Castellano

Espigons, dics submergits i aportació d'arena, les alternatives per a regenerar el litoral d'Oropesa

Espigons, dics submergits i aportació d'arena, les alternatives per a regenerar el litoral d'Oropesa
  • Representants polítics, tècnics i societat civil han participat en la presentació de les conclusions de l'estudi realitzat per l'Ajuntament

El saló de plens d'Oropesa ha acollit aquest matí la presentació de l'estudi per a la regeneració de les platges del litoral nord de la localitat, un acte que ha comptat amb la intervenció de la vicealcaldessa, María Jiménez, el regidor de Platges, Jordi Llopis, i l'alcaldessa d'Oropesa, Araceli de Moya.

Però en el qual també han participat els polítics d'altres municipis que han acudit a l'acte com a alcaldes, regidors i tècnics de Cabanes, Almassora, Vinaròs, Torreblanca, Peníscola i Benicàssim.

Quines solucions planteja l'estudi?

L'estudi contempla fins a nou alternatives que plantegen, en línies generals, la col·locació d'estructures de protecció com a espigons o dics submergits, aportacions d'arena i la reparació del tancament de la Illeta.

Així ho ha explicat Llopis en la presentació que ha tingut lloc aquest matí a l'Ajuntament, en la qual l'edil ha avançat que l'alternativa més idònia es triarà segons una baremació “sobre la base de diferents característiques, com el manteniment, l'impacte ambiental o l'efectivitat”.

Una altra opció: No fer res

Durant la presentació han assenyalat que una de les opcions que els ha exigit Costas per a l'elaboració de l'estudi és la de no fer res, una alternativa que per al regidor de Platges “és la menys viable” perquè “segons les conclusions de l'estudi, generaria gravíssims problemes. En el pitjor dels escenaris de canvi climàtic, en 2050, les pèrdues econòmiques directes estimades poden aconseguir un 11% del PIB actual i un import de més de 21 milions d'euros d'impacte socioeconòmic”.

Per part seua, Jiménez ha assenyalat que “no podem ni volem quedar-nos encreuats de braços. Continuarem treballant per la defensa de les nostres platges i reclamant on faça falta que l'execució de l'alternativa triada siga una prioritat”, per la qual cosa ha subratllat “la necessària implicació de totes les administracions”.

II Congrés: Cada gra d'arena compta

Per part seua, l'alcaldessa d'Orpesa, ha recalcat que l'Ajuntament dedicarà “tots els recursos necessaris i esforços per a protegir i regenerar les nostres costes i platges”. Per això, el mes de setembre, se celebrarà la segona edició del Congrés per la regeneració de les costes ‘Cada gra d'arena compta’. Després de l'èxit de l'edició de l'any passat, Orpesa tornarà a ser el punt de trobada, els dies 22 i 23 de setembre, d'experts en recuperació del litoral, així com municipis afectats per la regressió de les seues costes.

Pujar