Castellano

Orpesa commemorarà el 9 d’Octubre amb la desfilada, l'ofrena i l'espectacle ‘Arrel’

Orpesa commemorarà el 9 d’Octubre amb la desfilada, l'ofrena i l'espectacle ‘Arrel’
  • La plaça Major acull el concert de Miquel Gil i Noèlia Llorens, un projecte que s'estrena en la localitat costanera i que visitarà diverses localitats valencianes

La història del poble valencià tornarà a impregnar cada els carrers i places d'Orpesa amb motiu de la commemoració del 9 d’Octubre. El municipi acollirà la tradicional desfilada que partirà des de l'Ajuntament fins a l'estàtua de Jaume I, on l’Associació 9 d’Octubre d’Orpesa realitzarà l'ofrena floral. Uns actes que per primera vegada se celebraran en horari de matí.

Seran entorn d'un centenar de persones les que participen (entre les quals es troba la vicealcaldessa, María Jiménez, el regidor de Cultura, Gonçal Tamborero, la edila de Festes, Jennifer Casañ, i el regidor d'Esports, Jordi Llopis) en aquest acte ja tradicional en la localitat, al ritme del so dels bombos i tambors, representant als Almoràvits, encapçalats pel Alfaquí; el Bisbat de Tortosa, amb Ponç de Torrella, monges i sacerdots; l'Ordre de l'Hospital, liderada per Fra Ramón de Ciri; la Castellanía d'Amposta, capitanejada per Hug de Fullarquer; així com cavallers, soldats, dones cristianes i infermeres

Cal recordar que enguany no es representarà la rendició dels almoràvits del castell d'Orpesa davant les tropes de Jaume I l'any 1233. Així ho ha indicat el regidor de Cultura, Gonçal Tamborero: “La recreació final, que tenia lloc amb l'arribada de tots els participants de la desfilada a l'escultura situada en Els Quarts, no es realitzarà per segon any consecutiu per a garantir la salut dels participants, perquè és un esdeveniment que atrau a nombrosos veïns i visitants que s'amunteguen entorn de la figura de Jaume I”.

Máscletà i concert de folklore

La festa del 9 d’Octubre continuarà a les 14.00 hores amb la mascletá a càrrec de la Pirotècnia Tomás al carrer Peñagolosa (al costat de l'institut Torre del Rei). I per a coronar aquesta jornada de tradició i història, la plaça Major acollirà, a les 20.00 hores, l'espectacle ‘Arrel’ amb Miquel Gil i Noèlia Llorens. Un projecte creat per Acció Cutural del País Valencià amb motiu del seu 50é aniversari que, després de la seua estrena a Orpesa, visitarà diferents localitats del territori valencià.

Pujar