18 de novembre de 2019 18/11/19

Comencen els treballs d’exhumació de la Fossa 100 de Paterna on jauen cinc persones naturals d’Oliva

Comencen els treballs d’exhumació de la Fossa 100 de Paterna on jauen cinc persones naturals d’Oliva - (foto 1)
  • David González, alcalde d’Oliva i Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica, estigueren a Paterna acompanyant als veïns d’Oliva en l’acte commemoratiu dels 80 anys dels afusellaments

MÉS FOTOS
Comencen els treballs d’exhumació de la Fossa 100 de Paterna on jauen cinc persones naturals d’Oliva - (foto 2)
Comencen els treballs d’exhumació de la Fossa 100 de Paterna on jauen cinc persones naturals d’Oliva - (foto 3)

David González, alcalde d’Oliva i Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva, han assistit, des de l’inici de les tramitacions, a l’Associació Memorialista dels Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 100 de Paterna, perquè els treballs d’exhumació es feren realitat.

Tot i que en un principi els tràmits s’havien de fer des de l’Ajuntament d’Oliva, però s’optà perquè les subvencions es gestionaren directament a través de l’associació. “Des del primer moment hem estat en contacte amb la diputació per buscar la fórmula més beneficiosa i segura per a les famílies afectades. Així, finalment vam posar en contacte directe a l’associació amb la Diputació” comenta Josep Escrivà.

Josep Escrivà té programat tornar al cementeri de Paterna per fer seguiment de les tasques d’exhumació que està duent a terme l’equip d’ArqueoAntro. Els arqueòlegs consideren que a finals de setmana poden començar a aparéixer els primers vestigis de la saca, quan els treballs d’excavació estiguen més avançats.

Està previst que els treballs arqueològics acaben a meitats de desembre i la següent fase consistirà en la identificació forense, amb proves d’ADN. Una vegada acabats els processos d’identificació, l’última fase consisteix en la inhumació dels cossos.                                   

Per altra banda, David González i Josep Escrivà acompanyaren als familiars d’Oliva a l’acte commemoratiu pels 80 anys dels afusellaments de les 28 persones que assassinaren el 2 de novembre del 1939. En el dit acte es llegiren les cartes d’acomiadament dels condemnats, poemes que donaven veu a tots els qui estàvem allí presents, manifestos que al·legaven a la Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de no repetició.

Les tasques estan emparades per la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana. I es fonamenten en els valors democràtics de concòrdia, convivència, pluralisme polític, defensa dels drets humans, cultura de pau i igualtat entre homes i dones. Establint mesures a favor de les persones que patiren persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura.

Al cementeri de Paterna hi ha 12 fosses més que alberguen cossos de persones naturals d’Oliva, d’entre les quals algunes ja estan a punt de concloure els treballs de laboratori i en breu estaran preparats per a la inhumació. També hi ha víctimes d’Oliva a la Fossa de Gandia i a la de Sueca.

ocultar
Comencen els treballs d’exhumació de la Fossa 100 de Paterna on jauen cinc persones naturals d’Oliva
Pujar