elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nova 'topada "entre PSOE i Compromís a col·lació dels pressupostos

Nova 'topada "entre PSOE i Compromís a col·lació dels pressupostos
  • Els socialistes corregeixen a Ribó i acusen Oltra de "donar una resposta totalment fora de lloc"

Defensen que les diferències i parlar-ne d'elles és natural "i fins i tot positiu per afavorir el debat", però l'encreuament de retrets i acusacions que hem vist en les últimes hores entre PSOE i Compromís a col·lació dels pressupostos mostren com poden arribar a saltar espurnes entre els dos socis de govern. En concret, l'últim capítol té com a protagonistes a Joan Ribó, alcalde de València, Borja Sanjuán, regidor d'Hisenda, Sandra Gómez, vicealcaldessa de València i Mónica Oltra, vice-presidenta de Consell.

Fa unes hores coneixíem els pressupostos de el Govern d'Espanya per a la Comunitat Valenciana. Uns comptes que per al PSOE són "adequades" per donar suport a la recuperació i sortir de la crisi actual, tal com deia el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha destacat que es compta per primera vegada amb dos fons de fins a 300 milions d'euros per invertir directament per part de la Generalitat.

En aquest sentit ha assenyalat el també líder de l'PSPV-PSOE que aquests fons s'utilitzaran per compensar la infracció de la província d'Alacant així com per millorar la infrafinançament i infrainversió que ha patit la Comunitat Valenciana en aquests anys.

Compromís diu que els pressupostos incompleixen l'Estatut d'Autonomia

Lluny de la valoració positiva que fan des del PSOE, els seus socis de Govern al Botànic ia l'Ajuntament de València lamenten que els comptes destinats per a l'any que ve a la regió valenciana incompleixen l'Estatut d'Autonomia pel que fa a l'pes població.

"Són molt millorables, s'obliden de l'túnel passant de València, de la connexió de l'Altet i d'altres reivindicacions valencianes", ha lamentat el portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri.

Xoc per la partida de Rodalies

El que ha fet saltar espurnes entre les dues formacions és la partida destinada a l'Rodalies. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha denunciat que la partida pressupostària per a 2022 per a les rodalies és de 59,8 milions d'euros, "molt per sota d'altres ciutats com Barcelona (1.300 milions d'euros) o Madrid (1.224 milions d'euros ) ". A més, lamenta que el 2020 dels 200 milions previstos van executar 8'8 i el 2021 dels 59'8 milions previstos es va executar tan sols un.

Li ha contestat a aquesta afirmació a twitter el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de València, el socialista Borja Sanjuán, que va servir a l'mateixa xarxa social: "Joan per 2022 rodalies puja des de 18 milions a 180 milions, més 300 de transferència a GVA per a mobilitat . Et deixo les aplicacions pressupostàries (buscar-és una cosa farragós i imagino que només has explicat la memòria d'objectius) ". Un tweet que finalitzava amb aquesta afirmació: "Quedarà camí, però multiplicar per deu en PGE és bona notícia".

El fil el seguia Mònica Oltra qui afirmava rotundament en un tweet en resposta a Sanjuán: "Hi ha tuits que només retraten als que els escriuen. #NiALaSuelaDelZapatoSudao ". Aquesta resposta ha indignat la líder d'el PSPV-PSOE a la ciutat de València, la vicealcaldessa Sandra Gómez, qui ha acusat Oltra de "donar una resposta totalment fora de lloc que han donat. La intolerància a el debat és el defecte més insà d'un polític ", ha conclòs.

L'oposició acusa Sánchez de "boicotejar" als valencians

Des de l'oposició han condemnat rotundament els comptes de l'any, en totes les formacions: La Síndica de el Grup Popular en Les Corts, Mª José Catalá, ha afirmat que el president de Govern, Pedro Sánchez, "boicoteja el progrés de la Comunitat Valenciana". Denuncien que Catalunya es porta el doble de pressupost en inversions que la Comunitat 2.400 milions davant 1.200 i que això evidencia "que s'han congelat els grans projectes".

Vox, per la seva banda, qualifica els comptes de "mentideres i fraudulentes per als espanyols". La portaveu adjunt de el Grup Parlamentari VOX Corts Valencianes Plans Massó, lamenta que són uns pressupostos que "no se centren a treure a Espanya de la situació en què es troba, sinó que es fa un malbaratament de despesa pública com mai s'ha fet" .

"Un any més, la Comunitat Valenciana rebrà una inversió per sota del que ens correspondria segons pes poblacional i qui guanya és Catalunya, l'Estat beneficia els nacionalistes i els que se salten la llei". Així ha valorat la síndica de Ciutadans (Cs) a les Corts Valencianes, Ruth Merino, la proposta dels pressupostos generals de l'Estat per al pròxim any, que destinaran a les províncies d'Alacant, Castelló i València un total de 1.208 milions d'euros.

Pujar