Castellano

La plataforma Morro de Gos d'Oropesa trasllada a la ministra Ribera la regressió del litoral

La plataforma Morro de Gos d'Oropesa trasllada a la ministra Ribera la regressió del litoral
  • Lamenten la falta d'atenció per part del Govern d'Espanya

El litoral castellonenc s'ha colat en el New Economy Fòrum (NEF) en el qual ha participat aquest matí la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

La representant de la plataforma Morro de Gos d'Oropesa, Elena Sánchez, ha interpel·lat a la representant del Govern d'Espanya per a traslladar-li que “després dels intents de diversos partits al Senat per a modificar la Llei de Costas i que el seu partit -PSOE- nega, el motiu és per què vol partionar les primeres files d'habitatge per a després usar els terrenys per a construir resorts i fomentar més el turisme?”.

Una pregunta davant la falta de reunió

Des de la plataforma Morro de Gos han assenyalat que el passat 8 de juny van sol·licitar una reunió amb la Ministra, el secretari d'estat de Medi Ambient i la Directora General de Costas que “encara no ens han confirmat”, assenyala la representant, per a tractar les problemàtiques del litoral, afectat per la regressió de les platges per la inacció de Costas i “la seva negativa a buscar solucions definitives per als milers d'afectats”.

Per a la plataforma Morro de Gos, després de les paraules de la Ministra, "ha quedat clar que no volen modificar la Llei de Costas perquè la seva flexibilitat li dona carta blanca per a fer el que vulguin". A més, han assenyalat de "injusta i recaptatòria" una norma "per contenir concessions i no expropiacions com deuria".

Per a Elena Sánchez, "els propietaris no tenim la culpa que Costas no faci el seu treball ni del canvi climàtic, ni de guerres entre polítics". Pel que apunta, "si les nostres cases destorben, expropien però no ens robin els nostres estalvis".

Quines solucions planteja el Govern?

Teresa Ribera ha assenyalat que es plantegen diversos escenaris com protegir, creant barreres físiques tradicionals o fer ús de les solucions que inspira la naturalesa deixant un matalàs de dunes i aiguamolls que permeti protegir el que hi ha terra endins; també abandonar perquè la pròpia dinàmica de les coses modifiqui el perfil del litoral; i, com a tercera opció, la regressió, el canvi d'ubicació d'algunes de les coses que estan en primera línia de platja perquè no hi ha manera de protegir-lo.

Teresa Ribera: “La Llei de Coses és una bona llei”

En la seva resposta la Ministra ha destacat la importància de “entendre els problemes del litoral” i ha afirmat que “la Llei de Costas és una garantia amb flexibilitat important per a facilitar que a través del debat públic sobre les estratègies del litoral, puguem prendre les millors condicions”.

Així mateix, Teresa Ribera ha destacat les estratègies integrals del litoral “enfront dels efectes del canvi climàtic” i “veure què fem des de terra, amb l'urbanisme i les infraestructures, perquè hi hagi una capacitat d'evolució natural del litoral o que arribin sediments a les platges i ens ajuda a mantenir aquest nivell de projecció”.

La ministra ha destacat, a més, que “ens podem trobar que la dinàmica de les ones o la construcció d'espigons canvien les aportacions que ens poden portar dede la mar”.

Així mateix, la ministra ha assegurat que “la Llei de Costas és una bona llei, ens dona marge per a integrar respostes adequades als desafiaments que planteja el canvi climàtic” i ha sortit en defensa de les demarcacions de costes que operen “amb concessions del litoral perquè funcionin bé i des del punt de vista de la pressió del litoral”.

Si tens alguna informació, foto o vídeo interessant del teu municipi, pots posar-te en contacte amb ELPERIODIC.COM escrivint un missatge privat a través de les nostres xarxes socials en Facebook, Instagram i Twitter, escriure al correu hola@elperiodic.com o via Whatsapp a través del número 682 03 06 02.
Pujar