elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Drama a Nules: tanca la cooperativa Cítrics en el bressol de la clemenules

Cooperativa Cítrics de Nules
Cooperativa Cítrics de Nules
  • L'alcalde assegura que és “una molt mala notícia” perquè “afecta moltíssimes famílies”

El 29 d'agost de 2023 serà un dia difícil d'oblidar per a Nules després que la junta directiva de la cooperativa Cítrics comunicara en assemblea que no iniciaran la campanya d'enguany i tiren el tancament. Cal assenyalar que a Nules han arribat a haver-hi fins a cinc cooperatives de taronges i Cítrics era l'única que es mantenia en peu.

L'alcalde de Nules, David García, ha valorat com “una molt mala notícia per a Nules” la decisió comunicada ahir per la junta directiva, atés que “afecta moltíssimes famílies i, a més, era l'única cooperativa citrícola que hi havia a Nules”.

El saló multifuncional de la població de la Plana Baixa acollia ahir a la vesprada l'assemblea en la qual els socis rebien la notícia com un pitxer d'aigua freda en la localitat que és el bressol de la clemenules.

La cooperativa Cítrics compta amb una mica més de 400 socis i amb prop de 1.200 empleats, la meitat d'ells dones, la qual cosa suposa una maçada per a l'economia local i de la comarca perquè la cooperativa donava treball indirecte a altres empreses de la zona.

El detonant: la mala campanya anterior

Segons comunicava la junta directiva en l'assemblea, encara que les causes serien varies, el detonant va ser la mala campanya, inclosa una calamarsada, més la decisió d'una entitat financera de no renovar les operacions de crèdit contractades el que aboca a l'entitat a un concurs de creditors i a presentar un ERE (expedient de regulació d'ocupació) per a la totalitat de la plantilla.

Així mateix, la comptabilitat es va veure afectada “seriosament”, segons informaven en l'assemblea, pels “impagaments de clients” que ha hagut d'assumir l'entitat. A això cal sumar la crisi inflacionista i la pujada de preus per la guerra a Ucraïna que ha obligat a fer ajustos comptables.

Dos anys de Cítrics de Nules

Encara que la cooperativa Cítrics de Nules va començar a operar en 2021 després de la fusió entre Nulexport i Cipla, pel qual la segona assumia els deutes de la primera entitat fusionada, la qual cosa situava a la cooperativa en situació complicada. La intenció era crear una empresa més gran i que permetera comercialitzar 30 milions de quilos de taronja.

Pujar