elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat facilitarà a 30.000 valencians dependents amb cuidador no professional l'atenció farmacèutica domiciliària gràcies a Domi-Eqifar

Sanitat facilitarà a 30.000 valencians dependents amb cuidador no professional l'atenció farmacèutica domiciliària gràcies a Domi-Eqifar
  • La fase de pilotatge comença ja en el departament de Salut d'Alcoi i s'estendrà a Vinaròs i al departament d'Arnau-Llíria

  • L'objectiu és establir un pla individualitzat sobre la medicació que prenen les persones dependents amb cuidador/a no professional

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat a Alacant el programa d'atenció farmacèutica domiciliària Domi-Eqifar, un projecte dissenyat per la Conselleria en col·laboració amb la d'Igualtat i Polítiques Inclusives i amb els col·legis oficials de Farmàcia d'Alacant, Castelló i València per a millorar la qualitat de l'atenció farmacèutica de les persones dependents amb cuidador o cuidadora no professional.

La primera fase de pilotatge d'aquest programa comença ja en el Departament de Salut d'Alcoi i es va a realitzar en el Centre de Salut Plaça de Dins. En el desenvolupament del programa participaran 12 oficines de farmàcia. El pilotatge durarà un any, comença a Alcoi, i s'estén a Castelló (Departament de Vinaròs) i a València (Departament de Salut Arnau-Llíria) on començarà a principis de l'any que ve.

Carmen Montón ha mantenidouna reunió, en què han estat presents la directora general de Farmàcia, Patricia Lacruz, la presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Alacant, Fe María Ballestero, la gerent del departament de salut d'Alcoi, Roser Falip, el director de atenció Primària d'Alcoi, Rafael Vázquez, i professionals que formen part del grup de treball creat en el departament d'Alcoi, on es va a dur a terme la primera fase de pilotatge d'aquest programa.

Segons ha destacat la consellera de Sanitat, "l'objectiu principal del projecte és millorar la qualitat i seguretat de la farmacoteràpia d'aquest col·lectiu de persones, que són dependents, cròniques i polimedicades, a través d'un pla individualitzat de millora de la seua medicació, dissenyat per un equip multidisciplinari i que compti amb la participació activa tant del pacient com del seu cuidador/a ".

En concret, es beneficiaran 30.000 persones a la Comunitat Valenciana que són considerades dependents i que estan sota les cures d'un cuidador no professional, no sent persones que es troben en centres residencials.

Carmen Montón ha indicat que "és un projecte que posa al pacient en el centre i s'emmarca en l'Estratègia d'atenció a la cronicitat que estem impulsant des de la Conselleria de Sanitat universal i Salut Pública, i especialment en el marc de la coordinació sociosanitària" .

Cal destacar que el 96,2% de les persones són pacients crònics i que el 26,1% de les persones dependents són pacients crònics d'alta complexitat. A més, un 72,7% són pacients polimedicats, és a dir, tenen cinc o més tractaments actius, sent la mitjana de vuit tractaments per pacient.

D'altra banda, la consellera de Sanitat ha destacat que "es forma per a cada pacient un equip multidisciplinari que, liderat pel Servei de Farmàcia d'Atenció Primària del Departament de Salut, revisarà de forma integral i individualitzada tots els tractaments del pacient per detectar i resoldre problemes en la utilització dels medicaments per tal de millorar la seua seguretat, la seua adherència i incrementar el coneixement i optimitzar les actituds que tenen els pacients i cuidadors respecte al maneig de la seva patologia i medicació. "

L'objectiu és la definició d'un pla individualitzat de millora del tractament a través de la revisió i seguiment farmacoterapèutic, existint una coordinació i comunicació explícita entre l'equip assistencial i els professionals dels serveis socials d'atenció primària en aquelles situacions en què es requerisca.

Tota la informació del programa està disponible a la pàgina web http://www.san.gva.es/domi-eqifar.

 

Circuit del programa Domi-Eqifar

Els farmacèutics i farmacèutiques del Servei d'Atenció Primària contacten amb les persones dependents i els seus cuidadors o cuidadores per proporcionar-li tota la informació sobre el programa i els seus beneficis i en cas d'acceptar el pacient és inclòs en el programa.

Els professionals de l'equip multidisciplinari (metges, personal d'infermeria, farmacèutics d'atenció primària i farmacèutics d'oficina de farmàcia, i altres professionals segons les necessitats del pacient) realitzen una revisió farmacoterapèutica i defineixen un pla de millora de la medicació del pacient, incloent en aquest mesures encaminades a millorar el coneixement i utilització dels tractaments.

D'altra banda, s'identifica el grau d'adherència dels pacients a la medicació, a través dels test d'Haynes-Sackett i el Test de Morisky-Green, per valorar si pren la medicació tal com se li ha prescrit i coneix per què serveix cadascuna. Amb el resultat obtingut, es valorarà la necessitat de disposició de sistemes personalitzats de dispensació.

Així mateix, és un procés continu que requereix, després de cada nova prescripció o modificació de tractament, un seguiment farmacoterapèutic i una revaloració contínua del pla individualitzat de millora de la medicació del pacient, adaptant per tant a les necessitats actuals del pacient i del cuidador no professional .

Finalment, es valora en funció del grau de dependència i de la situació del seu cuidador o cuidadora la necessitat de dispensació de la medicació al domicili, i en cas que ho demani es dispensa a través de les oficines de farmàcia.

Pujar