elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nules posa en valor el far, símbol del patrimoni marítim del municipi

Nules posa en valor el far, símbol del patrimoni marítim del municipi
  • L'arquitecta del far participa en una Jornada d'Arquitectura i Paisatge

MÉS FOTOS
Nules posa en valor el far, símbol del patrimoni marítim del municipi - (foto 2)
Nules posa en valor el far, símbol del patrimoni marítim del municipi - (foto 3)
Nules posa en valor el far, símbol del patrimoni marítim del municipi - (foto 4)

Amb la visita al far de les Platges de Nules per part de l’alcalde de Nules, David García, del president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, de l’arquitecta del far, Blanca Lleó, de la regidora de Platges, M. José Esteban, del president del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló, Ángel Miguel Pitarch,

del president del Moviment Platges de Nules, Manel Alagarda, i d’altres representats d’aquesta associació ha començat hui a Nules una jornada per a posar en valor el patrimoni marítim-portuari del municipi.

Així doncs, l’acte principal de la “Jornada de Arquitectura y Paisaje. Patrimonio marítimo-portuario en la costa de Castellón. El faro de Platges de Nules” tindrà lloc aquesta vesprada, al saló d’actes de la Caixa Rural Sant Josep de Nules, amb les ponències de diferents professionals del món de l’arquitectura entre els quals cal destacar la intervenció de Blanca Lleó, catedràtica d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Madrid i membre de la Real Acadèmia de Doctors d’Espanya, autora a més del far de Platges de Nules.

De fet, aquesta jornada comptarà amb la participació de més de 70 persones principalment arquitectes i professionals del paisatge i del territori, i en la mateixa el que es vol és donar a conéixer els valors patrimonials de la costa de Nules mitjançant l’arquitectura lligada a la vigilància de la costa i al paisatge del litoral a través de la seua evolució.

Els ponents de la mateixa seran l’arquitecte de Nules Jaime Prior i Llombart, doctor arquitecte i membre del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló,  que parlarà sobre “Construir el territorio sobre la mutante franja litoral”. Manuel Miralles Aguilar, altre reconegut arquitecte del municipi, que presentarà la ponència sobre “Les Casetes: paisaje social y patrimonial”. A més de Miguel Ángel Sanz Tècnic de Turisme i investigador local, que exposarà la seua

investigació sobre “El valor de la custodia de la costa. La Ruta de los torreros entre Burriana-Nules-Moncofa”.

Per a finalitzar, intervindrà l’arquitecta Blanca Lleó, que parlarà del reconeixement que va rebre pel projecte de construcció del far de Nules que va presentar l’any 1988 amb la ponència anomenada  “El Faro de Platges de Nules. 1er Premio Concurso Nacional 1988”. Cal assenyalar que Lleó és també la creadora d’obres tan emblemàtiques com la Càrcel de Jaén, l’edifici Mirador, la Casa M en el Viso de Madrid, l’Ajuntament de Lorca o el Parc de les Salines de Cadis.

Així mateix, en la jornada es presentarà també el vídeo realitzat per Port-Castelló-Autoritat Portuària de Castelló amb el que es promociona la Ruta dels Fars de la província de Castelló i en el que s’inclou el far de Platges de Nules.

No obstant això, l’alcalde de Nules, David García, assenyala que “aquesta jornada és molt especial per a nosaltres donat que el far és un símbol molt característic de les nostres platges. De fet, aquesta jornada és un primer pas molt important per a seguir treballant en la posada en valor del far”.

Per altra banda, també s’han portat a terme en aquest dia algunes activitats complementàries com el “Taller retallable el far” dirigit als més menuts al que s’han inscrit més de 40 xiquets i xiquetes i que es preveu desenvolupar a la zona del far.    

Cal recordar que l’Ajuntament de Nules és coorganitzador d’aquesta iniciativa juntament amb “Platges de Nules. Associació per la defensa del patrimoni cultural i natural” i Port Castelló-Autoritat Portuària de Castelló, i a més compta també amb la col·laboració del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló i de la Caixa Rural Sant Josep de Nules.   

Pujar