elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'ITC presenta a la fira Cevisama el projecte de geotèrmia de Nules

L'ITC presenta a la fira Cevisama el projecte de geotèrmia de Nules
  • Nules és la primera ciutat espanyola i la quarta europea a utilitzar l’aigua dels aqüífers per a energia sostenible

MÉS FOTOS
L'ITC presenta a la fira Cevisama el projecte de geotèrmia de Nules - (foto 2)

L'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) presenta al seu estand de la fira Cevisama, que té lloc a València els dies del 5 al 9 de febrer, el projecte de la geotèrmia de Nules, amb el qual s'impulsa l'ús de l'energia sostenible aprofitant l'aigua dels aqüífers mitjançant la instal·lació de geotèrmia somera per a la climatització de la piscina municipal d'aquesta localitat.

Els resultats del primer any de la instal·lació d'aquest projecte pilot i pioner a l'Estat espanyol es xifra en un estalvi de 22.000 € anuals en climatització de la piscina, evitant a més l'emissió de 19.000 kg de CO2 a l'atmosfera, entre altres avantatges.

Nules és la primera localitat espanyola i la quarta europea que amb l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) impulsen l'ús de l'energia sostenible aprofitant l'aigua dels aqüífers.

La iniciativa és fruit de la signatura d'un conveni de col·laboració de l'Ajuntament de Nules i l'ITC en el marc del projecte europeu E-USE (Europe Wide Use of Sustainable Energy from Aquifers), que té com a objectiu potenciar l'ús extensiu a Europa de l'energia sostenible procedent dels aqüífers i que s'està portant a terme gràcies al finançament de l'EIT (European Institute of Innovation and Technology) emmarcat en la xarxa europea Climate-KIC.

Gràcies a aquest acord, que va ser signat el passat 7 d'octubre a l'Ajuntament de Nules, aquesta localitat, juntament amb l'ITC i l'empresa ITECON, han treballat conjuntament en la instal·lació d'un dels quatre demostradors europeus que tenen com a finalitat aprofitar els recursos naturals per a l'ús d'una energia renovable com la geotèrmia, i poder aplicar-la a una edificació sostenible, i així evitar la contaminació i reduir les emissions de CO2. En definitiva, es tracta de dur endavant actuacions respectuoses amb el planeta fent un ús adequat dels recursos que aquest proporciona.

Mitjançant aquest demostrador, que està instal·lat a la piscina municipal de Nules, és possible, entre altres coses, analitzar l'efectivitat de l'ús d'un sistema de geotèrmia i estudiar la seua interacció amb el sòl i l'aigua, i així demostrar els avantatges de l'ús d'aquesta energia renovable, a més d'aconseguir la seua optimització amb l'entorn natural, concretament aconseguint una climatització de l'aigua de la piscina.

Aquest projecte afavoreix també la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera en no utilitzar energies convencionals de procedència fòssil, a més de mostrar la viabilitat de l'ús d'aigua subterrània mitjançant l'aplicació de geotèrmia.

El regidor de Medi Ambient, Jaume Segura, ha ressaltat que "es tracta d'un projecte del qual pot gaudir tota la ciutadania i en el qual Nules és pioner a escala internacional, ens sentim satisfets que es presente en un dels principals salons de la ceràmica del món, com és la fira Cevisama. Els resultats ens demostren el treball ben fet i no sols per l'estalvi que suposa per a les arques públiques, si no pel fet que és un bé per a tots, ciutadania i medi ambient".

Pujar