elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
SETMANA SANTA CASTELLÓ

Aquesta Setmana Santa visita els Cassets de Nules, refugi de Rafael Alberti

Aquesta Setmana Santa visita els Cassets de Nules, refugi de Rafael Alberti
  • Aquests habitatges d'estiu, situades en primera línia de la platja, van ser protagonistes en la nostra història més recent

Visitar la platja de Nules és endinsar-se en la història més recent del nostre país. Els Cassets de primera línia de la platja de Nules són una mica més que habitatges d'estiueig. Amaguen entre les seues parets vivències familiars i van ser testimonis de les històries de les famílies que cercaven on refugiar-se durant la Guerra Civil espanyola.

Un dels refugiats o reubicats durant la contesa, i sens dubte el més il·lustre que va passar per les casetes de primera línia de la platja de Nules, va ser l'escriptor espanyol Rafael Alberti al costat de la seua companya María Teresa León.

La història dels refugiats s'ha plasmat en un còmic de Jaime Martín, nét d'un soldat republicà que va passar durant la contesa pels cassets de Nules, tal com reflecteix en una sèrie de vinyetes del còmic ‘Mai tindré 20 anys’.

Una part dels ‘Cases de vora mar de la platja de Nules’, així és la seua denominació, són en la seua majoria habitatges de propietat privada i unes altres, una minoria, són concessions d'un de terrenys de l'Estat sobre el qual s'ha construït un habitatge. Aquestes edificacions corresponen a la mena de construcció denominat Alqueria i en la seua majoria van ser construïdes a principis del segle XX, quan van començar a ser utilitzades com a segona residència d'estiu.

No obstant això, els Cassets formen part de la nostra història ja que amb la Guerra Civil que va patir Espanya entre 1936 i 1939, aquests habitatges van passar a ser lloc de residència dels refugiats dels fronts principalment dones i xiquets. A més, van ser lloc de repòs per als ferits de guerra i refugi de tots els veïns de Nules que van fugir dels bombardejos. A més, els Cassets van ser camp de concentració en finalitzar la contesa civil.

Les platges de Nules

Situades a 4 quilòmetres de la població, les platges de Nules reben cada any nombrosos visitants que s'acosten per a gaudir de les platges d'aigües netes i transparents, però també dels esdeveniments culturals, festius, musicals i d'oci que s'organitzen en la zona.

Les platges de Nules, situades en la Costa de Flor del taronger, disposen de diversos reconeixements a la qualitat dels seus serveis i a la seua gestió ambiental, a més d'algunes banderes blaves.

MÉS FOTOS
Aquesta Setmana Santa visita els Cassets de Nules, refugi de Rafael Alberti - (foto 2)
Aquesta Setmana Santa visita els Cassets de Nules, refugi de Rafael Alberti - (foto 3)
Aquesta Setmana Santa visita els Cassets de Nules, refugi de Rafael Alberti - (foto 4)
Aquesta Setmana Santa visita els Cassets de Nules, refugi de Rafael Alberti - (foto 5)
Aquesta Setmana Santa visita els Cassets de Nules, refugi de Rafael Alberti - (foto 6)
Pujar