elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Paiporta impulsa un Pla d’Acció per al Desamiantat del terme municipal

Compromís per Paiporta impulsa un Pla d’Acció per al Desamiantat del terme municipal
  • L’Ajuntament informarà a la ciutadania i l’ajudarà a retirar de manera correcta l’amiant existent, demanant també ajuda a altres institucions si cal

El Grup Municipal Compromís per Paiporta ha aconseguit l'aprovació unànime en el ple municipal d’una moció per a implementar un Pla d'Acció per al Desamiantat del terme municipal. La iniciativa respon a la necessitat urgent de gestionar adequadament els residus d'amiant, un material altament contaminant i perillós per a la salut pública. La proposta inclou una sèrie d'acords destinats a garantir la seguretat i benestar de la ciutadania de Paiporta.

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Pep Val, ha destacat la gravetat del problema: "L'amiant causa greus problemes de salut, que inclouen asbestosi, mesotelioma, càncer de pulmó, plaques pleurals i engrossiment pleural. També augmenta el risc de càncers gastrointestinals, renals i d'ovaris. Els efectes poden trigar dècades a aparèixer, el que fa crucial la prevenció i la retirada segura d’este material."

Per tot això, i tenint en compte que la producció d’amiant està prohibida a Espanya des de 2001 però encara hi ha tones d’este material a centenars de vivendes paiportines, la moció obliga a l’Ajuntament a posar en marxa una campanya informativa destinada a tota la població. Esta campanya, que serà accessible a través de la web municipal, proporcionarà informació detallada sobre els perills de l’amiant i les mesures adequades per a la seua manipulació. La informació inclourà dades sobre les vivendes i edificis que contenen amiant i els riscos associats a la seua manipulació inadequada, els passos a seguir per contactar amb empreses autoritzades per al tractament dels materials i els seus residus, i els programes d'ajudes econòmiques, tant municipals com d'altres administracions.

Un altre aspecte fonamental de la moció és l'increment del control en els processos d’inspecció per assegurar que la manipulació de l’amiant per part de les empreses de construcció siga totalment segura, mesura que busca prevenir exposicions inadvertides i les seues greus conseqüències per a la salut pública. La moció també contempla la publicació del primer cens d'edificis amb amiant elaborat per l'Ajuntament de Paiporta. Este cens serà de caràcter públic i permetrà la participació ciutadana per identificar edificis no inclosos inicialment. "És imprescindible que el cens siga públic i complet, perquè es prenguen les precaucions adequades i s’acudisca a empreses autoritzades, evitant exposicions inadvertides", ha explicat Pep Val.

Pla específic per al desamiantat

A més, la implementació d'un pla específic per al desamiantat dels edificis públics és una prioritat. El pla assegurarà que els espais públics estiguen lliures d’amiant, reduint així el risc per als treballadors i usuaris. La moció inclou també la creació d'un pla d’ajudes econòmiques per a que els professionals, xicotetes empreses i particulars que es troben amb este material als seus habitatges puguen gestionar-lo sense que això els cause problemes de salut futurs. "Davant el risc evident per a la salut i la predisposició constant del veïnat a l'amiant, cal que el nostre Ajuntament prenga les mesures oportunes d'informació i prevenció en l'ús del mateix", ha subratllat Val.

Finalment, es demanarà suport a la Mancomunitat de l’Horta Sud, a la Diputació de València, a la Generalitat Valenciana i al Govern de l’Estat per poder finançar amb els recursos suficients els acords de la moció. També es donarà trasllat dels acords al Consell de Participació Municipal, assegurant que totes les parts interessades estiguen informades i puguen col·laborar en la implementació d’este pla vital per a la salut pública i el medi ambient de Paiporta.

Pujar