elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oltra defensa la seua gestió dels serveis socials: "S'ha centrat en previndre i protegir a les persones"

Oltra defensa la seua gestió dels serveis socials: "S'ha centrat en previndre i protegir a les persones"
  • La vicepresidenta ha destacat que la crisi ha visibilitzat la importància dels serveis "sense els quals la vida no pot seguir: criar, cuidar i curar"

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat que la gestió realitzada des del seu departament amb motiu de la pandèmia per COVID-19 s'ha centrat en "previndre i protegir a les persones afectades pel virus, contindre l'avanç del mateix i donar una resposta àgil i eficaç a les noves situacions de vulnerabilitat generades per aquesta situació".

Oltra ha comparegut a petició pròpia en la Diputació Permanent de les Corts Valencianes, on ha mostrat el seu agraïment a "cadascuna de les persones que treballa en el sistema públic de serveis socials per la seua generositat", així com l'"encomiable esforç" de tota la societat. Especialment, ha dit, "mereixen un reconeixement els xiquets, xiquetes i adolescents" per la "lliçó de vida i maduresa difícil d'oblidar".

En aquest punt, ha fet "esment especial" a les persones afectades pel *coronavirus i ha recordat als 1.112 valencians i valencianes que han mort, 386 són persones majors en les residències, perquè "res pot pal·liar la pèrdua d'una persona estimada".

Durant la seua compareixença, ha fet un repàs cronològic de les actuacions, des del 26 de febrer amb la primera reunió en el Palau de la Generalitat per a posar en comú la situació, passant per les primeres recomanacions de prevenció del Ministeri de Sanitat remeses al IVASS i organitzacions representatives d'empreses i entitats del sector social el 6 de març, ampliades el 12 de març amb la restricció total de visites a centres.

La vicepresidenta ha detallat el treball realitzat per la seua Conselleria tant en els centres residencials com en els serveis socials, que han sigut decretats com a essencials, i que estan treballant per a "evitar que l'emergència sanitària es convertisca també en una emergència social".

Amb aquest objectiu, ha explicat, es continuarà "prioritzant i reforçant" les polítiques socials, amb mesures com l'ampliació del crèdit de la renda valenciana d'inclusió social amb 18,7 milions d'euros, i treballant per a pròximes modificacions pressupostàries en la mateixa línia.

En aquest marc, també ha anunciat que s'incrementaran els crèdits destinats a infraestructures socials, com a centres d'acolliment temporal, l'equipament de centres i habitatges tutelats, en 2 milions d'euros, perquè l'objectiu és eixir d'aquesta crisi "sense deixar a ningú arrere".

D'altra banda, en un repàs per les diferents accions posades en marxa per Igualtat des d'abans de la declaració de l'estat d'alarma, ha recordat que totes s'han adoptat de manera coordinada i consensuada amb la Conselleria de Sanitat Pública i Salut Universal, amb la qual s'ha mantingut un contacte "diari" que ha guiat les diferents decisions que s'han adoptat en els centres residencials.

Així, ha recordat que si bé ja es van limitar les visites la primera setmana de març, el 10 de març es va elaborar un protocol complementari amb Sanitat en el qual es van restringir encara més, reduint-les a les estrictament necessàries i limitant-les a una única persona, i en el qual també s'establia l'obligatorietat dels treballadors i treballadores de consultar amb els serveis sanitaris de prevenció per si presentaven simptomatologia respiratòria, per a poder valorar la seua continuïtat en el lloc de treball.

Centres residencials

La vicepresidenta ha recordat que el treball conjunt amb Sanitat va portar a adoptar la decisió que els centres residencials de persones majors dependents que es troben afectades per la COVID-19 queden sota les ordres conjuntes de la Direcció General de Recursos Humans i de la Direcció General d'Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Oltra ha ressaltat que les línies de treball en aquest àmbit han sigut el repartiment de materials de protecció, la recopilació i flux d'informació amb Sanitat i l'atenció a les persones residents i les seues famílies.

En aquest sentit, ha concretat que, el mes de març, es van repartir aproximadament 356.000 màscares, 14.000 litres d'hidrogel i 67.000 guants, i ha explicat que "gràcies a la col·laboració amb la Conselleria d'Economia, el *Ivace i la Xarxa d'Instituts Tecnològics i al gran esforç d'empreses valencianes", des de l'1 d'abril s'han repartit per part d'Igualtat 407.646 equips de protecció (260.735 màscares; 22.015 botelles d'hidrogel; 95.300 guants; 29.306 protectors facials; més 120 termòmetres; 20 equips de protecció i 50 tapabotas.

Aquesta distribució, ha garantit, "ha arribat a tota classe de centres" i ha desglossat els números totals per província. A la província de Castelló s'han distribuït 47.550 unitats, en la de València 199.750 i en la d'Alacant, 160.156.

Entre les mesures adoptades en l'àmbit residencial, ha recordat també mesurades com l'elaboració d'un protocol de baixa voluntària de persones majors en situació de dependència i persones amb diversitat funcional que desitgen deixar els seus centres residencials o habitatges tutelats, sempre que es garantisca el seu benestar.

El personal de l'àmbit residencial han sigut igualment objecte d'instruccions concretes, prohibint, en aquest últim cas, les eixides i entrades de personal alié al centre així com les eixides de les persones residents, excepte aquelles que per una vulnerabilitat específica, o per qualsevol patiment requerisquen eixir del confinament.

Pujar