la localitat: "Volem que els veïns de zones com Sant Ramon, Sant Josep o la plaça Xúquer senten també seua la festa". De fet, s'ha realitzat un mapa del poble en el qual localitzar els punts en els quals es van a realitzar activitats.

Es mantenen, a més, actes tradicionals i molt volguts per la població com el dia de Sant Roc, amb la processó, la missa i la benedicció i repartiment de pans; el concert de Sant Roc en la Plaza Cervantes, la nit del 15 d'agost, enguany, a càrrec de la Banda Primitiva; l'Entrada de la Murta, la Festa del Melonet i la Festa a casa, en què es visita amb dolçaines, tabals i cantaors i cantaores les cases de les persones majors, malaltes o impedides, perquè visquen un trosset de les Festes Populars sense moure's de casa.

No cal oblidar la tradicional festa de Moros i Cristians, amb centenars de veïns recorrent els carrers de Paiporta la nit del dimarts 14 d'agost. A més, les places també cobren protagonisme aquesta setmana amb activitats de xicotet format en el cas antic, des de monòlegs fins a 'saraos folklòrics'. Des de la regidoria de Cultura es fa una crida als veïns i als pobles d'al voltant perquè es desplacen a Paiporta durant aquesta setmana: "Que coneguen la nostra festa i la nostra cultura", conclou l'edil Alberto Torralba.

Punts violeta contra les agressions sexistes

Enguany, com a novetat, des de la regidoria d'Igualtat s'ha engegat per a aquestes festes un Punt Violeta contra les agressions sexistes i per la igualtat. Aquest espai, que estarà instal·lat durant els concerts i les discomòvils així com en altres esdeveniments durant aquesta setmana, pretén atendre els diferents dubtes i situacions sobre violència sexual o sexista cap a les dones.

S'instal·larà una carpa amb professionals especialistes i estarà coordinada juntament amb la Policia Local i resta de personal d'atenció. La seua activitat començarà amb l'inici dels espectacles i atendrà aquelles dones que ho necessiten fins a la matinada.

Junt a aquesta campanya s'ha engegat una altra de consum responsable d'alcohol: "No volem que festa i alcohol vagen associats irremeiablement", exposa Alberto Torralba. En aquest sentit, s'han repartit fullets informatius i cartelleria i s'han realitzat cursos informatius sobre aquest tema.

Programa complet de les Festes 2018.

Pujar