elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent destinarà 2’4 milions d’euros en 2022 a polítiques mediambientals i d’adaptació al canvi climàtic

Ontinyent destinarà 2’4 milions d’euros en 2022 a polítiques mediambientals i d’adaptació al canvi climàtic
  • La regidora de Sostenibilitat destaca l’aposta del govern ontinyentí “per una ciutat verda, sana i sostenible”

L’Ajuntament d’Ontinyent destinarà 2’4 milions d’euros en 2022 a polítiques mediambientals i d’adaptació al canvi climàtic i els seus efectes. La regidora de l’àrea de Sostenibilitat, Sayo Gandia, detallava aquest dimecres en roda de premsa els aspectes del pressupost municipal que afecten al medi ambient i la mobilitat locals, destacant l’aposta del govern ontinyentí “per una ciutat verda, sana i sostenible. Una aposta que ja venim fent als últims anys i en la anem a aprofundir en 2022”, explicava.

En aquest sentit, Gandia explicava que l’ampliació dels espais verds ha estat una contant en els últims 5 anys, amb un augment de vora 40.000 metres quadrats de la superfície verda, el que comporta destinar al pressupost una quantitat suficient per al manteniment dels parcs i jardins municipals, que serà el proper any de 305.000 euros. La nova contracta per a aquest servei, que serà renovada en 2022, haurà de recollir també el nou parc inundable de la Cantereria i la ruta fluvial de riu Clariano. La preservació del Pou Clar, “el nostre paratge més apreciat i visitat”, també s’inclou en els pressupostos amb una despesa prevista superior als 35.000 euros, entre vigilància i la gestió de l’aplicació per a reserves.

Per altra banda, dins dels serveis que gestiona l’àrea de medi ambient es troba el de la recollida de fem, que enguany tindrà un cost d’1,5 milions d’euros. Sayo Gandia recordava que “d’acord amb les directrius europees, la recollida porta a porta va a ampliar-se a tota la ciutat en els pròxims anys”. Per això, explicava, es destinaran 22.000 a la implantació del Pla de Residus, amb xerrades informatives i accions de conscienciació que ja hem iniciat aquest any amb la campanya de conscienciació “Separem bé els residus”, que ha arribat als col·legis, a l’associació Tyrius-Ames de Casa i al Centre Bodoque.

Altra línia d’acció contra els efectes del canvi climàtic a Ontinyent contemplada al Pressupost de 2022 és la potenciació de l’Oficina d’Economia Verda, a la gestió de la qual es destinen 20.000 euros per a seguir donant a assessorament en eficiència energètic i en autoconsum energètic com la instal.lació de plaques solars. La regidora avançava que, dins d’esta mateixa línia, durant 2022 l’Ajuntament instal·larà 80 panells solars en el Centre Integral de Majors Sant Rafel amb una inversió que s’efectua amb ajuda de l’IVACE de prop de 39.000 euros, que permetrà estalviar prop de 5.000 euros anuals i reduir un 52% el consum extern. Així mateix, per tal de disminuir les emissions i fomentar l’estalvi de recursos bàsics es continuarà treballant dins del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia, amb una inversió de 18.000 euros.

Sayo Gandia afegia que junt aquestes mesures per adaptar la ciutat al canvi climàtic, “la mobilitat sostenible juga també un paper fonamental”. A este respecte cal assenyalar la gratuïtat del servei d’autobús urbà i l’adquisició de dos vehciles de baixes emissions, i des de març d’enguany està en funcionament el servei de préstec de bicicletes elèctriques, “un servei pioner a tota la Comunitat Valenciana, que ha arribat als 29.078 prèstecs en sols uns mesos, xifres que demostren la bona acollida que ha tingut la iniciativa”. Per al manteniment de “Ontibicie” l’Ajuntament destinarà 70.000 euros l’any 2022, una línia d’acció que es complementa amb les ajudes per a la conversió de bicicletes en elèctriques que per a l’any 2022 compta amb un pressupost inicial de 10.000 euros.

La regidora també destacava l’augment en un 40% de la partida destinada a les alternatives a les cremes i el reforç als quatre serveis gratuïts amb què es compta: triturat in situ per al disseminat; recollida a domicili a la zona urbana; cessió de trituradora domèstica i ús de l’ecoparc. Així mateix al·ludia a l’ampliació del projecte “Camins Escolars Segurs”, actuant-se a les escoles que no van participar en la primera fase d’aquesta iniciativa promoguda pel Consell de Medi Ambient i posada en marxa per les regidories de Medi Ambient, Educació i Educació Viària per tal de desenvolupar una xarxa d’itineraris segurs als centres educatius. Entre el total de les dos fases, la inversió superarà els 100.000 euros.

Finalment, Sayo Gandia tenia paraules d’agraïment “per al suport de les administracions que estan donant suport per finançar actuacions de gran calat que estem treballant per dur a terme”, com la transformació de la Cantereria en un parc inundable, les obres antiinundacions a Benarrai, la creació del nou col·lector de la xarxa d’aigües o la prevenció d’incendis a l’entorn forestal. “Actuacions que podem fer gràcies sobretot a l’ajuda de la Generalitat Valenciana i les Conselleries d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica; però també del Govern d’Espanya, la Diputació de València, i els fons europeus FEDER”, recordava la regidora.

Pujar