elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alumnes de Nules aprenen el procés de reciclatge de residus

Alumnes de Nules aprenen el procés de reciclatge de residus
  • Han visitat la planta de reciclatge situada en Alfara d'Algímia

MÉS FOTOS
Alumnes de Nules aprenen el procés de reciclatge de residus - (foto 2)
Alumnes de Nules aprenen el procés de reciclatge de residus - (foto 3)

L'alumnat del Cicle Formatiu d'Electromecànica de l'IES Gilabert de Centelles, del Programa Aula Compartida i del Centre Municipal de Formació de Persones Adultes (FPA) de Nules, han realitzat un recorregut formatiu per la Planta Comarcal de Valorització de Residus situada en Alfara d'Algímia C3-V1, es tracta d'una de les tres instal·lacions que operen a les comarques de Castelló, i que recull els residus de la Plana Baixa, de l'Alt Palància i del Camp de Morvedre.

Així doncs, durant la visita han conegut el sofisticat circuit que recorren les 350 tones que diàriament arriben a la planta, i el repte que suposa separar i classificar la bossa de fem que diàriament es tira al contenidor. La planta, altament tecnificada, és una coreografia de camions, grues, immenses centrifugadores i centenars de metres de cinta transportadora. És així com aconsegueixen recuperar entre un 60-70% de fem, en aquesta ocasió classificada en paper, plàstic, o compostos, uns materials que es venen com a matèries primeres. La resta, més de 100 tones diàries, són enterrades en un abocador condicionat instal·lat prop de la planta.

No obstant això, la visita ha servit a l'alumnat per a entendre la importància de separar a casa els diferents materials d'un sol ús, de manera que es facilita així el procés posterior que evita enterrar els residus, al mateix temps que es pot tornar a usar com a material per a produir nous articles. De fet, aquest model de gestió es coneix com a “economia circular”, i és el futur per a no esgotar els recursos del planeta.

Cal assenyalar que, aquesta iniciativa està organitzada per la Diputació Provincial de Castelló, i patrocinada per la Fundació Caixa Castelló i per l'Ajuntament de Nules. I compta amb la col·laboració del Consorci Palància-Belcaire, que gestiona la planta.

Pujar