27 de novembre de 2020 27/11/20

El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes

El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 1)
  • Se celebrarà entre el dijous 22 i el dissabte 24 d’octubre

MÉS FOTOS
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 2)
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 3)
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 4)
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 5)
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 6)
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 7)
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa obri les seues portes - (foto 8)

La primera edició del Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa (MiCO) obrirà les seues portes demà dijous 22 d’octubre. L’acte inaugural se celebrarà a les 10:00 hores a l’Espai MiCO, situat a l’ajuntament de la ciutat, i comptarà amb la presència d’Alfonso Ribes, delegat territorial de l’Institut Valencià de Cultura (IVC); Ruth Sanz, diputada de Cultura de la Diputació de Castelló; María Jiménez, alcaldessa d’Orpesa; i Julia Gozalbo, directora del Mercat.

Posteriorment, a les 11:00hs, tindrà lloc la primera mesa de debat per a professionals. En aquesta ocasió, s’analitzarà l’estat actual de la cultura infantil i familiar amb les intervencions de Ruth Sanz; Josep Policarpo, assessor de la Secretaria Autonòmica de Cultura; María Ángeles Fayos, de l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (AVETID); Joan Gregori Maria, de la Valencian Music Association (VAM); i Pepa Cases, ballarina i actiu. Per la vesprada, a les 16:00hs, es debatran els models productius de la indústria cultural familiar amb Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme; Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d’Ocupació; i Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I (UJI).

La primera jornada del MiCO també servirà per a donar a conéixer tres projectes culturals de diferents disciplines. En primer lloc, es presentarà el festival Xiquetsblues, la primera edició del qual va tenir lloc a l’Alcora el passat 7 de març. D’altra banda, es mostraran les activitats de la iniciativa Aur-Art. A més, el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Josep Palomero, parlarà sobre el Vocabulari de les Arts Escèniques publicat recentment per la institució. Finalment, la Banda Jove de la Unió Musical d’Orpesa actuarà a partir de les 19:00hs a l’Escenari Goril·la, a la Plaça Major.

La resta de la programació artística i professional

Les activitats del MiCO es reprendran el divendres 23 a partir de les 10:30hs amb una mesa al voltant de l’oci creatiu i l’educació que tindrà lloc a l’Ajuntament d’Orpesa. Els ponents seran Alfred Remolar, director territorial d’Educació, Cultura i Esport a Castelló; Margarida Castellano, directora general d’Innovació Educativa i Ordenació; Gonçal Tamborero, regidor de Cultura d’Orpesa; i Carmen Cabrera, d’Animacions Infantils La Ludoneta. En acabar, a les 12:30hs, el dibuixant Jesús Huguet explicarà els còmics editats per l’AVL i, posteriorment, es presentaran el Formigues Festival de Benicàssim i el portal Espai Menut.

En la vessant artística, el castellonenc Tian Gombau, fundador de la companyia L’Home Dibuixat, oferirà l’obra Sabates noves, guardonada en els Premis Max de les Arts Escèniques 2020 com a millor espectacle infantil, juvenil o familiar. La peça es representarà a l’Espai Cultural del carrer de Benicarló en dos horaris: 17:00 i 19:30hs. A més, el divendres 23 a les 18:15hs s’estrenarà Paco, com ens fas xalar, l’homenatge del grup Trobadorets al cantant Paco Muñoz, una de les figures valencianes més representatives de la música per a la infància.

L’última jornada del MiCO, el dissabte 24 d’octubre, s’encetarà a les 11:00hs a l’Escenari Goril·la amb l’obra Fred en busca del seu conte de la companyia Splai Teatre. Es tracta d’una narració que se centra en el món de la literatura infantil. Així mateix, a les 13:00hs, el luthier i músic de blues Méter MRara introduirà als més menuts en aquest gènere amb tanta història. En canvi, a l’escenari Orangutan, localitzat al carrer del Doctor Clarà, es representaran quatre propostes diferents. A les 12:00hs, Produccions Scura oferirà Pixels Offline, activitat d’animació musical infantil basada en cançons i jocs. Ja per la vesprada, a les 17:00hs, Marcel el Marcià interpretarà les cançons del Pirata Pataxula; a les 18:00hs, La Troupe Malabó posarà en escena Oniricus, la història de dos mossos desnonats del seu circ; i, seixanta minuts més tard, Splai Teatre farà que el públic cante amb Anima’t.

S’ha de destacar que per tal d’assistir a tots els espectacles del MiCO s’ha de fer una reserva prèvia a través de la pàgina oficial de l’esdeveniment (https://mercatmico.org/reservaonline/).

El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa (MiCO) és una iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Orpesa i l’empresa Metrònom amb la col·laboració de la conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura, Turisme Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló.

Pujar