elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València i Turisme Comunitat Valenciana renoven el seu conveni de col·laboració per a 2018

La Universitat de València i Turisme Comunitat Valenciana renoven el seu conveni de col·laboració per a 2018

    Ambdues institucions han acordat la realització de dos nous plans directors sobre el potencial turístic del patrimoni cultural valencià, que se sumen als tres que es van presentar l'any passat. A més, una desena de nous paisatges se sumen al projecte de divulgació 'Paisatges Turístics Valencians: valuosos, valorats'.

    Aquests plans territorials pretenen contribuir al foment de la recerca i la innovació en el sector turístic valencià. Els dos nous plans directors, que estan en ple procés d'estudi, se centren, un en la ceràmica, que dirigeix el professor Joan Carles Membrado (Departament de Geografia); i l'altre en l'arqueologia íbera, que lidera la professora Chelo Mata (Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga).

    El conveni de col·laboració subscrit entre l'antiga Agència Valenciana de Turisme i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València per a aquest 2018 contempla també el seguiment dels tres plans directors que es van elaborar en 2017. El Pla Director de Turisme Terres de Frontera: ruta senderista pels paisatges dels castells de les valls d'Aiora-Cofrents i Vinalopó, que va ser dirigit pel professor Gregorio García. El Pla Director de l'art rupestre en l'arc mediterrani com a valor cultural i turístic, que va liderar la investigadora Oreto García. I el Pla Director Territorial Turístic del Parc Natural del Túria, elaborat pels professors Clara Martínez i José Nácher.

    Com a continuació a aquestes accions, el conveni per a 2018 també preveu la selecció de nous paisatges que se sumen al projecte de divulgació Paisatges turístics Valencians, Valuosos, Valorats, que ambdues institucions van engegar en 2016, amb la intenció de reivindicar el potencial turístic dels paisatges valencians amb la finalitat de fonamentar una estratègia turística diferenciada, competitiva i sustentable en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Al seu inici, aquest projecte va partir d'una selecció de 100 paisatges emblemàtics de la Comunitat Valenciana, una selecció basada en la seua bellesa, singularitat, valor cultural o riquesa natural. La selecció inicial es va ampliar en 2017 a 112 paisatges representatius i en 2018 aconseguirà els 125.

    El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, ha insistit que "era necessari sumar aquests enclavaments perquè són paisatges simbòlics que configuren la riquesa paisatgística de la Comunitat Valenciana i que són també reclam turístic per la seua bellesa, la seua importància cultural i la seua singularitat".

    Quant als nous enclavaments triats, en la província de Castelló s'incorporen a la llista el paisatge del riu Cérvol en el Maestrat, l'entorn de l'Embassament Sitjar i el poble de Vilafamés. En la província de València se sumen els paisatges de l'embassament de Loriguilla i Xulella, l'entorn de Bunyol, la zona d'Anna i la seua Albufera, les terres del Magre de la Vall d'Alcalans, l'horta morisca de Cortes de Pallars, la Vall de la Valldigna i el Castellar de Meca a Aiora. A Alacant s'afigen a la llista de paisatges representatius de Villena i el seu Castell i l'entorn de la Vila Joiosa.

    El conveni de 2018 també arreplega l'engegada de diferents estratègies de divulgació com la realització del congrés 'Innovació, paisatges i turisme', jornades en el territori, cursos de formació, difusió a través de diferents plataformes, etc.

    Per la seua banda el secretari autonòmic, Francesc Colomer, ha destacat la necessitat de "servir-nos dels nostres paisatges per a incorporar tot un conjunt de productes i serveis que garantisquen una experiència única i satisfactòria, tot açò mitjançant una inversió de futur que implica un canvi de mentalitat, perquè el turisme ha de servir de revulsiu per a recuperar patrimoni, història, paisatge i identitat".

    Pujar