elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Isabel Martín cedirà l'alcaldia de Paiporta en uns dies

Isabel Martín cedirà l'alcaldia de Paiporta en uns dies
  • L'alcaldessa de Compromís deixarà el comandament de govern paiportino a Maribel Albalat del partit socialista després del pacte de govern que van realitzar en 2019

El 23 de juny serà l'últim dia que Isabel Martín, actual alcaldessa de Paiporta, estiga al capdavant del consistori paiportí  i li cedisca el seu lloc a Maribel Albalat del Partit Socialista, després del pacte de govern que van realitzar Compromís i PSOE després de les eleccions del 2019.

Isabel Martín porta dirigint l'alcaldia de Paiporta des de la formació de govern que va fer el seu partit amb el PSPV-PSOE i PodEU (Podem i EUPV) en les eleccions de 2015. Després de dos anys de les últimes eleccions, Isabel ha de cedir el seu lloc a la socialista Maribel Albalat després de l'acord que va arribar Compromís i PSOE a Paiporta. Dos anys de governança per a cadascun. Isabel Martín fa un repàs d'aqueixos 6 anys com a alcaldessa del municipi i que espera dels dos últims anys d'aquesta legislatura.

Com iniciares en el Grup Polític Compromís?

No sabria dir-te quan vaig començar a fer política concretament, però vaig començar en diversos moviments socials. Aleshores, açò em va dur a estar en partits d’esquerres i en va dur a Compromís. Ara pertany a Compromís, no estic en cap del partits que el conformen, sino estic en aquest partit en línies generals, treballant des de fa molts anys.

Vares ser la primera alcaldessa de Paiporta, què va representar per a tu?

És important que en les institucions i càrrecs d’importància hi hagen dones, per a que siguem referent d’altres dones, sobre tot, de les joves i xiquetes. Crec que estàvem molt farts de veure que a la política tot són senyors encorbatats, una política que ha estat molt encorbatada, no només visualment, sino referint-me a una manera de fer política molt antiga, i crec que les dones hem aportat una altra manera de treballar. Encara no som suficients, perquè encara vaig a moltes reunions i sóc de les poques dones que hi ha, però és important que en càrrecs polítics i públics estiguem les dones per a ser referent d’altres.

Com creus que ha sigut la teua legislatura d’estos dos anys?

Un balanç positiu d’esta legislatura i l’anterior, sis anys com alcaldessa de Paiporta i des que vàrem entrar al govern. En línies generals, ha sigut molt positiu i Paiporta ha canviat i millorat molt en tot este temps. Li hem donat la volta a les polítiques per a que el municipi es convertisca en un referent de bona gestió econòmica i en un poble més habitable, sostenible, igualitari i inclusiu.

Econòmicament som un referent perquè ens trobarem un ajuntament amb un deute molt gran i ara tenim un deute cero. Per això, ha sigut possible posar en marxa un pla d’inversions de 42 milions d’euros per a estos quatre anys.

També hem donat la volta a altres polítiques com la de la recuperació dels serveis públics, augmentant el personal en aquelles àrees que ho necessitaven, recuperant el personal que el govern anterior del Partit Popular havia desfet i havia anat amortitzant.

Destacaria les polítiques de transparència i participació, que hem sigut referent durant molts anys, i les polítiques mediambientals, que encara queda molt a fer perquè en Paiporta hem posat la nostra llavor per a lluitar contra el canvi climàtic des de xicotetes accions a qüestions de més envergadura, com les instal·lacions de les plaques fotovoltaiques, la renovació de l’enllumenat públic per un més eficient i renovació de la flota de vehicles amb altres elèctrics. Aconseguint un poble més accessible i fent un poble per a les persones i no tant per als cotxes, com ha sigut sempre.

Per tant, estos dos anys som com una prolongació de l’anterior legislatura?

