elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les V Jornades de la Setmana de la Ciència d'Oliva reuneixen a més de 200 alumnes de batxiller al Polivalent

Les V Jornades de la Setmana de la Ciència d'Oliva reuneixen a més de 200 alumnes de batxiller al Polivalent
  • Les dos ponències de dijous, a càrrec de la Doctora en Biologia, Raquel Ortells Bañeres i del Doctor en Biologia, Luis Francisco Pascual Calaforra, han servit per concloure unes jornades que han apropat a l’alumnat al camp de l’epigenètica i la biologia

MÉS FOTOS
Les V Jornades de la Setmana de la Ciència d'Oliva reuneixen a més de 200 alumnes de batxiller al Polivalent - (foto 2)
Les V Jornades de la Setmana de la Ciència d'Oliva reuneixen a més de 200 alumnes de batxiller al Polivalent - (foto 3)
Les V Jornades de la Setmana de la Ciència d'Oliva reuneixen a més de 200 alumnes de batxiller al Polivalent - (foto 4)
Les V Jornades de la Setmana de la Ciència d'Oliva reuneixen a més de 200 alumnes de batxiller al Polivalent - (foto 5)

Una part de l’alumnat que en poques setmanes es juga el seu futur a les proves d’accés a la universitat (PAU), també conegut com “el selectiu”, ha tingut en Oliva, aquesta setmana l’oportunitat de conèixer amb un poc més de detall, conceptes i continguts relacionats amb diverses àrees del coneixement.  Des de l’evolució i la Història del Dret, fins a com es modula el fenotip.

En la segona de les jornades que ha tingut lloc aquest dijous al mateix Centre Polivalent, el torn ha sigut per a l’alumnat del batxillerat científic d’Oliva i de la comarca de la Safor i de les comarques veïnes. En aquesta segona jornada, les xerrades han estat a càrrec de la Doctora en Biologia i professora titular de la Facultat de Biologia, Raquel Ortells Bañeres i del Doctor en Biologia per la Universitat de València i professor de Genètica, Luis Francisco Pascual Calaforra.

Els dos doctors han explicat en les seves respectives ponències qüestions claus en els seus camps d’investigació i docència. En el cas de la doctora Ortells, ha explicat perquè un dels majors problemes encara sense resoldre en biologia evolutiva és determinar quines forces evolutives mantenen el sexe en les poblacions. I ho ha fet a través del exemple dels rotífers, animals del plàncton amb unes característiques que els fan excel·lents com a model en els estudis sobre el significat evolutiu del sexe.

Per la seva banda, el doctor Pascual Calaforra ha explicat com des del món científic s'entén hui en dia les relacions entre el genoma i l’ambient. L’exemple de per què una larva d’abella es converteix en reina en ser alimentada amb gelea reial i com aquesta s’explica per l’epigenètica. Aquesta rama de la ciència estudia els mecanismes que regulen l’expressió dels gens sense una modificació en la seqüència del DNA.

En aquesta ponència també s’ha parlat del present i futur dels estudis epigenètics, s’ha mostrat els mecanismes biològics implicats en aquests processos i de com es modula el fenotip. En acabar les dos xerrades, ha arribat el torn de preguntes i en aquestes han participat els equips docents dels diferents instituts i centres educatius. Finalitzat el torn de preguntes, la regidora de Medi Ambient i Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament d’Oliva, Maria Josep Llorens,  ha entregat als dos conferenciants de hui un present i ha conclòs l’acte convidant a seguir treballant i estudiant a l’alumnat, per aconseguir tot allò que es proposen, acadèmica i professionalment.  

Com activitat complementària a les jornades, la Fundació Migres i el voluntariat del Projecte per a la reintroducció de l'àguila Pescadora a la península Ibèrica han habilitat un punt d’informació i han pogut explicar a l’alumnat interessat l’evolució d’aquesta iniciativa i l’estat en què es troba ara mateix l’exemplar que s’està cuidant a les instal·lacions que hi ha al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva. 

Pujar