elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els municipis valencians de costa s'unixen per a defendre els nuclis històrics, el desenvolupament econòmic i el medi natural

Els municipis valencians de costa s'unixen per a defendre els nuclis històrics, el desenvolupament econòmic i el medi natural
  • Borriana ha acollit la constitució del fòrum que presidix l'alcalde de Moncofa, Wences Alós, en un acte que ha comptat amb la presència de la consellera Salomé Pradas i la presidenta de la FVMP, Rocío Cortés

El port de Borriana ha vist nàixer este matí el Fòrum de Municipis de Costa de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) amb l'assistència de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, la presidenta de la FVMP, Rocío Cortés, l'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer, el director general de Costas, Ports i Aeroports de la Generalitat Valenciana, Vicente Martínez, alcaldes i regidors de municipis costaners de la Comunitat Valenciana.

Este fòrum, que presidirà l'alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, comptarà com a vocals amb l'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer; l'alcaldessa de Xàbia, Rosa Vicenta Cardona; la regidor de Dénia Josefa Font; la regidor de Tavernes de la Valldigna, Eva Palomares; la regidor de Guardamar del Segura, Antonia Mora; l'alcalde de Daimús, Robert Miñana; l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt; l'alcaldessa de Tavernes de la Valldigna, Lara Romero; l'alcalde de Canet d'en Berenguer, Pere Joan Antoni; i la tinenta d'alcalde de Cabanes, Virgínia Martí.


Jorge Monferrer ha posat en valor el fòrum com una “única veu que ens represente a tots, que siga diversa però que nasca de tots els municipis per a buscar solucions en favor d'un actiu que hem de protegir, preservar, que és un actiu turístic”.


Salomé Pradas: “La llei valenciana de costes permetrà la protecció dels nuclis costaners”

Durant la seua intervenció, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assenyalat que el fòrum naix com un espai de treball i col·laboració davant el “complex escenari que afecta famílies i propietaris” per a atendre les demandes dels municipis costaners de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de “defendre el nostre de manera transversal”.

Per a això, Pradas ha posat en valor la llei valenciana de costes, “un compromís de legislatura”, com “una solució normativa segons el marc estatutari, l'ordenació del litoral, l'ordenació urbana” sempre “respectant la competència estatal i la llei nacional de costes”.

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha lamentat que “el Govern d'Espanya no atén els ajuntaments” i “no té en compte la realitat de la costa”. En este sentit, Salomé Pradas ha indicat que la llei valenciana de costes que ara mateix està en període d'al·legacions aposta per la “protecció mediambiental i els usos d'activitat econòmica de la costa” i permetrà a la Generalitat Valenciana decidir “sobre les autoritzacions i les concessions en la costa”.

En este sentit, Salomé Pradas ha afirmat que la norma valenciana permetrà la protecció dels nuclis costaners, com els Cassets de Nules que “seran salvaguardades”.


En este sentit, la titular de Medi Ambient ha recordat que “ara mateix” en la Comunitat Valenciana estan projectades i pressupostades, des de 2011, un total de 61 actuacions de protecció i regeneració costaneres que es concentren entre Castelló i Sagunt, d'una banda, i, entre València i Dénia per un altre. “Doncs bé, de totes elles, només estan acabades les de Nules, Almenara, el Saler i Els Deveses de Dénia” ha afirmat.

A això cal sumar “altres injustícies com les partions que es fan sense el consens dels veïns, com l'últim dut a terme a Tavernes de la Valldigna”. “No pot ser que s'utilitze de base un reglament que ja ha sigut tombat en els tribunals per a dur a terme les partions. Ens tindreu al vostre costat per a reclamar que es deixen de costat els criteris més arbitraris i que imperen tant els preceptes tècnics com el sentit comú”, ha apuntat la consellera.

Per tot això, Pradas ha defés que la norma autonòmica “és necessària” perquè “ha de ser la Generalitat, la que prenga les decisions en el marc de les seues competències en ordenació territorial, amb respecte absolut al domini públic marítim-terrestre que és responsabilitat del Govern”.

Rocío Cortés: “El Fòrum de Municipis de Costa permet unir-nos, governe qui governe”

Per part seua, la presidenta de la FVMP, Rocío Cortés, ha explicat que el fòrum naix amb la voluntat de “defendre una cosa única” tant als veïns com el patrimoni que actualment viuen un temps de “incertesa, inseguretat jurídica i la por de perdre les seues propietats”, per la qual cosa el Fòrum de Municipis de Costa permet “unir-nos, governe qui governe”.


Wences Alós Valls lamenta la falta d'actuació del Govern per a frenar la regressió

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa i president del Fòrum de Municipis de Costa, ha lamentat que el Govern d'Espanya “no actue contra la causa de la regressió” en el litoral.

Respecte als nuclis de vivenda en la costa, “formen part de la nostra manera de ser, el nostre patrimoni i la història que hem de protegir i defendre” compatibilitzant-lo amb la defensa del medi ambient i del medi natural.


Pujar