Castellano

Els millors productes i oficis artesanals es donen cita en la Trobà d'Orpesa

Els millors productes i oficis artesanals es donen cita en la Trobà d'Orpesa
  • Durant tot el cap de setmana es desenvoluparen diferents activitats i tallers per a tota la família

MÉS FOTOS
Els millors productes i oficis artesanals es donen cita en la Trobà d'Orpesa - (foto 2)
Els millors productes i oficis artesanals es donen cita en la Trobà d'Orpesa - (foto 3)

“Amb la modernització del món, les persones oblidem elements tan essencials com són la tradició, les costum i l'artesania” i amb el clar objectiu de recuperar – encara que solament siga per un dia – tots aquests valors el municipi d'Orpesa acull un any més la ja tradicional Trobà, una trobada que se celebra aquest cap de setmana (3 al 5 de maig) i que promet ser tot un èxit.

En aquesta XVII trobada, organitzat per l'Associació Oropesina del Cultura en col·laboració amb l'Ajuntament d'Oropesa i la Diputació de Castelló, tot aquell que s'anime a participar podrà gaudir de tallers i activitats pensades per a tota la família, i que s'aniran desenvolupant al llarg dels tres dies que dura la fira. Des d'elaboració de flors de ceràmica, tallers gastronòmics de degustació dels plats com el massapà de flama o una monumental paella, són sol algunes de les opcions proposades dins de la programació.

En aquesta nova edició a la qual estan convidats tots els veïns i turistes que vulguen acostar-se, la Trobà aglutinarà als carrers del centre d'Oropesa una representació d'oficis tan tradicionals com el picapedrer, el ramader o el treballador de fusta. A més, s'habilitarà un espai per a llocs de menjar i atraccions per als més xicotets de la casa.

Són ja 17 edicions les que porta a la seua esquena aquesta fira el que la converteix en un referent, i la dota d'una experiència que farà que tot siga un èxit. Enguany, s'instal·laran aproximadament 200 parades en les quals s'oferirà als visitants tot tipus de productes artesanals. La inauguració oficial tindrà lloc divendres que ve 3 de maig a les 17 hores amb la visita de les autoritats i de la Reina i les seues Dames d'Oropesa.

Programació

Des de l'Associació Oropesina de la Cultura i l'Ajuntament d'Orpesa s'ha treballat per a crear una programació d'activitats i tallers que agrade tant a grans com a xicotets. És per això que, al llarg dels tres dies que dura la XVIII Trobada d'Oficis, Costums, Tradicions i Productes Artesanals les opcions per a passar un cap de setmana diferent són moltes. A continuació et comptem algunes d'elles:

Una bona opció per a anar obrint boca el primer dia - que serà el dia 3 de maig- és participar en un taller demostratiu- degustació d'elaboració de Massapà de Gemma Torrada, que tindrà lloc en les casetes 161 i 162 a partir de les 17.30 hores. O si el que prefereixes és portar-te un bonic record fet amb les teues mans, t'interessarà acostar-te a les casetes 123 i 124 a la mateixa hora on aquesta s'estarà duent a terme un taller d'elaboració de flors de ceràmica.

També en aquest primer dia de Trobà els xiquets i adolescents poden participar en un taller de Mosaics Romans a les 18.30 hores, després de presenciar el Passeig d'Oques que tindrà lloc a les 18 hores pel recinte de la Fira. A més, estan previstes diverses recreacions costumistes sota el títol “Cuses que passaven abans’ en diferents punts del recinte. I per a finalitzar aquest primer dia d'una manera diferent, a les 22 hores no deixes d'acostar-te a la festa dels artesans on actuarà el grup Amor de Mare.

Sens dubte, una opció diferent per a gaudir del dissabte és acudir a aquest gran esdeveniment que tornarà a obrir les seues portes a les 11 hores amb diversos tallers, com per exemple el de construcció de titelles de guant, de decoració de taulells ceràmics (en les casetes 123 i 124) o el de degustació de garrapinyadas de fruita seca (casetes 161 i 162). Poc després, al voltant de les 11.30 hores, està prevista una exhibició d'ensinistrament caní a càrrec de l'escola canina Baracan. Igual que el divendres, per al dissabte també estan previstes diverses recreacions costumistes: una al matí a les 13 hores, una altra a la vesprada a les 19 hores i finalment una a la nit al voltant de les 22 hores. A més, a la vesprada es farà lliurament dels premis a les millors casetes (17 hores) i diferents actuacions com un espectacle piro-musical infantil o l'actuació dels Diables de Luzón, acompanyats per la ‘Colla de Dolçainers i Tabaleters l’embolic d’Orpesa’ a les 20 hores.

Finalment, però no menys important el diumenge dia 5 un pla molt original per a celebrar el dia de la Mare és acostar-te fins al recinte d'aquesta fira per a gaudir de la paella ‘monumental’ que es repartirà entre els visitants a partir de les 14 hores al carrer Maestro Federico Vidal, al mateix temps que participes en els tallers demostratius o gaudeixes de l'actuació del grup de folklore gallec ‘Aturuxo Na Chaira’ els qui ompliran de música tot el recinte des de les 13 hores. En aquesta última jornada, la fira romandrà oberta fins a les 20.30 hores.

Pujar