31 de maig de 2020 31/5/20

L’Ajuntament d’Oliva desbloqueja el projecte de la nova depuradora de la ciutat

L’Ajuntament d’Oliva desbloqueja el projecte de la nova depuradora de la ciutat - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L’Ajuntament d’Oliva desbloqueja el projecte de la nova depuradora de la ciutat - (foto 2)

  Les gestions realitzades en les darreres setmanes per la vicealcaldessa, Ana Morell, la regidora de Medi Ambient, Mª Josep Llorens, i el regidor de Planificació Urbanística, Miguel Monzonís, han estat claus per desbloquejar i donar de nou llum verda a aquest projecte tan necessari per Oliva

  La redacció del projecte de la nova depuradora d’Oliva continua de nou endavant. Després de molt de temps, on per diversos problemes entre administracions implicades es varen suspendre aquests treballs per part de l’empresa Vielca Ingenieros SA, s’ha donat per fi llum verda i es podrà continuar endavant amb els treballs de redacció que resten per finalitzar el mencionat projecte.

  Aquest és el resultat d’una reunió a 5 bandes duta a terme a València el passat 28 de novembre entre totes les administracions implicades a instància del mateix Ajuntament d’Oliva. En dita reunió estigueren presents la vicealcaldessa de la ciutat, Ana Morell, la regidora de Medi Ambient, Mª Josep Llorens, el regidor de Planificació Urbanística, Miguel Monzonís i el tècnic de l’EDAR d’Oliva, Fermín Moratal. A més, assistiren representants de la CHJ, de la Direcció d’Aigües de la Conselleria, de l’EPSAR i també de la Conselleria de Medi Ambient.

  Els representants municipals han qualificat la reunió com a molt positiva pels interessos de la ciutat. “Donada la situació preocupant del sanejament de les aigües a Oliva cal trobar solucions per a no perjudicar el nostre medi ambient. Allí tots vàrem indicar que Oliva no pot continuar en la situació actual de precarietat i deficient estat del sanejament de les seues aigües fecals. Necessitem una nova depuradora a la nostra ciutat el més aviat possible”.

  En la reunió es varen avançar moltes qüestions i resta per tancar, en una nova reunió que tindrà lloc pròximament, el sistema tècnic de depuració d’aigües que s’utilitzarà en la nova estació depuradora prevista i també l’ús terciari que se li donarà a eixes aigües ja sanejades. “Nosaltres apostem que pot donar-se un ús per a l’agricultura, per a la reutilització en serveis públics i també per a la reutilització del cabal públic i renovació de les aigües interiors del Club Nàutic. Aquests assumptes queden per tancar en la resta d’administracions implicades”.

  La vicealcaldessa, Ana Morell, ha assenyalat que “estem satisfets de les gestions realitzades i d’haver pogut desbloquejar aquest projecte. Hem de destinar esforços tots junts per tal que el nostre medi ambient no es vega afectat. Vull agrair públicament al subdirector general de Planificació i Infraestructures Hidràuliques, José Vicente Benadero, per la seua implicació, preocupació i per convocar per primera vegada a totes les administracions competents en aquest assumpte. També agrair a tots els membres tècnics de totes les administracions perquè si hui estem un pas més a prop de tindre una nova depuradora a Oliva és gràcies al seu treball. També vull agrair la gran implicació de la regidora de Medi Ambient d’Oliva, Mª Josep Llorens, que ha aconseguit en poc de temps que aquest projecte quede desbloquejat”.

  El projecte de la nova EDAR d’Oliva s’emmarca dintre del Plan CRECE del Ministeri de Medi Ambient, la finalitat del qual és dur a terme actuacions destinades a aconseguir que tots els municipis espanyols depuren adequadament les seues aigües residuals, d’acord amb la Directiva Europea Marc de l’Aigua.

  Estat de la depuració d’aigües a Oliva

  Actualment, el municipi d’Oliva es troba en una situació precària pel que fa al sanejament i la depuració.

  L’actual infraestructura del sistema de depuració d’aigües residuals d’Oliva està configurada per les instal·lacions de l’EDAR, que assumeix els abocaments provinents del nucli urbà i de la platja fins al Sector 5, i que suposa un cabdal mitjà brut diari que resulta pràcticament el doble del cabdal de depuració per al qual va ser dissenyada la dita EDAR en el seu dia, i és notori que aquestes instal·lacions pateixen un accentuat i progressiu problema estructural de capacitat.

  L’altra instal·lació general de depuració és l’EDAR del Càmping San Fernando, que assumeix els abocaments de la zona sud del terme municipal, a excepció de la Urbanització Oliva Nova, dotada de sistema de depuració propi.

  Pujar