elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Entra en vigor el nou contracte per a la recollida de residus sòlids urbans a Paiporta

Entra en vigor el nou contracte per a la recollida de residus sòlids urbans a Paiporta
  • L’empresa concessionària ha començat a treballar aquest 1 de novembre, amb un estalvi del 10% respecte de l’anterior

  • Els dies de recollida de paper, cartró i envasos s’incrementa un 50%, l’empresa adjudicatària assumirà el cartró comercial i instal·larà un ecoparc mòbil 20 dies a l’any

MÉS FOTOS
Entra en vigor el nou contracte per a la recollida de residus sòlids urbans a Paiporta - (foto 2)

Des d’aquest dilluns, 1 de novembre, ha entrat en funcionament a Paiporta el nou contracte de recollida de residus sòlids urbans (RSU), adjudicat el passat mes d’abril, i que ha superat de manera favorable dos recursos d’empreses que no varen resultar adjudicatàries del servei. La que sí que va guanyar el concurs, Tetma SA, ha començat a treballar aquest dilluns i de manera gradual anirà introduint totes les millores que contemplen els plecs.

Allò més immediat és l’augment de contenidors per a la recollida de paper, cartró i envasos, i l’increment en un 50% dels dies de recollida d’aquest tipus de residus, que passen de 4 a 6 ja des d’aquesta primera setmana amb el contracte en vigor. A més, l’empresa assumeix la recollida del cartró comercial a domicili, fins ara, en mans d’ESPAI i, davant l’èxit de la iniciativa, es passarà de dos dies de recollida a tres.

L’entrada en vigor del contracte tanca un treball de mesos des de l’Àrea de Medi Ambient, amb una pandèmia pel mig i dos recursos resolts de manera favorable per a l’Ajuntament. Per al regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Pep Val, «es tracta del contracte més important de l'Ajuntament de Paiporta, un treball magnífic de l’equip tècnic de Medi Ambient que ha cristal·litzat en uns plecs beneficiós per a la ciutadania i per a la sostenibilitat en la recollida de residus».

Val ha afegit que «s’incrementarà exponencialment la capacitat i l'eficiència del reciclatge de residus en la nostra localitat, la qual cosa contribuirà de manera decisiva en la lluita contra el canvi climàtic i suposa, a més, un estalvi anual important per als comptes públics amb una una sèrie de millores que la ciutadania anirà notant de manera gradual en les pròximes setmanes i mesos».

El doble de volum i un 10% d’estalvi

El nou contracte de recollida de residus de Paiporta suposa un estalvi respecte de l’anterior de 76.800 euros, és a dir, dels 755.000 euros anuals d’abans als 678.000 actuals, un 10% menys. Per aquest preu, la nova empresa doblarà la capacitat de recollida, és a dir, es passarà de 539 contenidors de resta de 1.000 litres, amb un total de 539.000 litres de capacitat total, a 650 contenidors (entre resta, orgànic i soterrats) i 1.030.000 litres de capacitat.

Tots els contenidors, tant aquests com els verds i de residus orgànics, seran nous, més accessibles, amb sistemes per a facilitar el dipòsit a persones majors o amb diversitat funcional, i de càrrega lateral, per a millorar l’eficiència en la recollida. A més, el contracte inclourà el manteniment dels contenidors soterrats, que no estaven contemplats en l’acord anterior.

Dins de les millores també s’inclou la dotació amb un camió més per a la recollida diària dels residus, i es passarà de dos camions de càrrega posterior a dos de càrrega lateral i un de càrrega posterior, el que incrementarà notablement la freqüència de la recollida.

A més, el contracte també contempla un importantíssim increment en la neteja de contenidors, que passa de les sis voltes a l’any que es feien fins ara a les 16 del nou conveni. Totes aquestes les tasques de neteja correran a càrrec de l’empresa adjudicatària.

La fracció orgànica, a la primavera

El nou contracte contempla, a més, la introducció de la fracció orgànica o el contenidor marró a partir de la primavera de 2022. L’Ajuntament iniciarà en breu una campanya de sensibilització sobre el reciclatge d’aquest i de la resta de residus, amb el repartiment porta a porta de 9.000 poals, treball que també realitzarà l’empresa adjudicatària.

«La fracció orgànica és un repte col·lectiu per a tota la ciutadania de Paiporta, una obligació que afrontem amb totes les forces i amb la il·lusió de continuar avançant en l'eficiència del reciclatge com un dels elements clau per a reduir l'impacte de l'acció humana sobre el medi ambient», ha afirmat el regidor, Pep Val.

Val ha conclòs que «el nou contracte anirà acompanyat de campanyes informatives i de sensibilització que sufragarà l'empresa concessionària com a part dels plecs, i que aniran enfocades a recordar a la ciutadania la importància del reciclatge, el que es pot i no es pot tirar a cada contenidor i també l'arribada a Paiporta del contenidor marró de la fracció orgànica».

Pujar