elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Carles Mulet - Senador de Compromís
La Palestra - RSS

L’atemptat a Barcelona

    Estarem dies i setmanes tots i totes en estat de shock pels atemptats de Barcelona, i les rèpliques a baixa escala a Cambrils. Ha tocat molt a prop, qualsevol de nosaltres segur hem estat passejat i segurament més d'una vegada per l'escenari del crim.
    L'atemptat no ha estat ara en llocs que veus per la televisió, en ciutats que te sonen d'oïdes, o potser alguna dia de passada van estar prop, ara, com a l'11M de Madrid ( ara més prop), són escenaris més quotidians, una ciutat a la que has pogut anar a estudiar, viure, a descobrir, a passejar-la, una ciutat que segurament forma part de tu perquè tindràs alguna vivència en ella. I t'han atemptat en eixe trocet teu.

    Molt hem criticat i ho seguirem fent que sols fem minuts de silenci pels morts en atemptats en la vella Europa, i menyspreem, invisibilitzem i passem dels que cada dia moren en Àsia o Àfrica, són d'una categoria inferior, sembla. Però ara sí, ha estat al costat mateix de casa nostra.

    Tots sabem de la responsabilitat occidental de l'existència i "èxit" del fonamentalisme, que fa tremolar a tot el món amb els seus atemptats, però res justifica mai cap assassinat, el llevar-li la vida a ningú i menys encara de manera tant gratuïta i sense sentit, a sang gelada i fora de cap conflicte bèl·lic obert.

    La reflexió que sempre hem faig, és què es pretén amb aquest tipus d'atemptats? Doblegar a qui?, aconseguir quins objectius?. En altres tipus d'injustificables atemptat seria intentar aconseguir per la pressió uns objectius polítics, però en aquests?. Sembrar la por per la por?, això genera un rebuig i cap possibilitat d'empatia ni suport a les causes ideològiques, polítiques o religioses dels promovent; atemptant en Barcelona, Madrid, o en qualsevol part del món sols van a aconseguir un posicionament ferm unànime contra qui promou aquests actes.

    No és un problema de religió, les religions són constructes socials creats per interpretar l'existència i intentar donar-li un sentit, per mantindre estructures de control i poder, per organitzar societats, i elles han servit d'excusa al llarg de la història per justificar guerreres, genocidis, repressió, massacres, que res tenen a veure amb l'esperit d'eixes creences.
    Fer-nos sentir por és l'objectiu?, segurament també t'hauran aplegat gravacions de imatges o vídeo dels atemptats, era eixe l'objectiu?, que tots els convertirem en propagandistes seus?, estem caient en un parany?

    Pretenen que es genere un conflicte obert entre occident i l'islam?. Òbviament gent en pocs llums difon ara missatges perillosos de si els assassins estaven cobrant ajuts socials de l'estat espanyol, es criminalitza als refugiats, a les persones que viuen ací que professen l'islam i viuen en respecte, a les mesquites; no anem bé, tota esta gent també és víctima d'uns pocs desgraciats.
    Solucions?, difícil, però deixar-los clar que no van a aconseguir absolutament res amb aquests atemptats, que no van a dividir-nos, que no van a fer-nos creure que és un conflicte religiós, ni territorial, ni cultural, ells no formen part de l'espècie humana, no representen a ningú.

    Qui els ven les armes?, qui els ha obert les portes a empoderar-se?, això també caldrà analitzar-ho, no?. Ara està clar que no han hagut armes, però darrere hi ha una organització que ha crescut gràcies a elles. I podríem parlar i parlar i recomanar centenars de lectures i anàlisi, però superen aquestes línies.

    Malauradament aquest nou fenomen és global, i ja podem dir que ningú en el món està lluny d'estos atemptats, que atempten contra la dignitat humana, contra tots i totes, ja siga en Madagascar, Filipines, Iran o a Barcelona.

    Si algú m'ha de convèncer que té raó en alguna posicionament, ha de ser amb les paraules, mai amb la por.

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar