elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
UNA TROBADA AMB

Nando Gómez, vocalista de Valiente Bosque: "El major repte al qual s'enfronta un grup de música és ser escoltat"

Valiente Bosque
Valiente Bosque
  • El grupo castellonense comienza a hacerse un hueco en el panorama musical nacional

Estiu i música van de bracet, i prova d'ells són la multitud de festivals, actuacions i concerts celebrats durant els mesos estivals. La Comunitat Valenciana és una de les regions que més esdeveniments d'aquest tipus alberga, i per aqueix mateix motiu és interessant conéixer com funciona el món de la música en directe.

Nando Gómez és el vocalista de la banda castellonenca de Indie i rock Valiente Bosque, la qual intenta obrir-se pas en el panorama musical espanyol, i que, després de dos anys de trajectòria i uns quants imprevistos, sembla que comença a afermar-se com una de les bandes més prometedores. Aquest grup nascut a Castelló va ser partícip fa a penes dues setmanes de la Mar de Sons, festival celebrat a Benicàssim, i en el qual van participar artistes com Sebastián Yatra. Nando ens explica com s'emporta el procés de muntar un grup de música, així com molts dels aspectes que emboliquen a la indústria musical.

Com ha sigut la trajectòria de Valiente Bosque des dels seus inicis fins ara?
El grup com a tal naix en 2019. Anys abans Pol (l'altre guitarrista) i jo comencem un projecte, però vam haver de deixar-lo pel fet que cadascun va haver d'anar-se a viure fora. Després ja en 2019 vam poder reprendre-ho, encara que amb uns matisos diferents. Afegim nova gent en el grup. El problema va ser que això es va donar just en època prepandèmica, amb la qual cosa vam haver de cancel·lar els concerts que teníem previstos.Nando Gómez, vocalista de Valiente Bosque: "El major repte al qual s'enfronta un grup de música és ser escoltat"

Just quan sacásteis el vostre primer disc Hidrogen i Heli va començar el confinament degut a l'esclat de la pandèmia Com va afectar això a la dinàmica del grup?
A priori pot semblar que això ens va poder perjudicar, però així i tot el grup va saber traure-li profit. Des de casa vam aprendre a donar-li forma al nostre directe gràcies a instagram o youtube. A més, la gent es va portar bé amb nosaltres i guanyem alguns “fans” i la bastants persones es es van posar del nostre costat. Al final les xarxes socials ens van servir per a acostar-nos una mica més a l'audiència.

Com apareix Valiente Bosque entre els seus propis components? Éreu amics prèviament? Us coneixíeu…?
Pol i jo sí que ens coneixem des de fa ja vint anys o així. A Jose, el baixista, el vam conéixer quan intentem crear la primera formació en 2010. Toni i Nacho sí que els vam conéixer exclusivament per a Valiente Bosque, ja que necessitàvem dos molt bons músics per a acabar d'apuntalar el grup, i ells van ser els ideals. Els vam conéixer, com a molta gent en aquest món, gràcies als interessos musicals, la gent et pregunta… Al final nosaltres teníem uns gustos similars, i una intenció clara sobre què fer amb el grup, un projecte en comú semblant. Gent seriosa que sàpia comprometre's i el que significa tindre un grup de música. Ens hem ajuntat cinc persones que entenem la música de forma molt semblant, i això després es tradueix en l'escenari, i la gent ho nota, que és el més important.

Com sorgeixen les lletres per a les vostres cançons?
Les cançons les escric jo. Faig la base melòdica amb la veu i la guitarra, però al final les cançons són de tots. Cadascun aporta el seu gra d'arena, cerca nous sons, intenta donar-li algun toc diferencial. Compartim molt les nostres idees, i això fa que això es convertisca en un treball grupal al 100%

Qui us serveixen d'influències quant a estil i manera de tocar?
La veritat és que som variats quant a gustos musicals. Ens agrada tot, però a nivell d'influència quant a so ens fixem en Lory Meyers o Sidonie, una mica aquest indie espanyol de fa temps, al qual nosaltres intentem donar el nostre toc i adaptar-lo a aquests temps.

Heu pogut coincidir amb ells?
Amb ells encara no, encara que tant de bo ràpid. Si que hem tingut l'oportunitat de xarrar amb uns altres musicazos en algun festival o algun cicle, dels quals sempre s'intente aprendre en tot el que et puguen aconsellar.

Quin efecte va tindre la pandèmia en el vostre origen i trajectòria? Com evoluciona el grup davant una “patacada” inicial així?
He de dir que no ens sentim tan perjudicats. Òbviament a títol personal sí que ens va perjudicar, com a tothom, però a nivell musical ens va servir per a canalitzar algunes coses que ens feien falta. Com estàvem encara consolidant les bases del grup i la cerca de nous sons, en aqueix període vam poder acabar d'assentar el nostre senyal d'identitat. Va ser un moment en el qual vam poder experimentar i fer un volt de rosca als directes. El que ha eixit de la pandèmia és el que som actualment.

Què creu Valiente Bosque que és el més difícil a l'hora de traure nova música actualment?
La major dificultat que té un grup és ser escoltat. Al final aqueix és el matalàs que té qualsevol artista. Si eres escoltat ja tens una preocupació menys i t'assegures que tindràs repercussió. Per a un grup que està començant aqueix és el repte més difícil, encara que siga per a una sola cançó. El fet d'encertar amb els sons, els ritmes… són molts factors que influeixen en el procés.

Quin és el procés de creació d'una cançó de Valiente Bosque, des que s'escriu fins que ix a la llum?
Actualment està molt de moda el traure single a single, però nosaltres intentem que tinguen una essència conceptual, ja siga com a àlbum o com EP. Sempre intentem buscar les millors cançons, les que més creguem que poden encaixar dins del conjunt. Ens posem d'acord entre tots i triem les cançons idònies per a eixir. D'aqueixes triem una, a la qual intentem donar forma, normalment treballem amb arranjadora. Després la maquetem, i li l'enviem al productor. Nosaltres ara estem treballant amb Raúl de Lara, que és productor de Izal o Second. Quan ens dona el vistiplau, la gravem.


Acabeu de tocar en la Mar de Sons, primera edició del festival a Benicàssim. Hui dia, són molts els festivals que estan tenint males opinions, o fins i tot han hagut de cancel·lar-se a causa de qüestions logístiques, Què creus que està succeint amb els festivals perquè no puguen executar-se de la millor manera?
Al final muntar un festival és una cosa molt complexa. És cert que aquest no és el meu àmbit, però pel que hem pogut veure, és una tasca molt difícil, i al final la trajectòria en ells influeix molt. Sempre solen tindre millor cartell, opinions i altres aquells que estan més assentats. També cal tindre en compte que actualment quasi tot són festivals, concerts aïllats ja queden molt pocs. Fins i tot artistes que haurien jurat que mai tocarien en un festival, l'estan fent. S'ha convertit en el model més hegemònic actualment.

És certa l'afirmació que moltes vegades participar en un festival perjudica econòmicament la majoria de grups o cantants en detriment de la fama que et pot aportar participar en ells?
Clar que sí, al final és com tot. Aquells grups que tenen més estirada perquè tenen un caixet més alt. Nosaltres ara mateix volem tocar, perquè aqueixa és la nostra millor promoció. Al final ens podem beneficiar de participar en esdeveniments amb aqueixos grans artistes, perquè el seu públic pot veure'ns a nosaltres també, a pesar que les condicions que se'ns ofereixen no siguen ni la meitat d'atractives que les dels grans, com és comprensible, al cap i a la fi.

Valiente Bosque té algun ritu o tradició abans d'eixir a cantar?
La veritat és que som un grup bastant relaxat. És cert que abans d'eixir sempre hi ha una mica de tensió, i és normal i necessària per a la concentració. Això significa que estem concentrats. Però la veritat és que som bastant distesos. Intentem estar tots junts una mica abans en el camerino abans de començar en el camerino per a visualitzar una mica el concert, però res fora del normal

Què prefereix Valiente Bosque, traure el nou hit que cope totes llistes musicals a Espanya, o encapçalar el cartell d'una pròxima edició de FIB?
El FIB sempre. Al final participar en festivals significa que la gent vol sentir-te i no hi ha res millor que saber que compten amb tu per a escoltar i confien en el grup per a donar un bon espectacle.

Què li ofereix el futur a Valiente Bosque?
Continuar treballant. Això és el que ens espera. No parar de traure temes nous, buscar sons que ens agraden i ja està. No hi ha una altra fórmula perquè ens puguen passar coses boniques. Esperem que cada vegada comencen a comptar més amb nosaltres en festivals, concerts i altres, però per a això hem de continuar tocant. No hi ha una altra forma.

Pujar