elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
8M PAIPORTA

Laura Jiménez: “Això és una lluita diària i cal reivindicar que es faça realitat tot el que es demana el 8M”

Laura Jiménez: “Això és una lluita diària i cal reivindicar que es faça realitat tot el que es demana el 8M”
  • Paiporta posa el focus en la necessitat i importància del feminisme aquest 8M

Paiporta es troba immers en la celebració de les activitats programades amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona, per al qual han desenvolupat una àmplia programació que té com a objectiu posar el focus en la necessitat i importància del feminisme.

En elperiodic.com hem entrevistat a Laura Jiménez, regidora d'Igualtat, per a repassar amb ella tots els actes que es desenvoluparan aquests dies i conéixer més de prop la labor diària d'aquest àrea.

Quina serà la reivindicació central d'aquest 8M a Paiporta?

Posem el focus en la necessitat del feminisme. El feminisme és necessari per a tindre una societat més tolerant, ser millors persones, i també és de justícia. Enguany el que hem fet és posar en valor tot això i en la pancarta posarà feminisme, igualtat és necessari.

L'esport té una part destacada dins de la programació a través de diferents activitats. Com es desenvoluparan i qui pot participar?

Fem el tradicional esbarjo de la Dona, que és un passeig de Paiporta fins a Picanya per a trobar-nos amb les dones del poble veí. Allí es fa un berenar i després sempre es prepara també una mica de festa.

El 8M concentra diversos actes en un dia en què la igualtat serà la gran protagonista. Com serà l'acte institucional d'aquest dia?

Enguany, el 8 de març, farem una cosa diferent, perquè sempre s'organitza a la porta de l'ajuntament, però enguany hem pensat que havíem de canviar i havíem de fer alguna cosa perquè el poble sencer sàpia en què és el 8M. Amb la qual cosa, no solament les persones que passen prop de l'ajuntament en el moment en què s'està fent l'acte institucional s'assabentaran que passa alguna cosa, sinó que hem decidit fer una marxa.

Llavors, el dia 8, des de Paiporta, farem una marxa que eixirà des de la plaça 3 d'abril, una marxa de dones en la qual també demanem que, per favor, se sumen els homes perquè és necessari. Serà una xicoteta manifestació per diversos carrers de Paiporta i acabarà a la porta de l'ajuntament. I llavors, ací, a la porta de l'ajuntament, és on ja es llegirà el manifest per part de l'alcaldessa i els diferents grups i associacions de dones de Paiporta.

Què els diries als veïns i veïnes de Paiporta perquè participen en la manifestació del 8M que tindrà lloc a València?

Els diria els mateixos motius perquè participen en la marxa del matí a Paiporta, per a acabar amb el masclisme les dones necessitem eixir al carrer, posar veu, perquè tenim a les nostres mans aqueixa conquesta de dret social i laboral, per la llibertat per a decidir sobre els nostres cossos i també perquè demanem que el 8M i el que es demanda el 8M siga una realitat, no siga una cosa que apareix en un paper ni que reivindiquem un sol dia.

Això és una lluita de cada dia i és important que isquem al carrer a reivindicar que es faça realitat tot el que es demana el 8M

Com es desenvoluparan els premis Carolina Planells de Narrativa?

Són uns premis que es van instituir a l'ajuntament com a homenatge a una víctima de violència de gènere, Carolina Planells. Es fa una convocatòria oberta a escriptors i escriptores amateurs, a professionals de tota Espanya, a més, i es presenten tant en castellà com en valencià.

El 25N va ser quan vam dir el nom dels guanyadors i guanyadores. Portem al voltant ja crec que de nou o deu edicions i és de narrativa curta. Hi ha un primer premi de diverses categories, també primer premi d'autors locals, d'escriptors en valencià i després s'edita un llibre que l'edita la Regidoría de Cultura i que recopila totes les obres dels guanyadors.

Una de les activitats està dirigida als adolescents. Quin paper juga l'educació en la lluita contra la violència de gènere i per a aconseguir la igualtat?

Serà el dia 21 de març des del Centre Jove, on es farà un taller de construccions de llec per la igualtat. S'exposarà un tema que tracte sobre la igualtat i després faran una construcció. Juga un paper importantíssim en l'educació, a més és el que jo crec que acabarà amb el masclisme, que les nostres filles i fills s'eduquen en la igualtat. Això és importantíssim, que a casa vegen que les seues mares, els seus pares tenen les mateixes responsabilitats i drets i que cadascun té el seu espai i que es respecta. Crec que és el primordial i que si anem per ací, anem per bon camí.

Quins són els reptes pels quals cal continuar treballant per a aconseguir la igualtat real entre homes i dones?

Jo crec que la manera més lògica per a acabar amb el problema que tenim és l'educació. L'educació a casa és primordial, des dels col·legis i instituts es treballa molt també el tema de la igualtat, des de la Regidoria d'Igualtat cada any fem un munt d'activitats en aquest sentit i després es fan diferents tallers i xarrades de conscienciació i ajuda, de cura, perquè entenem que l'educació és el que ens portarà a aqueixa igualtat que tant desitgem.

Què et transmeten les dones paiportinas sobre aquest assumpte?

Les dones de Paiporta són el més. És un autèntic gust reunir-se amb elles perquè aporten molt. Jo porte poc temps en la Regidoria d'Igualtat i estic encantada amb elles perquè tot ho fan amb un somriure, són molt conscients del mal que fa el masclisme i són ací en qualsevol cosa que volem fer, ens donen suport i jo crec que les dones de Paiporta són un autèntic exemple.

Com és el treball diari des de la Regidoria per a promoure la igualtat en la localitat?

El que més ens preocupa ara és, entre altres coses, l'adolescència, que estem detectant que s'ha incrementat molt aqueixa mentalitat masclista. I llavors el que intentem per a combatre això és fer molts tallers i moltes xarrades perquè reflexionen i perquè vegen la part de violència masclista que en el seu dia a dia i en les seues relacions de parella no són capaces de veure i fins i tot les secunda.

Actualment tenim, per exemple, per a dones a partir de 18 anys, el taller d'autodefensa en marxa, també tenim activitats de cura emocional de ferides físiques, tenim l'apoderament a través de la teràpia. Tot el que té a veure amb l'educació i amb la conscienciació.

Què suposa per a Paiporta comptar amb la seua primera Casa de la Dona? Quines activitats es desenvoluparan en aquest espai?

En primer lloc, una enorme alegria. Necessitem la Casa de la Dona perquè necessitem aqueix espai per a fer moltes activitats, perquè a vegades no podem realitzar algunes per falta d'espais. Per exemple, necessitem fer exposicions, xarrades o tallers. Necessitem tractar temes amb les dones embarassades o amb les dones més majors. I per a tot això necessitem un espai.

Pujar