Castellano

Orpesa acull un mercat artístic i professional per a reivindicar la importància de la cultura infantil

Orpesa acull un mercat artístic i professional per a reivindicar la importància de la cultura infantil
  • La Rous, La Negra, Dani Miquel, El Ball de Sant Vito, La Factoria de Sons, Canta Canalla i la Unió Musical d’Orpesa protagonitzen la programació artística

MÉS FOTOS
Orpesa acull un mercat artístic i professional per a reivindicar la importància de la cultura infantil - (foto 2)
Orpesa acull un mercat artístic i professional per a reivindicar la importància de la cultura infantil - (foto 3)
Orpesa acull un mercat artístic i professional per a reivindicar la importància de la cultura infantil - (foto 4)
Orpesa acull un mercat artístic i professional per a reivindicar la importància de la cultura infantil - (foto 5)
Orpesa acull un mercat artístic i professional per a reivindicar la importància de la cultura infantil - (foto 6)

La segona edició del Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa començarà demà dijous 10 de juny i s’allargarà fins al pròxim dissabte. Durant aquestes tres jornades, la ciutat de la Plana Alta acollirà diversos espectacles per al públic familiar i, també, activitats per als professionals del sector. En la vessant artística, la programació inclou concerts, funcions teatrals i contacontes amb intèrprets valencians i estatals que actuaran en tres escenaris: l’Espai Cultural, la Plaça de l’Església i la Plaça del Pou del Ravalet. En l’aspecte professional, s’han organitzat diverses trobades amb els agents del sector amb taules de debat i presentacions de projectes.

Des de la primera edició, celebrada el passat mes d’octubre, les entitats organitzadores de l’esdeveniment es van comprometre a mantenir i arrelar el certamen al municipi. En aquesta línia, l’objectiu és que Orpesa s’erigisca en un pol cultural a la Mediterrània. A més, el Mercat contribueix a la descentralització de les activitats culturals a la Comunitat Valenciana. D’altra banda, s’ha de tenir en compte que l’esdeveniment es desenvolupa en l’àmbit dels espectacles per a xiquets i xiquetes fins als 14 anys, un sector que experimentava un fort creixement fins la crisi de la Covid-19. Així, i segons ha explicat la directora del Mercat, Júlia Gozalbo, “aquesta fira vol contribuir a la creació de nous públics i a la normalització dels hàbits culturals entres els més joves amb espectacles que fomenten la creativitat i el sentit crític”.

Programació artística

El primer espectacle del Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa se celebrarà demà dijous a les 19:30 hores a l’Espai Cultural del Carrer de Benicarló. Allà es representarà l’obra Hilos de la companyia La Rous, fundada per l’artista Rosa Díaz en 2008. S’ha de destacar que la seua tasca va ser reconeguda en 2011 amb el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut.

El divendres 11 a les 17:30 hores, l’Escenari Babuí, localitzat a la Plaça de l’Església, acollirà l’actuació de Dani Miquel amb l’espectacle Encadirats. Els assistents, i sobretot les criatures, podran escoltar les cançons que ha recuperat i compost el reconegut cantant i dolçainer de l’Alcúdia. Posteriorment, la companyia La Negra representarà Nautilus, una adaptació del llibre 20.000 llegües de viatge submarí de Julio Verne on es mostren els estralls que la contaminació ha provocat en el fons dels oceans. La funció tindrà lloc a l’Espai Cultural a les 19:30 hores.

El dissabte 12 de juny, jornada de tancament, comptarà amb una oferta molt diversa. Primerament, les activitats començaran a les 11:00 hores a l’Escenari Tití, situat a la Plaça del Pou del Ravalet. En eixa localització es presentaran els llibres Un toque de magia de Mari Carmen Castillo; El núvol que no sabia ploure d’Ana Rosa Sanfeliu i María Griñó, que inclourà un taller d’il·lustració per a criatures de 3 a 7 anys; i Un pequeño gigante d’Adrián Campos. A més, Fanfi García es posarà en la pell d’un pallasso molt particular en Katapuntum. Al migdia s’obrirà de nou l’Escenari Babuí amb el concert de La Factoria de Sons, grup de músics i mestres que interpreten composicions pròpies i també versions. La seua visita a la ciutat de la Plana Alta servirà per a interpretar Un munt de cançons.

Després de dinar, a partir de les 17:00 hores, l’Escenari Tití serà testimoni de la intervenció de la contacontes vila-realenca Rosabel Canós, mentre que la companyia El Ball de Sant Vito farà la funció La terra dels babaus. En canvi, l’Escenari Babuí vibrarà amb el concert de la formació Canta Canalla a partir de les 18:00 hores. El grup posarà de llarg el seu segon disc, Revolucions per menuts, on donen mostra del seu eclecticisme musical amb temes de rock, folk americà, cúmbia i twist. Finalment, la Banda Jove de la Unió Musical d’Orpesa s’encarregarà de posar el punt i final a la segona edició del Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa amb un concert que començarà a les 20:00 hores a l’Escenari Goril·la de la Plaça Major.

També s’ha de ressaltar que el divendres 11 i el dissabte 12, al carrer de Sant Jaume, rebatejat com Passeig de la Moneta, hi haurà diverses activitats amb la col·laboració d’Ilêwasi, Centre d’investigació, defensa i promoció dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents; Creu Roja Joventut; Conquistando Escalones, associació que treballa per la visibilització de la distròfia muscular de cintures 1F-D2; l’ACAEC, Associació Contra l’Assetjament Escolar de Castelló; FAMPA Castelló; la Llibreria – Cafeteria Anabel; i les editorials Batidora, Unaria, Onada i Flamboyant.

Programació professional

La programació professional es desenvoluparà íntegrament a l’Ajuntament d’Orpesa i ha sigut dissenyada per a respondre als reptes de futur de la indústria centrada en el públic familiar. El dia 10, després de l’obertura oficial, el Mercat abordarà la creació infantil amb les següents ponents: Rosa Díaz, actriu i directora de la companyia La Rous; Henar Fuentetaja, coordinadora del projecte CocinandoDanza; i Adrián Novella, dramaturg i fundador de la companyia Bullanga. Per la vesprada, hi haurà una ronda de presentacions de projectes que comptarà amb la participació d’Eulàlia Ribera, directora de LaSala Teatre (Sabadell) i del festival internacional El més petit de tots, especialitzat en arts escèniques per a la primera infància; Pep Farrés, ex director de la mostra de Teatre d’Igualada, actor i fundador de Farrés Brothers i Cia, empresa d’espectacles infantils que compta amb un premi Butaca; i Marylène Albentosa, recent nova programadora de la Sala Escalante de València, centrada en programació escènica infantil.

El divendres 11 de juny, la programació estarà focalitzada en literatura i comptarà amb la participació de Patricia Martín, escriptora i directora editorial de Flamboyant; Aitana Carrasco, il·lustradora i escriptora de llibres infantils i juvenils que ha rebut diversos guardons internacionals; i Ricard Gozálvez, autor de diversos volums de literatura infantil (Nuvolet coneix Diània i La lluerna morada). Per últim, les jornades comptaran amb la participació del músic Dani Miquel qui, a més d’actuar en la programació artística del Mercat, presentará el llibre musical Desfem, centrat en la difusió de valors ecològics i sostenibles. Totes les sessions estaran moderades per periodistes i gestors culturals.

El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa està organitzat per l’empresa Metrònom en col·laboració amb l’Ajuntament d’Orpesa, i compta amb el suport de la Diputació de Castelló, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i Turisme Comunitat Valenciana.

La informació completa es pot consultar al web del mercat: https://mercatorpesa.org/.

Pujar