elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Patronat de la Fundació del Sant Hospital de Beneficència d’Ontinyent aprova uns nous estatuts que augmenten de 3 a 9 els membres i mantenen una majoria de la societat civil

El Patronat de la Fundació del Sant Hospital de Beneficència d’Ontinyent aprova uns nous estatuts que augmenten de 3 a 9 els membres i mantenen una majoria de la societat civil
  • L’entitat presenta en roda de premsa una revisió que permet una composició més plural i apunta a la construcció de la nova residència com al principal repte de futur

El Patronat de la Fundació del Sant Hospital de Beneficència d’Ontinyent serà més plural i participatiu després de la reforma dels seus estatuts, que eleven el nombre de membres de tres a nou i mentenen una majoria de la societat civil. El President del Patronat i Aalcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, que compareixia acompanyat pel plebà de Santa Maria Juan Melchor Seguí i per José Abad com a Secretari del Patronat, explicava hui en roda de premsa les novetats dels nous estatuts. Entre elles destaca el fet que les famílies dels usuaris de la residència i del centre educatiu gaudiran de veu i vot al màxim òrgan de gestió de la fundació, i que els noms dels dos patrons electes de la societat civil hauran de ser triats per consens entre l’Alcalde d’Ontinyent i el plebà de Santa Maria.

Jorge Rodríguez destacava que la renovació dels estatus del Patronat del Sant Hospital de Beneficència, aprovats hui per unanimitat en una sessió extraordinària, “permeten afrontar el futur amb competència, un futur que suposarà un gran esforç pel que fa a traure endavant la residència, amb 40 persones usuàries i prop de 40 persones treballant”, assenyalava. Els nous estatuts estableixen un patronat de nou membres, dos dels quals són nats, l’Alcalde i el plebà de Sant Maria, i altres set electes: un rector, un membre de Cáritas-Interparroquial, un regidor o regidora, una persona representant de les famílies del col·legi i altra dels usuaris de la residència i dos persones independents de l’àmbit professionals.

Amb aquesta configuració s’ha volgut que el patronat de la fundació -de caràcter catòlic- estiga gestionat per una majoria de persones provinents de la societat civil, com ocorria fins ara. La nova composició del patronat, amb 9 membres, suposa en paraules de Jorge Rodríguez “un patronat més ample, amb vocals diferents de diferents àrees, amb el que volem garantir l’estabilitat i el pluralisme al patronat”. Un aspecte a destacar en aquest sentit és que tot i no haver cap imposició estatutària al respecte, i en la cerca d’aquest pluralisme, l’Alcalde d’Ontinyent anunciava la seua voluntat que la regidora representant de l’Ajuntament al patronat no siga del Govern sinó la cap de l’oposició, la regidora Mercedes Pastor.

Per altra banda, en cas de dissolució de la fundació, els nous estatuts contemplen que el destí dels bens haurà de ser decidit per una majoria de dos terços del patronat, és a dir, per sis dels nou membres, i deixa en mans de l’Ajuntament -qui també pot ser beneficiari-, el compliment de la decisió última del patronat sobre els seus bens. També s’obliga a l’entitat beneficiària a desenvolupar la seua activitat a Ontinyent. Jorge Rodríguez especificava que en qualsevol cas, “en aquest moment és difícil que açò passe, més quant si es liquidara la fundació als propers 20 anys, rebre els bens comportaria també rebre el deute que genera la construcció de la nova residència”.

Jorge Rodríguez agraïa el treball dels patrons i insistia en la necessitat d’augmentar les donacions privades per a fer possible el sosteniment dels dos centres, especialment, la residència per a persones majors. Cal recordar que la fundació ha d’afrontar la construcció d’una nova residència per accedir a un concert amb la Generalitat Valenciana que garantisca la seua supervivència en el futur. A este respecte, la Fundació vol agrair l’aportació de 800.000 euros en els pròxims 8 anys a la qual s’ha compromès l’Ajuntament d’Ontinyent per a finançar la nova residència, dels quals 100.000 euros ja apareixen en els pressupostos de 2022, que foren aprovats amb el vot favorable de la Vall Ens Uneix i l’oposició de Compromís i l’abstenció del PP.

El President de la Fundació apuntava que “allò que és important ara és tenir uns estatuts i continuar treballant en què la nova residència siga una realitat quant abans”, explicant que esta nova residència està en fase d’obtenir llicència municipal per poder dur-se a terme la contractació de les obres, al temps que està duent a terme una tasació del projecte que permeta optar a un crèdit per traure endavant la construcció, que també compta amb l’aportació de 1’4 milions d’euros d’un prèstec fet per Càritas.

Els nous estatuts de la Fundació hauran de passar ara per l’aprovació del Protectorat de Fundacions, depenent de la Generalitat Valenciana per a ser elevats a definitius. En aquest sentit, els membres del Patronat consideren que amb aquesta renovació dels estatuts, la fundació afronta els reptes que té per davant amb “més força i il.lusió que mai”, i preguen a totes les parts a recuperar la normalitat una vegada superat aquest procés. El President del Patronat tenia paraules d’agraïment per al professorat, pares i mares per les seues aportacions al procés de renovació dels estatuts, “on era important obrir eixa via de diàleg constructiu per mirar pel bé del conjunt de la casa, de la residència i del col·legi, un objectiu que s’ha complit”, concloïa.

Pujar