23 de setembre de 2020 23/9/20

El nadal 2018 són les més cares dels últims anys, segons l'OCU

El nadal 2018 són les més cares dels últims anys, segons l'OCU  - (foto 1)
  • Els espanyols gastaran 601 euros de mitjana aquest nadal

El mes de desembre està marcat per la celebració de les festes nadalenques, uns dies en què es concentra un de les majors despeses de l'any per a milers de famílies. Són moments de regals, trobades i grans reunions al voltant del menjar el que suposa una important inversió en pocs dies.

Segons les dades que maneja l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) la majoria de productes puja de preu en acostar-se aquestes dates, especialment el marisc i el peix que se situen al capdavant. Si comparem els preus amb els de l'any 2015, destaca la pujada de les ostres amb un 87%, seguits dels percebes 77% i el lluç, 60,7%. Només dos productes han baixat de preu: el polit (6,7%) i el redó de vedella (3,1%).

“El nostre estudi demostra que enguany els menjars nadalencs eixiran una mica o bastant més cares. Tots els peixos - excepte el llobarro- , els mariscos, les fruites i verdures pugen de preu respecte a l'any passat” apunten des de l'organització, els qui també assenyalen que “totes les carns han registrat descensos, excepte el polit que puja”.

Davant aquesta situació l'OCU llança una sèrie de recomanacions per a aconseguir un consum “més responsable i intel·ligent i encertar en les compres sense gastar més del necessari”. Entre els consells trobem: fer llistes amb els productes que hem de comprar, comparar diferents productes abans de decantar-nos per un, plantejar regals alternatius per a una celebració “menys malbaratadora i més solidària”, i si comprem de forma online fer-ho en portals de confiança.

Despesa mitjana

Totes les celebracions dels pròxims dies suposen, com ja hem dit, una despesa extra per a tots els espanyols però quant ens gastarem?. Segons una anàlisi de l'auditoria Deloitte cada llar espanyola gastarà de mitjana 601 euros, situant a Espanya com el segon país europeu amb major intenció de despesa.

“El pressupost destinat a l'oci és el que més s'incrementa en 2018, seguit pel destinat a alimentació” apunten en l'estudi. D'aquesta manera, els espanyols repartirem el nostre pressupost de la següent manera: regals (241 euros), menjar (173 euros), viatges (105 euros) i oci (82 euros).

Una novetat respecte a l'any anterior és que els diners deixa de ser per primera vegada el regal preferit pels espanyols. Guanyen popularitat les peces de roba i el calçat, que ocupen el primer lloc de la llista. La llista varia si tenim en compte el gènere: elles prefereixen roba, llibres i diners, en aqueix ordre; ells, diners, roba i viatges.

Pujar