elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu del Tèxtil acollirà divendres la projecció del documental “Manuela Ballester, el llanto airado”

El Museu del Tèxtil acollirà divendres la projecció del documental “Manuela Ballester, el llanto airado”
  • La iniciativa s’emmarca en els actes del Dia Internacional dels Museus i vol posar en valor la figura de l’artista, objecte d’una exposició al mateix museu

El Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana acollirà aquest divendres 16 de maig, a les 18:00 hores, la projecció del documental “Manuela Ballester, el llanto airado”, dirigit per Giovanna Ribes, i dedicat a la pintora, il·lustradora i escriptora valenciana, considerada una figura clau de la Generació Valenciana dels Trenta. Es tracta d’una activitat especial programada amb motiu del Dia Internacional dels Museus, amb entrada lliure fins a completar l’aforament.

La projecció s’organitza complementàriament a l’exposició “Pintar enfront de tot”, que es pot visitar fins al 22 de juny al mateix Museu del Tèxtil, organitzada per la Diputació i la Universitat de València, coincidint amb el trenta aniversari de la mort de l'artista per tal de posar en valor la seua producció artística i el seu treball en àmbit cultural i de memòria històrica.

La vicepresidenta de la Diputació de València i responsable de l’àrea de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix, destacava la importància de continuar recuperant veus com la de Ballester, “un exemple de com tantes dones van ser condemnades a viure a l’ombra, malgrat el seu enorme talent. Des de la Diputació treballem per a rescatar aquestes figures oblidades, que ens ajuden a entendre millor la nostra història i a construir una societat més justa i plural”.

El documental ofereix una aproximació íntima i rigorosa a la trajectòria vital i artística de Manuela Ballester, una de les grans oblidades de la història de l’art valencià del segle XX. Pintora, il·lustradora, escriptora i activista, Ballester va destacar tant per la seua producció artística com per la seua implicació política i social. Des de la seua joventut a la València republicana, passant per l’exili a Mèxic i l’Alemanya soviètica, la vida de Ballester va estar marcada per la lluita antifranquista i el feminisme, una actitud vital que la va portar a construir una obra intensa, combativa i d’una gran qualitat plàstica.

L’exposició “Pintar enfront de tot”, que es pot visitar fins al 22 de juny al mateix Museu del Tèxtil, recupera una part fonamental de l’obra de Ballester gràcies a un treball de localització i conservació dut a terme per la Universitat de València, amb obres procedents principalment de col·leccions particulars, familiars i amistats de l’artista.

Des de l’Ajuntament d’Ontinyentla regidora de Museus, Mª José Alhambra, ha animat la ciutadania a assistir a una projecció “que és una gran oportunitat per conéixer una dona imprescindible i alhora poc coneguda, al temps que reflexionar sobre el paper de l’art com a eina de denúncia i transformació social”. La cita és aquest divendres 16 de maig a les 18:00 hores, amb entrada lliure fins a completar l’aforament, al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana.

Pujar