elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca a Paiporta el programa Saó d’intervenció socioeducativa a primària i secundària

Arranca a Paiporta el programa Saó d’intervenció socioeducativa a primària i secundària
  • Igualtat, Medi Ambient, Joventut, Policia Local i UPCCA es coordinen per a sensibilitzar i educar en valors, previndre conductes de risc i promoure la salut, la igualtat i les habilitats per a la vida

MÉS FOTOS
Arranca a Paiporta el programa Saó d’intervenció socioeducativa a primària i secundària - (foto 2)
Arranca a Paiporta el programa Saó d’intervenció socioeducativa a primària i secundària - (foto 3)

Durant el mes d’octubre, els centres paiportins de primària i secundària acolliran les primeres accions que l’Ajuntament de Paiporta posa a la seua  disposició a través de Saó, un programa d’intervenció socioeducativa impulsat per les àrees municipals d’Igualtat, Medi Ambient, Joventut, Policia Local i la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA).

Este programa aglutina de forma coordinada les propostes educatives que des d’aquestes àrees es proposen als centres escolars i que tenen com a objectius la sensibilització, promoció i prevenció en diferents àmbits: valors, conductes de risc i addictives, salut i habilitats per a la vida, igualtat i diversitat, prevenció de violències sexuals, cultura i oci educatiu, informació juvenil o medi ambient, entre d’altres.

“I tú què fas? Espais de diàleg” és una de les primeres accions del curs escolar 2022-2023. Aquesta activitat, en la qual ha donat la benvinguda a l’alumnat la regidora de Joventut, Laura Jiménez, es realitza a proposta del Centre Jove ofereix als grups de primer d’ESO i té l’objectiu de conèixer les seues aficions i interessos, què fan durant el seu temps lliure i quins espais utilitzen. Aquesta és una informació clau per poder fer polítiques de joventut adaptades a la realitat de les persones joves i adolescents.  

En finalitzar cada sessió s’informa a l’alumnat que, per primera vegada, pot participar en les accions i serveis de la Regidoria de Joventut per complir ja el requisit d’edat, i també de tot allò que el Centre Jove posa al seu abast i de com poder accedir i fer ús dels diferents programes i serveis.

També durant el mes d’octubre, el departament de Medi Ambient està organitzant per a alumnat de quart de Primària visites a la planta de tractament de residus i compostatge Los Hornillos, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de fer una adequada separació dels residus en origen.  

D'altra banda, en breu començarà la campanya ‘Taps per a una paperera’ sobre el foment del reciclatge i l’economia circular; en aquesta campanya, els centres escolars recolliran taps de plàstic que després es transformaran en una paperera que s’instal·larà al pati de les escoles.

Altra de les accions amb les que arranca el programa Saó és el contacontes educatiu de l’àrea d’Igualtat que consisteix en una selecció dels contes sobre la no violència i no sexisme, històries en les quals xiquetes i xiquets puguen identificar-se i sentir-se reconegudes i reconeguts i es puga treballar per canviar els rols i estereotips de gènere cap a una societat més igualitària i lliure de gènere.

Al llarg del curs escolar s’aniran implementant les diferents accions del programa, les quals toquen temàtiques molt variades i necessàries en l’educació dels xiquets, xiquets, adolescents i joves.

En el cas de secundària les propostes són: música i collage combatiu sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la campanya contra el racisme Prejudici Collection de la Xarxa Joves.net, escriptura creativa, tallers d’educació afectiva-sexual adaptats a cada curs, masculinitats i consentiment, programa de prevenció d’agressions sexuals per consum de pornografia, teatre fòrum sobre relacions de parella, graffitis sobre amor romàntic, xerrades de prevenció de la violència masclista des de l’àmbit policial, programa Unplugged i teatreforum sobre ciberbullyng.

A més, també es portaran a terme tallers com ‘Parlem de...’ sobre alcohol, tabac, primers consums, marihuana i altres drogues, el joc en línia i les apostes, el programa ¿Qué te juegas?, taller de gestió de l’estrés per a l’EBAU i teatre fòrum ‘Con las drogas no te líes’.

Les activitats que s’oferixen per a primària són construint el teu món, contes per conversar, intel·ligència emocional, Positroni-Negotroni, sobre addiccions, prevenció dels mals usos del mòbil, internet i xarxes socials, prevenció del tabac, contacontes coeducatius, ‘Tu cuerpo es tuyo’, comunicació no violenta amb perspectiva de gènere, ‘Xarxes socials: el fals espill’, xerrades per a la detecció i prevenció de l’assetjament escolar i les seues formes,  tallers al voltant de temàtiques mediambientals com residus, canvi climàtic o economia circular i tallers i recursos de l’observatori en ruta.

Pujar