5 d’abril de 2020 5/4/20

Podem aconsegueix que Les Corts aprove mesurades de protecció de Cala Mosca

Podem aconsegueix que Les Corts aprove mesurades de protecció de Cala Mosca - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Podem aconsegueix que Les Corts aprove mesurades de protecció de Cala Mosca - (foto 2)

  El diputat autonòmic i secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha aconseguit avui que la majoria dels grups de Les Corts Valencianes recolzen la protecció de Cala Mosca, l'última platja verge amb la qual explica el terme municipal d'Oriola i sobre la qual pesa l'amenaça d'un pla que inclou la construcció d'1.500 habitatges. De l'acord s'ha despenjat únicament el Partit Popular, que ha votat en contra.

  La Comissió de Medi ambient, Aigua i Ordenació del Territori de Les Corts ha aprovat una proposta de Podem, elaborada en col·laboració amb altres grups, com Cambiemos Orihuela, que persegueix activar tots els mecanismes possibles per a evitar que es duga a terme el pla.

  La iniciativa aprovada preveu també l'elaboració d'un estudi d'impacte ambiental independent al del promotor –tal com va sol·licitar el Parlament Europeu després de la petició que se li va fer en aquest sentit- així com la redacció d'un informe sobre l'impacte econòmic per a l'administració i els ciutadans en cas d'executar-se el projecte.

  Igualment s'inclou la revisió del grau de protecció de les espècies de flora i fauna que alberga el paratge o la partió de la la Canyada Real.

  El parlamentari ha destacat que un desenvolupament urbanístic de tal magnitud a l'entorn de Cala Mosca seria molt perjudicial per diversos motius. En primer lloc, pel valor ambiental i ecològic del paratge, que ha de ser reconegut per les administracions públiques a través d'instruments de protecció efectius que garantisquen la conservació de les espècies en situació de vulnerabilitat.

  Però més enllà de l'aspecte mediambiental, ha advertit, “com ja s'ha reconegut per part d'aquest govern autonòmic, existeixen motius soci-econòmics que ens obliguen a prendre mesures per a reconduir el model de creixement expansiu en el nostre litoral. Després d'anys de construcció massiva, la situació d'abandó institucional i desigualtat del sud de la Comunitat i concretament a Oriola costa és crítica, doncs existeix una manca estructural de serveis i infraestructures”.

  Estañ ha recordat que “Cala Mosca és un dels últims espais verges que queden en el litoral del sud d’Alacant i que explica a més amb una Microrreserva de Flora, amenaçada per la urbanització del Pla Parcial Alameda del Mar a Oriola Costa dins del seu perímetre”.

  Per al diputat, el pla urbanístic contemplat per al futur de la zona, “suposaria, a més de l'evident cost ambiental, afegir 1.500 habitatges més a un litoral assolat per la rajola i en una zona sense serveis ni infraestructures, ja que Oriola Costa no disposa de centre d'emergències, ni servei de recollida de brosses en alguns punts, ni altres serveis bàsics.

  En aquest sentit, ha advertit que "no es pot fer front per part de les administracions locals o autonòmiques a la despesa pública que suposa seguir urbanitzant sense cap disseny mínimament racional o sostenible un lloc sense serveis bàsics com és Oriola Costa".

  *Estañ ha afegit que “si el que volem és aprofitar els valors diferencials de la nostra terra com és evidentment el sol i les platges, açò passa per oferir valors afegits com a espais naturals; en aquest sentit, perdre l'última platja verge, a part de la qüestió mediambiental, suposa una gran pèrdua d'atractiu per al turisme en el litoral i ens impedeix transitar d'un model de turisme massiu a un sostenible, de qualitat no solament per als visitants sinó per als habitants".

  Representants de Podem, Cambiemos Orihuela i membres de la plataforma Salvem Cala Mosca han mantingut reunions amb el Director Territorial d'Ordenació del Territori i amb el Secretari Autonòmic de Medi ambient, però no s'havia aconseguit cap compromís efectiu per a la protecció d'aquest entorn.

  De fet, l'únic pas que s'havia registrat va ser la inclusió de part de la seua superfície en el PATIVEL, després que el Consell admetera en una resposta parlamentària a Estañ que havia quedat inicialment fora d'aquesta protecció. No obstant açò, la inclusió en el Pativel ho és en règim de transitorietat, de manera que en absolut garanteix la protecció efectiva de Cala Mosca perquè solament protegeix part del paratge i dóna cinc anys a promotor per a construir.

  Pujar