Castellano

"La base per eradicar les violències envers les dones i aconseguir una societat igualitària és a l'educació"

"La base per eradicar les violències envers les dones i aconseguir una societat igualitària és a l'educació"
  • Entrevista a Micaela Bermúdez, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament d'Orpesa del Mar

MÉS FOTOS
"La base per eradicar les violències envers les dones i aconseguir una societat igualitària és a l'educació" - (foto 2)
"La base per eradicar les violències envers les dones i aconseguir una societat igualitària és a l'educació" - (foto 3)

Oropesa del Mar ha posat en marxa la Setmana Violeta per commemorar el 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. La Regidoria d'Igualtat ha organitzat tallers a tots els centres educatius i un ampli programa en què destaquen conferències, projeccions i la segona edició de la marxa nocturna.

A elperiodic.com hem entrevistat Micaela Bermúdez, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament d'Oropesa, perquè ens expliqui la programació prevista per a aquests dies i conèixer més de prop la feina que es realitza des d'aquesta àrea en matèria de violència de gènere.

Quins actes es desenvoluparan des de l'Ajuntament d'Orpesa per commemorar aquest any el 25N?

Del 24 al 30 de novembre il·luminació de morat del campanar i banderes commemoratives al balcó de l'ajuntament ia l'oficina de turisme de la Platja de la Concha.

Per commemorar el 25N, hem concentrat tots els actes en tres dies. Comencem el 24 de novembre a les 17:30 a la Plaça Major, amb una campanya de “Vacunació contra el virus de la Violència de Gènere”. Una activitat adreçada a lalumnat dinfantil i primària, així com a les seves famílies. L'objectiu és fer visible que la violència de gènere és una pandèmia d'origen social i que cal actuar.

Els nens i nenes faran de vacunadors de la gent gran que els acompanyin, els faran un test ràpid, vacuna i pronòstic (aquest sempre serà bo, per fomentar el bon tracte), una vegada vacunats els grans els donarem una octavilla amb el certificat on s'explica que fer si som testimonis de violència cap a les dones amb els telèfons on poden trucar, com el 016, centre dona 24h policia local o guàrdia civil, després d'això els nens i nenes podran gaudir dels inflables que instal·larem per fomentar la participació.

Simultàniament, alumnat de l'IES Torre del Rei farà un repartiment de punts violetes adhesius pels comerços locals, on es pot llegir Espai segur i lliure de violència de gènere en valencià, castellà, àrab i romanès, per així integrar les cultures majoritàries del nostre municipi en la lluita contra aquesta xacra.

El 25N comencem a les 17:30 al saló de plens de l'ajuntament amb una conferència a càrrec de la Dra. Victòria A. Ferrer Pérez, catedràtica de Psicologia social de gènere de la universitat de les Illes Balears. A les 19:00 Lectura del Manifest Institucional a la porta de l'ajuntament i Micro obert a les associacions socials i centres educatius del municipi.

En acabar, cap a les 19:30, començarem la II Caminada Nocturna contra la Violència de Gènere.

El 26 de novembre, projectarem dos curtmetratges a l'Espai Cultural a les 19:00h “El proxeneta” i “Biografia del cadàver d'una dona”, tots dos de Mabel Lozano, i el darrer guanyador del Goya 2021 al millor curt. Un cop finalitzats, hi haurà un debat al voltant de la temàtica dels curts.

A la Setmana Violeta, han posat especial atenció que els joves s'involucren en aquesta lluita, per què creus que és tan important que les noves generacions tinguin accés a tota aquesta informació?

Per a aquest curs escolar, des de les regidories de serveis socials i igualtat, hem organitzat tallers d'educació afectiu sexual a 5è i 6è de primària, i tallers de prevenció de les violències i promoció del bon tracte i la igualtat a tots els grups de l'IES Torre del Rei, des de 1r d'ESO fins als cicles.

Precisament perquè considerem que la base per eradicar les violències envers les dones i aconseguir una societat igualitària és a l'educació que rebin els nostres nens i nenes des d'edats ben primerenques, és l'única manera de poder eradicar aquesta pandèmia social com és la violència de gènere, i en general la violència. Ells i elles són el futur i s'hi han d'invertir els recursos de què disposem per a la prevenció.

Com serà aquesta II Marxa Nocturna? Quanta gent va participar a la primera edició i quanta gent s'espera en aquesta?

A la primera edició de la marxa van participar unes 200 persones, va ser el 2019, i jo espero que en aquesta participin més, almenys 300 persones.

Tindrà un recorregut de 2,5 km pel nucli urbà, on donarem visibilitat a la importància de lluitar contra aquest problema social i estructural. En acabar, repartirem un obsequi a les persones que hi hagin participat. Demanem que s'emporti alguna peça morada com a color que representa aquest dia.

El que sí que m'agradaria demanar és que es respectin les mesures sanitàries establertes i que es faci servir mascareta durant tot el recorregut, encara que sigui a l'aire lliure. El covid-19 segueix entre nosaltres i no podem abaixar la guàrdia.

Què diria als veïns del poble perquè se sumin i participin a la Setmana Violeta?

A la ciutadania li diria que s'animin a venir ia passar una estona en família, a crear consciència social ia demostrar que a Oropesa no hi té cabuda la injustícia, “Orpesa diu prou a la violència de Gènere" i això cal visibilitzar-ho.

Quines són les iniciatives que l'ajuntament ha posat en marxa durant aquest darrer any en relació amb la violència de gènere?

Aquest any, a més de posar en marxa a més dels projectes educatius esmentats anteriorment a l'IES, hem incorporat la unitat d'igualtat al departament de serveis socials, amb la incorporació de la figura de l'agent d'igualtat municipal, dotant la plantilla de personal expert per a la promoció de la igualtat en tots els àmbits i dotar les víctimes del municipi d'un altre recurs que ajudi a protegir-lo, entre altres funcions.

També oferim teràpia psicològica individualitzada a dones víctimes i ajuts per a transport per facilitar que superin aquest camí dur pel qual estan passant o acaben de sortir.

Malauradament això no s'acaba aquí, cada dia llegim o escoltem notícies relacionades amb la violència cap a les dones o nens i nenes, per tant, la feina nostra ha de ser cada dia de l'any, i els recursos per combatre-la han de ser cada dia més grans així com els recursos per protegir les dones víctimes i els seus fills i filles.

Pujar