2 de desembre de 2020 2/12/20

Nules utilitza insectes per a fer tractaments de plagues més respectuosos amb el medi ambient i la salut

Nules utilitza insectes per a fer tractaments de plagues més respectuosos amb el medi ambient i la salut - (foto 1)
  • Es tracta d’un projecte en el que participen l’ajuntament, la Conselleria d’Agricultura i l’IES Gilabert de Centelles

MÉS FOTOS
Nules utilitza insectes per a fer tractaments de plagues més respectuosos amb el medi ambient i la salut - (foto 2)
Nules utilitza insectes per a fer tractaments de plagues més respectuosos amb el medi ambient i la salut - (foto 3)
Nules utilitza insectes per a fer tractaments de plagues més respectuosos amb el medi ambient i la salut - (foto 4)

La població de Nules ha dut a terme el primer tractament de plagues amb insectes amb el que es pretén fer un control biològic de les plagues, en concret aquesta primera actuació ha tingut lloc al Jardí Botànic “Francisco Beltrán Bigorra”.  

Aquest projecte consisteix en la cria d´insectes útils com ara la Rodolia (Rodolia Cardinalis Mulsant) per al tractament de la plaga de la Cotxinilla Acanalada (Icerya Purchasi), plaga que afecta tant a cítrics com a plantes ornamentals. La cria d’aquests insectes s´ha dut a terme a les instal·lacions de l´IES Gilabert de Centelles per part de l´alumnat del cicle de Producció Agroecològica  i ha finalitzat amb la solta, aquesta setmana, d’individus de Rodolia al jardí botànic i a la parcel·la experimental citrícola propietat de l’ajuntament.

Amb aquest projecte es pretén potenciar la utilització de tractaments per a plagues més respectuosos amb el medi ambient i la salut, mitjançant el coneixement de la biologia dels insectes i no només en els camps agraris sino tambè aplicant-los a la jardineria, per ser espais molt connectats als nuclis urbans.

Des de les regidories d’Agricultura i Medi Ambient es destaca l’importància d’aquesta iniciativa, “que ens permet ser més respectuosos amb el medi ambient. A més, en el cas del jardí botànic  els tractaments no són nocius per als més menuts que van a jugar a aquest lloc. Per tant, un dels objectius principals d’aquest projecte és participar en el control biològic clàssic,  ja que els insectes actuen com a enemics naturals de les espècies plaga. Així doncs, ha sigut l’alumnat de l’institut qui ha fet, al llarg d’aquests mesos, les tasques i controls de l’insectari instal·lat a la seua aula tècnica per a que amb els exemplars adults de Rodalia Cardinalis obtinguts puguerem utilitzar-los per a realitzar  aquests controls biològics a la finca municipal experimental i al jardí botànic”, explica el regidor de l’àrea, César Estañol.

Cal assenyalar que el projecte va començar el passat mes de novembre de 2019 i en el mateix participen l’Ajuntament de Nules, la Unitat de Protecció de Cultius del Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d´Agricultura, amb la col·laboració del tècnic Francisco Guillem Carpena, i el Departament d´Agràries de l´IES Gilabert de Centelles.

Pujar