elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Unanimitat a Castelló per a exigir a Agricultura que signe l'acord que evita la pinyolà de la taronja

Unanimitat a Castelló per a exigir a Agricultura que signe l'acord que evita la pinyolà de la taronja
  • La Plataforma per la Dignitat del Llaurador exigeix una reunió urgent amb Mireia Mollà per a tractar els assumptes que afecten directament el sector

Els membres de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador mostren la seua preocupació davant l'anunci realitzat per la Consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, a les organitzacions agràries i a Intercitrus en relació a la seua intenció de no signar l'acord amb el qual, cada any, s'aproven les mesures per a limitar la pol·linització creuada entre plantacions de cítrics, amb les quals s'evita la pinyolà que afecta greument la clementina.

De fet, els representants de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador s'han reunit hui a Nules per a acordar les mesures que duran a terme en considerar que aquesta postura de la Consellera pot repercutir en la progressiva desaparició de la citricultura de la Plana. Així doncs, en aquesta reunió també han participat membres de l'Associació per la Diferenciació i Posada en Valor de la Clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló.

No obstant això, totes dues associacions exigeixen a la Consellera d'Agricultura que ferma aquest acord, “si no se signa aquest acord la clementina de la Plana està en perill, ja que la desaparició de mesures que regulen l'apicultura comporta l'aparició de la pinyolà que afecta principalment la clementina amb la pèrdua de la seua qualitat, per la presència de llavors en el fruit, que comporta al seu torn la no comercialització. De manera que, els efectes per a la citricultura de la Plana poden ser desastrosos”, explica el portaveu de la Plataforma, César Estañol.

Amb tot, en els pròxims dies es remetrà un escrit instant la Consellera d'Agricultura a signar aquest acord de la mateixa manera que s'ha fet en els últims 27 anys; també se sol·licitarà una reunió, amb caràcter urgent, amb la Consellera per a tractar aquest assumpte; i s'ha acordat també que cada institució local convoque als seus Consells Agraris Locals per a consensuar mocions que es presentaran en els plens corresponents. Així mateix, no es descarten altres accions que mobilitzen al sector agrari de la comarca de la Plana.

Davant la qual cosa, des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador es reitera que “si no se signa aquest acord la Consellera serà la responsable de la desaparició de la citricultura de la Plana”.

Cal recordar que la Plataforma per la Dignitat del Llaurador està formada per 15 ajuntaments de la província de Castelló (Nules, Borriana, la Vilavella, Vila-real, Castelló, Onda, Almassora, Moncofa, Betxí, la Llosa, Almenara, Xilxes, la Vall d'Uixó, les Alqueries, i Artana); per l'organització professional agrària LA VA UNIR de Llauradors i Ramaders; les Cooperatives Agrícoles de les poblacions de Borriana, Nules, Almassora, Moncofa, Onda, i la Vall d'Uixó; el Sindicat Central d'Aigües del Rio Millars; l'Associació de Pous de Reg de la província de Castelló; i per l'Associació d'Aplicadors Fitosanitaris de la província de Castelló (APLACA). Als quals cal sumar els membres de l'Associació per la Diferenciació i Posada en Valor de la Clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló que no pertanyen a la Plataforma com la Caixa Rural Sant Josep de Nules; els comerços citrícoles BAGU, García Ballester i Llombart Group; i les cooperatives d'exportació Vallfrut, Cítrics de Nules, SOEX 2 de Moncofa i Artanfrut.

Pujar