elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oltra defensa la necessitat de treballar per un món "inclusiu on la diversitat no resta"

Oltra defensa la necessitat de treballar per un món "inclusiu on la diversitat no resta"

    La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat que, en la construcció d'un món igualitari i inclusiu, "totes i tots juguem un paper únic, i per tant insubstituïble", i ha apostat pel valor positiu de "la diversitat de formes de viure, d'experimentar, de pensar, de sentir i d'expressar", perquè "la diversitat no resta, sempre summa".

    Oltra s'ha pronunciat d'aquesta manera en la jornada en la qual s'ha presentat els resultats a la Comunitat Valenciana del 'Estudi-Mapa sobre Habitatge i Població Gitana, 2015', realitzat per la Fundación Secretariado Gitano amb la col·laboració de Daleph i finançat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i l'objecte del qual és conèixer i analitzar la situació i evolució de les condicions d'allotjament i habitatge de la població gitana, i en comparació de les condicions de l'hàbitat del conjunt de la població espanyola.

    Sobre aquest tema la vicepresidenta ha destacat la necessitat de "conèixer ben allò que es vol canviar", si es vol de debò "aconseguir resultats positius", per la qual cosa ha assenyalat que aquest estudi ajuda a les administracions públiques, a orientar i planificar polítiques tant socials com a urbanístiques a favor de la inclusió de la població gitana, i també a realitzar el seu seguiment i avaluar el seu impacte i resultats.

    En aquest punt, ha recordat el primer eix de l'Acord del Botànic, rescatar persones, pel qual la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a la qual ha qualificat de "la conselleria de la vida", treballa cada dia, per a aconseguir "una plena inclusió, per un món en el qual tots els llocs siguen para tots i totes" i també per "una societat inclusiva en la qual càpien totes les diferències, totes les particularitats i totes les peculiaritats".

    En aquesta línia, Oltra ha indicat que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives desenvolupa diverses accions i mesures per a visibilitzar la realitat del poble gitano, "perquè s'escolte la seua veu i combatre tòpics, estereotips i prejudicis que fomenten la discriminació i la gitanofòbia", en definitiva, "per a caminar de la mà cap a la seua plena ciutadania".

    Així, per exemple, en relació amb els programes d'intervenció directa amb població gitana dirigits a entitats i ajuntaments, ha explicat que la Conselleria preveu passar d'un total de 883.274,55 euros d'inversió en 2015 a 1.274.719,51 euros, un 44,3% més, en 2018, incloent en aquestes xifres, la inversió en programes per a ajuntaments que passa de 252.070 a 424.000 euros, un 68,2% més.

    A més, la Conselleria d'Igualtat ha realitzat convenis amb les universitats públiques valencianes per a treballar, entre altres temes, polítiques d'igualtat per a la població gitana. Igualment, s'ha creat una Càtedra de Cultura Gitana en la Universitat d'Alacant, per al foment de la seua cultura, per a l'impuls dels estudis sobre la seua realitat i incentivar l'accés als estudis universitaris de la joventut gitana.

    Accions que, segons ha recordat Mónica Oltra, es realitzen en paral·lel i conjuntament amb el procés d'elaboració de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, i per a la qual la Conselleria ha creat una Comissió Mixta, que es va constituir el 6 d'abril d'enguany.

    En aquest sentit, ha manifestat que, en aquests moments, s'està treballant en totes les propostes que han eixit del procés participatiu de l'estratègia, conjuntament amb les diferents Conselleries.

    De fet, ha recordat la vicepresidenta, la Comissió Mixta va aprovar les línies estratègiques que marquen els treballs per a avançar en la seua elaboració i desenvolupament. Concretament, es va aprovar un gran eix, el de la inclusió social i accés universal als serveis públics, que compta amb quatre línies de treball sobre educació i cultura, salut, ocupació i comerç i habitatge.

    També ha citat un segon gran eix d'igualtat de tracte i no discriminació, amb dues línies principals per a combatre el antigitanisme i pel reconeixement i la visibilitat que ha de tenir el poble gitano i, també, dues línies de treball transversals que estaran presents en tots els eixos: la igualtat de gènere i la infància.

    "Treballar per a aconseguir la plena inclusió social i plena ciutadania del poble gitano necessita de la concurrència de totes i tots, del compromís, participació, labor i solidaritat de partits i responsables polítics, d'administracions i institucions públiques, d'universitats i centres de recerca i coneixement, de mitjans de comunicació, i de la comunitat gitana i de tota la societat", ha conclòs Oltra.

    Pujar