elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Calabuig i Alberola: "Ontinyent Participa ha perdut 2.300 votants en tres edicions. Incomplir projectes crea desconfiança"

Calabuig i Alberola: "Ontinyent Participa ha perdut 2.300 votants en tres edicions. Incomplir projectes crea desconfiança"
  • El grup municipal Compromís per Ontinyent ha sigut crític amb el govern local i ha alertat de les conseqüències de no complir els projectes pendents

  • "S'observa un descens constant i pronunciat de la participació en aquest programa tan important. Hi ha projectes molt rellevants sense acomplir-se, i això genera desconfiança"

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha mostrat la seua preocupació pels resultats coneguts recentment respecte a les votacions d'Ontinyent Participa 2021. El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han incidit en la preocupant baixada de la participació, de més de 2.300 votants en tres edicions, i han assenyalat els incompliments de projectes pendents per part de la majoria absoluta del govern municipal com un dels principals motius d'aquest descens constant i pronunciat en els últims anys.

En paraules del regidor i portaveu, Nico Calabuig, "Ontinyent Participa ha registrat enguany la seua pitjor dada de participació de la història, amb 3.300 persones votants. Açò és simptomàtic i no pot caure en l'oblit, quan no fa tants anys aquest mateix programa mobilitzava de 5.000 a 5.800 persones cada any, quasi el doble que enguany. Sembla prou evident que està creixent la desconfiança en la forma de gestionar aquest programa i això és molt preocupant, ja que suposa un pas enrere en les formes de participació ciutadana a la nostra ciutat".

Calabuig ha exposat que "des del principi de la legislatura venim reclamant-li al govern municipal una aposta ambiciosa per complir amb tots els projectes pendents, i la resposta del govern del senyor Rodríguez està deixant molt a desitjar. Primer ens van tombar de forma incomprensible una moció que demanava realitzar els projectes pendents i incorporar millores al programa. Posteriorment han manipulat el sentit inicial d'una de les demandes històriques, com era l'espai definitiu per a concerts i festivals de gran format, ja que la ciutadania no va votar massivament aquella proposta per a ubicar-la en un espai que no reuneix les condicions adients, com Tortosa i Delgado, com el govern municipal va decidir unilateralment fa uns mesos".

Nico Calabuig ha explicat que "no hem d'oblidar les obres pendents que fa molts anys que van ser votades i que continuen sent només promeses, com és el cas de la reforma del carrer Sant Antoni, o la Glorieta, que fins i tot va suposar un procés de participació ciutadana entre els xiquets i xiquetes per a decidir un espai de jocs infantils que després tampoc s'ha complit. També està la substitució de la coberta del Mercat Municipal, que s'hauria d'haver executat molt abans de la pandèmia, ja que es va votar en novembre de 2018. A més de complir el mandat de la ciutadania, en aquest cas és una qüestió de salut urgent".

"S'està perdent el sentit inicial del programa, que il·lusionava a la ciutadania i li generava confiança i ganes de participar. Des de Compromís som ferms defensors d'aquest programa, com un projecte ambiciós i innovador. De fet, som l'únic dels partits impulsors d'Ontinyent Participa que continuem com a tal a la corporació municipal. Per això volem alertar de la deriva que està prenent, ja que el format que el govern municipal està canviant constantment no està donant els resultats desitjats", ha incidit el portaveu de Compromís per Ontinyent.

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha manifestat que "en reiterades ocasions hem reclamat al govern municipal que aborde algunes qüestions d'una manera diferent. Massa vegades trobem propostes que haurien d'executar-se d'ofici a càrrec del pressupost municipal, necessitats diàries de les diferents zones d'Ontinyent que no haurien de dependre d'obtindre vots per a realitzar-se. A més, hem insistit també que aquelles propostes que incorporen la redacció d'un projecte, com és el cas de la millora d'accés de vianants a l'Estació i el Cementeri, haurien de portar-se a terme de forma prioritària, ja que la ciutadania ha expressat activament que vol que eixa obra siga una realitat, no només la seua redacció per a acabar al fons d'un calaix. Són qüestions de sentit comú que, malauradament, continuen sense realitzar-se".

La regidora ha assenyalat que "considerem que un ajuntament que té un pressupost de 41 milions d'euros en 2021 pot apostar per desenvolupar projectes més ambiciosos, o fins i tot abordar-los per fases, i aconseguir complir uns terminis raonables d'execució. El format actual permet escollir entre accions necessàries però menors, que haurien de fer-se a través d'altres vies, i deixar aquest programa de participació per a escollir actuacions més grans, que permeten a la gent expressar les seues preferències".

"Tenim la sensació que el govern municipal organitza aquest programa sense ganes, per complir amb una cita anual i justificar-se. Ontinyent Participa va nàixer per donar veu a la ciutadania i construir entre totes i tots la ciutat que volem, però la mala gestió de l'actual majoria absoluta està fent perdre l'esperit d'aquest programa, i no ho podem consentir", ha conclòs Alberola.

Pujar