3 de desembre de 2020 3/12/20

La Conselleria recomana a l'Ajuntament barrar les troballes de la Sinagoga fins a la seva reurbanització

La Conselleria recomana a l'Ajuntament barrar les troballes de la Sinagoga fins a la seva reurbanització - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La Conselleria recomana a l'Ajuntament barrar les troballes de la Sinagoga fins a la seva reurbanització - (foto 2)

  L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, ha informat sobre els últims avanços en les obres de la plaça de la Sinagoga. L'Ajuntament ha adoptat una sèrie de mesures d'urgència, seguint amb les indicacions de la Direcció territorial de Cultura i Patrimoni, després de l'aparició a la plaça d'una enorme construcció que podria correspondre a una cisterna monumental de grans dimensions, amb 16 pilars quadrats que subjectarien la coberta, encara que la gran escala d'accés, i sobretot el tractament monumental d'aquesta, sorgissin un possible ús diferent en moments previs i posteriors.

  La reforma de la plaça, que havia de realitzar-se després de les excavacions inicials, va quedar paralitzada per aquestes troballes arqueològiques. Després de rebre l'autorització de la Direcció territorial de Cultura i Patrimoni es van reprendre els treballs i es va haver d'ampliar el sector excavat per exhumar tot el gran edifici documentat a la plaça, impedint el tràfic dels vehicles. També es va trobar un col·lector, el qual s'ha desviat per deixar tot el recinte excavat lliure d'instal·lacions i es reconstruirà la part del mur de la cisterna que havia estat destruït per passar el col·lector. Així mateix, es realitzaran treballs de consolidació de la part superior dels murs de la cisterna per evitar la seva deterioració. En aquesta línia, l'alcalde Ximo Huguet ha anunciat que “una vegada es consolidi, s'estudiarà la possibilitat de barrar la cisterna, tal com ha aconsellat la Conselleria, per després procedir a la reurbanització de la plaça”.

  Així mateix, ha mostrat el seu agraïment als veïns del barri per la seva comprensió i ha afirmat que la solució que va engegar l'Ajuntament al pas de tràfic rodat després dels avanços en les excavacions arqueològiques, reforçant la senyalització i adequant els sentits de circulació en funció de les necessitats dels veïns i comerciants de la zona, ha donat “molt bons resultats”.

  Finalment, Huguet ha destacat que “seguim treballant per donar solucions ràpides i efectives als problemes que se'ns van plantejant després d'aquests descobriments, treballant conjuntament amb Conselleria perquè els veïns puguin gaudir al més aviat possible d'una plaça totalment accessible i augmenti la qualitat del seu entorn urbà, a més de preservar les troballes que suposen un valor afegit com a recurs patrimonial i turístic de la nostra ciutat”.

  Pujar