1 de desembre de 2020 1/12/20

Mutxamel organitza una exposició per a conéixer el desenvolupament urbanístic del nucli urbà

Mutxamel organitza una exposició per a conéixer el desenvolupament urbanístic  del nucli urbà - (foto 1)

    El passat 6 d'octubre a la Casa de la Cultura va tindre lloc la presentació del catàleg i la inauguració de l'exposició Mutxamel transformació urbanística 1928-2006. De les Portelles i el Salt a la Rambla. Tant el regidor de Cultura i Arxiu, Rafael García Berenguer, que va obrir l'acte, com l'alcalde, Sebastián Cañadas, que el va tancar, van elogiar un treball que naix dels esforços i la cooperació de diferents departaments municipals per oferir un conjunt documental que plasma el desenvolupament i la història de la localitat dels últims huitanta anys.

    Assumpció Brotons, autora del catàleg, bibliotecària i cap de l'arxiu municipal, va iniciar el projecte per a mostrar part dels materials que guarda l'Arxiu Municipal, i de ben prompte va comptar amb la col·laboració del departament d'Urbanisme. Al seu costat va tindre al cap de servei d'arquitectura tècnica, Francisco Macià.

    La importància del projecte de la Rambla com diu l'autora radica en el fet que el que va començar sent una obertura urbanística limitada a resoldre unes carències d'edificis d'índole oficial-administratiu -casa consistorial, escoles i caserna de la Guàrdia Civil- va acabar convertint-se en una transformació i renovació total de l'urbanisme local, als aspectes estructurals, funcionals i de gestió de creixement del poble. Va passar del paisatge agrícola propi de l'horta, a carrers que ja seguien un traçat dissenyat per arquitectes, a un nou model d'edificis públics i a una vivenda diferent, en principi de planta baixa, on ja no havia d'entrar el carro, ni es necessitava de la cambra per a guardar la collita. Als dissenys dels nous habitatges s'aprecien les millores higienicosanitàries, sobretot pel que fa a cuines i cambres de bany. A més es van assentar els fonaments i les directrius per al desenvolupament del municipi cap a l'est, que encara tenen vigència al segle XXI.

    Pujar