18 de setembre de 2020 18/9/20

Ontinyent reprèn el servei de trituració "in situ" de restes agrícoles

Ontinyent reprèn el servei de trituració "in situ" de restes agrícoles - (foto 1)
  • Patricia Folgueras destaca la utilitat d'aquest servei municipal gratuït que permet reutiltizar recursos i reduir les emissions de CO2 i el risc d'incendis forestals

La regidoria de Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Ontinyent reprèn en setembre el servei municipal i gratuït de trituració "in situ" de restes agrícoles com a alternativa a les cremes, que s'havia pausat durant el mes d'agost. La regidora, Patricia Folgueras, animava a la ciutadania a fer ús d'aquest servei "perquè permet reduir les molèsties pels fums, el risc d'incendis i les emissions de CO2, a la vegada que possibilita reutilitzar recursos útils per a la terra", explicava.

Totes les persones que realitzen podes i tinguen restes per a cremar als seus bancals poden sol·licitar, a través d'una instància, que el consistori acudisca "in situ" a triturar aquests marges de cultiu. La màquina trituradora crearà una matèria orgànica que després servirà de nou per a nodrir la mateixa terra del sol·licitant. Així, els interessats es posen en contacte amb el consistori i aquest concreta dia i hora per a acudir i realitzar el triturat. Existeix un límit màxim de 5 metres cúbics per persona i dia per tal d'atendre la màxima quantitat d'usuaris possibles en la prestació del servei. D'altra banda, tots aquells veïns i veïnes que residisquen en zones urbanes i disposen d'un jardí, poden sol·licitar, quan ho necessiten, una arreplegada "porta a porta" que es realitza els dimecres i que retira les restes de jardineria.

El servei de trituració "in situ" de restes agrícoles es va iniciar l'octubre de 2017 després d'haver participat amb diversos col·lectius ecologistes i agents socials sensibilitzats amb el tema. ha estat emprat per centenars de persones i ha despertat l'interès de la Conselleria de Medi Ambient, qui va desplaçar a Ontinyent la Directora General de Prevenció d'Incendis Forestals, Délia Àlvarez, per comprovar el seu funcionament.

Pujar