2 de desembre de 2020 2/12/20

Mulet: "Ja en estat d'Alarma, ara toquen les mesures socials de manera urgent"

Mulet: "Ja en estat d'Alarma, ara toquen les mesures socials de manera urgent" - (foto 1)

  El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha exposat hui que urgeix donar resposta al nerviosisme justificat de la ciutadania sobre els efectes econòmics en primer persona d'aquesta crisi sanitària “ La situació creada amb la crisi del coronavirus, i especialment a partir de l'Estat d'Alarma, ha comportat una sèrie de mesures i anuncis per fascicles, alguns d'ells matisats, uns altres en diferits, o fins i tot contradictoris entre els anunciats per les comunitats autònomes i el Govern Central. Sabent de la complexitat d'una situació per a la qual no existia precedents, ara urgeix donar resposta amb propostes socials, milers de persones estan vivint amb preocupació els efectes d'aquesta crisi en la seua economia a curt termini”

  Mulet ha recordat que Compromís ja va exigir mesures per als autònoms, com blindar la situació dels fixos discontinus, suspenen les cotitzacions dels autònoms, allargar els drets d'atur. “Costa entendre com un o una autònoma no puga alçar hui la persiana del seu negoci mentre a les fàbriques es congregaren milers de persones. Hi ha persones que si deixen de treballar no tindran cap ingrés, i no poden acollir-se al cap subsidi de desocupació. Com pagaran les seues cotitzacions d'autònoms, com pagaran salaris  si tenen empleats a compte?, han d'acomiadar-los? amb o sense indemnització ? Quants comerços com a bars o restaurants perdran tot o bona part del seu gènere? com es pagaran els lloguers d'aquests locals comercials?, ( òbviament, les persones propietàries d'aquests lloguers també necessiten aquests ingressos. Com es pagarà lloguers d'habitatges o dels habitatges?, hi ha molta gent, que no té matalàs econòmic del qual tirar mà. Seria el moment de reclamar a aquesta banca que porta anys tancant els seus exercici amb benefici al fet que comence a retornar els 63.000 milions d'euro del rescat bancari no recuperat?.

  Igualment, des de de Compromís es posa el focus de la preocupació en les persones a les quals se'ls està acabant l'atur, òbviament aquests 15 dies no podran anar a tirar currículums ni buscar treball, se suspendrà el temps consumit dels subsidis? O en la gent sense xarxa familiar “Moltes famílies tenien alguna cosa a donar a menjar als seus fills i filles gràcies als menjadors escolars, Quin impacte tindrà en aquestes economies el tancament d'aquests menjadors? Com donaran menjar aquests 15 dies?, Què passa amb eixes famílies que no poden faltar al seu lloc de treball aquests dies perquè el seu lloc de treball no ha tancat i no poden permetre's el suc de no anar, però té als fills o filles confinats a casa; sí, hi ha molta gent no té a su mano apoyo familiar; o l'únic suport són els avis, població de risc. Hi ha gent que hui ha hagut de decidir entre deixar als xiquets sols a casa o faltar al treball.

  Una altra de les realitats sobre les quals s'ha mostrat preocupació és sobre l'increment de despesa energètica “ Si hi ha gent que ja li costa poder pagar la factura elèctrica estat treballant tot el dia fora de casa, Com pagar-la ara estant els 15 dies com a mínim confinat a casa i disparant el consum energètic?, O, a quina casa s'han de confinar les persones que sobreviuen als carrers?.

  Per això – s'ha exposat- urgeixen mesures concretar per a les persones autònomes, com eliminar cotitzacions. Mesures per a la gent que no pot pagar lloguers de locals comercials o habitatge, mesures per a qui no tinga ingressos aquests dies paga pagar-los als seus empleats, perquè no es produïsca cap acomiadament. Mesures per als comerços que perdran tota la seua inversió en productor perible. Mesures per a la gent amb pobresa, sent energètica o alimentària. Mesures per a les persones sense sostre. I aquestes mesures han de ser urgents; entenem que la realitat ha desbordat als executius i era el moment de preses mesurades dràstiques per a evitar la propagació, ara, davant el nerviosisme obvi de milers de persones, és el moment de prendre mesures socials. Els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que s'adoptaran aquests dies, han de tindre una consideració especial; es produiran acomiadaments o reduccions de jornada i salari, cal adoptar mesures per a tots aquests casos , i han de ser anunciat ja, i començar a generar tranquil·litat en tanta gent que ho està passant malament. L'Institut de Crèdit Oficial com a banca pública, s'ha de posar al servei de tota la gent que el passarà pitjor, i l'Administració General de l'Estat s'ha de posar al servei de la gent més vulnerable.

  Pujar