En estos dos anys lo que hem fet és continuar amb les polítiques que començaren en el 2015. La gran diferencia és que hi ha molts projectes que iniciarem en el seu moment i es comencen a veure, com el projecte de centre de dia de Vila Amparo, que a més de recuperar patrimoni, posem en marxa un espai molt necessari per a una població com Paiporta.

 Hem vist també nous espais esportius que ja són una realitat, com la nova pista de patinatge de velocitat, que és un referent a nivell estatal, i la renovació de la piscina d’estiu. Hem fet moltes polítiques que a lo millor no pots veure en un gran edifici o espai però són eixos que donen la felicitat del dia a dia.

Ressaltaria les polítiques mediambientals, fent un poble més habitable, sostenible i inclusiu sense barreres arquitectòniques per a aquelles persones que tenen algun tipus de mobilitat reduïda o de visió. A més ens hem trobat amb una pandèmia pel mig.

Què penses que és lo millor que has fet al poble paiportí?

Destacaria el sanejament dels comptes municipals i convertint a Paiporta en referent de bona gestió perquè ha possibilitat que altres projectes hagen eixit endavant.

Quines coses penses que s’han quedat per fer?

Faig una valoració positiva, perquè a pesar d’haver tingut un any de pandèmia, no s’ha deixat de treballar en cap moment. Més del 90% del nostre programa electoral i amb el qual acordarem amb l’altra part del govern, s’ha realitzat i està finalitzat o està en procés de realització.

Com comentava, el centre de dia de Vila Amparo prompte serà una realitat, el pavelló i la pista d’atletisme estan en marxa en la fase de redacció del projecte. A més, prompte tindrem unes noves dependències de Benestar Social. També tenim un solar en Mestre Serrano que ha estat abandonat fa molts anys en el nostre poble i tenim redactat el projecte que donarà finalment consistència a eixe solar amb una planificació de carrers per a la ciutadania. Veure algo que estava durant 20 anys parat, ha sigut possible que forme part el municipi i veure que el projecte està ja iniciat. Encara no és una realitat com a tal però està molt avançat i esperem que en estos dos anys es finalitze.

Per allò, que esperes dels últims dos anys de legislatura?

Continuar en la mateixa línia i finalitzar tots els projectes que estan en marxa. Posar punt i final a la situació de la pandèmia, com a primer repte, i continuar lluitant i posar fi des de un punt de vista sanitari, social i econòmic. Un gran repte endavant per a rescatar a les persones que s’hagen vist afectades per la pandèmia. Per altra part, convertir un pla d’inversions amb un enfocament de quatre anys, és la primera vegada que Paiporta fa una planificació així, i són 42 milions d’euros que es destinaran a grans línies com la lluita contra el canvi climàtic, benestar social, educació i cultura i a la reactivació econòmica.

Com és la teua relació amb Maribel Albalat?

Tenim una relació cordial i tenim molt clar quins són els nostres objectius i es tracta de trobar els punts d’encontre per a poder assumir-los, que és lo he ens va demanar la ciutadania. Per eixe motiu, vàrem fer el pacte al municipi amb eixe canvi d’alcaldia als dos anys, perquè la prioritat era el poder continuar amb les polítiques d’esquerres progressistes que iniciaren en 2015. Compromís no les ha abandonat mai i les hem tingut molt presents. No volem que tornen les polítiques de retallades que realitzà el Partit Popular.

Ara que deixes l’alcaldia, et dedicaràs a altra cosa que no siga fer política?

He sigut programadora i professora, però no deixe la política. En estos moments, compagine l’alcaldia amb la Regidoria d’Hisenda i Administració i continuaré com a regidora en eixa regidoria, ja que és un àrea molt important i de molta envergadura que continuaré estos dos anys. És un àrea que possibilita tindre una visió global de les polítiques municipals, així que no deixe la política sino done un pas al costat continuant amb la regidoria. No em retire, seguiré donant guerra.

Pujar